Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Lidé chtějí pomáhat. Sbírky na platformě Donio lámaly rekordy

Ačkoliv rok 2020 díky pandemii Covid-19 nemusí v každém vyvolat jen ty dobré vzpomínky, zcela jistě však existují věci, které posunul správným směrem. Jednou z nich je také ochota lidí pomáhat a přispět na dobrou věc. Příkladem může být dobročinná a crowdfundingová platforma Donio, jejíž sbírky nejenže lámaly rekordy, ale v první řadě pomáhaly tam, kde to bylo třeba. Celkem se přes Donio nasbíralo za rok 2020 téměř 90 milionů korun od více než 90 tisíc dárců. Těmi nejúspěšnějšími byly sbírky zaměřené na pomoc v boji s pandemií. Přes 14 milionů korun darovali v březnu lidé na výrobu unikátních plicních ventilátorů, 11,5 milionů se vybralo ve sbírce #Energiilekarum, jež zajišťuje balíčky pro zdravotnický personál, a více než 8 milionů přispěli dárci na výrobu speciálních ochranných masek pro lékaře.

“Na webu Donio jsme za uplynulý rok zaznamenali dva miliony návštěv, což nás obrovsky těší. Je úžasné vidět, jak se lidé navzdory situaci snaží pomáhat těm, kteří to opravdu potřebují. Doufáme, že v roce 2021 budeme pokračovat v tomto trendu a chuť lidí pomáhat bude ještě o něco větší. Rádi bychom také uživatele vedli k pravidelné podpoře, protože věříme, že jen tak se dá něco dlouhodobě změnit.” dodává CEO platformy Donio David Procházka.

Zdraví má přednost
Odvětvím, na které se lidé nejčastěji skládali a přispívali na něj, bylo zdraví. Pandemie zasáhla do života nás všech, a tak se lidé rozhodli, že pomohou, a vybrali dohromady přes 36 milionů korun. S tím zajisté souvisí také to, že měsícem, kdy lidé darovali nejvíce, byl březen. Během jeho druhé poloviny to bylo 16 000 jednotlivých příspěvků. Také děti s rodinami byly obdarovány a celkově mezi ně bylo rozděleno více než 16 milionů korun, které lidé skrze Donio přispěly. Kdo ale také v poslední roce hodně utrpěl, byli lidé pracující v kultuře. Ani na ně se nezapomnělo a celková vybraná částky sbírek na kulturu se vyšplhala na více než 12 milionů korun. V neposlední řadě se myslelo také na seniory, zvířata a komunitní sbírky. Těm bylo dohromady rozděleno necelých 8 milionů korun. Program Donio Plus, kde mohou lidé za atraktivní odměny podporovat komerční projekty, přinesl částku přesahující 7 milionů korun.

Platit kartou je trendy
Trendem posledních let je zvyšující se podíl plateb kartou na internetu. Příčinou je do jisté míry také rychlý vývoj chytrých telefonů a s tím soustředěnost na responzivitu webů. Před obrazovkami mobilních telefonů dnes lidé tráví většinu času, po který užívají internet. “Až 77 % všech plateb, které na Donio proběhly, bylo hrazeno kartou. Podíl návštěv z mobilních telefonů pak přesáhl 70 %. I proto klademe důraz zejména na responsibilitu našeho webu pro mobilní platformy a nadále chceme pokračovat ve zlepšování user experience,” říká Procházka.

Na věku nezáleží, každá koruna dokáže pomoci
Data Donio také říkají, že průměrná výše příspěvku je 300 korun. Ačkoliv se to nemusí zdát mnoho, pro jednotlivého člověka to může znamenat například rozdíl v tom, jestli bude muset spát v zimě na ulici a nebo bude moci využít čistou postel v teple. Pokud se tedy někdo další rozhodne přispět, nezáleží na tom, kolik to bude, ale že se tak rozhodne. Stejně tak není rozdílu mezi tím, jestli si děti v pubertě odpustí týdenní kapesné nebo pracující člověk jeden dovezený oběd. Oba učinili stejný krok pro dobrou věc.

Zdroj: Donio, foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *