Pravá čokoláda je nápoj, ne mlsání! Vyzkoušejte Elixír – prastarý recept na lepší den od mayských indiánů

Jak si zpříjemnit zimu? Co takhle vyzkoušet prastarý recept na lepší den od mayských indiánů? Ti čokoládu pili a právě touto jejich původní recepturou se inspirovala brněnská čokoládovna Ajala. Tak vznikl Ajala Elixír se složením: 70 % kakaové boby a 30 % sušená třtinová šťáva. Po prvním doušku poznáte, že v jednoduchosti je krása. A výborná chuť. A také překvapivě – zdraví, síla a energie.

Existuje způsob, jak si zvednout náladu, uklidnit se, prohřát, zamlsat si – a to vše bez výčitek svědomí (a bez kocoviny). Je to jednoduché: Uvařte si doma horkou čokoládu! Ale ne jen tak ledajakou, vyzkoušejte Elixír od Ajaly, se kterým si vytvoříte nápoj, jaký pili po tisíce let Mayové. Stačí v rendlíčku zahřát 50 ml vody, na mírném plameni v ní postupně rozpustit 25 g Ajala Elixíru a máte hotovo. Intenzivní chuť výběrového kakaa vám určitě zvedne náladu, horký nápoj vás příjemně prohřeje a zima hned bude snesitelnější.

Takový recept na dlouhý život měli Mayové, kteří čokoládu zásadně pouze pili, většinou ochucenou ještě dalším kořením.  Proto i vy můžete Elixír kombinovat s různými druhy koření podle libosti. U Mayů bylo třeba hodně oblíbené chilli, nové koření a vanilka. Rozhodně do čokolády ale nedávali žádný lecitin, bílý cukr, škroby nebo jiná zahušťovadla, ani ji nevyráběli z kakaové hmoty. A proto to nedělá ani Ajala a stejně jako indiáni ji vyrábí jen z výběrových kakaových bobů. Ty šetrně praží a mele a k nim přidává pouze panelu, sušenou šťávu z cukrové třtiny, kterou měli k dispozici i indiáni.

Překvapivý fakt 1: Horkou čokoládu je ideální rozmíchávat s vodou, protože mléko její pozitivní účinky tlumí. Do čokolády (horké i tabulkové) ho začali dávat až Evropané pro zjemnění její chuti, protože často nepoužívali dost kvalitní kakaové boby nebo byly špatně upražené.

Překvapivý fakt 2: Věděli jste, že tabulková čokoláda je evropský výmysl a že do 19. století se čokoláda pouze pila? Tedy více než 5000 let to byl elixír života a teprve asi 200 let je to mlsání? Pravá čokoláda je prostě a jednoduše nápoj!

Díky svému pěstování i způsobu, jakým v Ajale kakaové boby zpracovávají, se výsledný produkt může pyšnit vynikajícími účinky na lidské zdraví, psychiku i výkonnost. Obsahuje například antioxidanty, které pomáhají imunitnímu systému. Co se psychiky týče, obsahuje L-tryptofan, důležitou aminokyselinu, která pomáhá s vyplavováním hormonu dobré nálady serotoninu a také melatoninu, hormonu odpovědného za kvalitní spánek.

Napadá vás, že je možná na čase přehodnotit svou ranní rutinu a místo šálku kávy sáhnout na začátku dne po horké čokoládě? To není vůbec špatná úvaha! I čokoláda totiž obsahuje theobromin, který vás podobně jako kofein (který mimochodem čokoláda obsahuje také) zaktivizuje. Navíc je plná hořčíku, který pomáhá soustředění i proti stresu. V podobě horkého nápoje vám tedy pomůže přečkat náročné zimní (nejen pracovní) dny ve zdraví a s dobrou náladou.

Ajala Elixír koupíte na www.ajala.cz za 290 Kč/250 g a toto balení vám vystačí na 10 šálků.

Zdroj a foto: www.ajala.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.