Bílkoviny nám v jídelníčku často chybí, zachraňte svačinu díky sušenkám a krekrům od Biopekárny Zemanka
S novým rokem tradičně přichází vlna předsevzetí týkající se stravování, a tak se po hlavě vrháme do nejrůznějších restrikcí a diet. Ovšem mnohem vhodnější, než se omezovat, je začít se soustředit na to, jaké složení produkty mají a jídelníček vyváženě sestavit. To znamená zahrnout do něj všechny důležité živiny a jíst ideálně pětkrát, tedy včetně svačin. Na ty se často zapomíná. Dnes se proto s odborníky z Biopekárny Zemanka zaměříme právě na svačiny a jak je efektivně řešit s ohledem na příjem bílkovin.
Bílkoviny se vedle sacharidů a tuků řadí mezi základní stavební kameny každého jídelníčku. Jsou zodpovědné za chod organismu, udržují správnou hladinu hormonů v krvi a máme díky nim energii. Bohužel se ale jejich příjem stále podceňuje a na talířích jich dostatečné množství často nenajdeme. Obecně se doporučuje přijímat 0,8-1 g bílkovin na kilogram tělesné váhy, přičemž svačiny by měly tvořit okolo 20 % denního příjmu. Tedy při váze 60 kg připadá na svačiny 12 g bílkovin. Problém s naplňováním těchto hodnot ale jednoduše nastane v momentě, kdy sáhneme při odpoledních chutích po čokoládě nebo tyčince, která příliš dobré složení nemá. Jak na to tedy jít?
“Při čtení obalů výrobků musíme vždy myslet na to, že jednotlivé suroviny jsou uvedené v sestupném pořadí. Pokud tedy na prvním místě figuruje bio mouka z červené čočky, znamená to, že té je v sušence nejvíce. Dále je při čtení obalů dobré se podívat na jednotlivé výživové hodnoty, tedy jak jsou zastoupeny například bílkoviny, tuky, cukry. Naše Bezlepkové čočkové bio čoko-kokosky obsahují díky čočkové mouce 11 % proteinu, bílkoviny tak do svačiny prostřednictvím těchto sušenek jednoduše doplníte, a to ať už jste v práci nebo na cestách” vysvětluje Jan Zeman z Biopekárny Zemanka, která se věnuje ekologickému zemědělství a své bioprodukty staví na vyvážené receptuře.
Pokud nepatříte mezi fanoušky čokolády, najdete v nabídce Biopekárny také variantu bez ní, tedy Bezlepkové čočkové bio kokosky, které lákají svou krásně oranžovou barvou. Oba druhy jsou navíc bezlepkové, bez bílého rafinovaného cukru, palmového tuku i kypřících látek.
Když svačinka musí být slaná
Pokud dáváte přednost snackům ve slaném provedení, ideálním řešením jsou pro vás krekry. Doplnit je navíc můžete o oblíbenou zeleninu nebo pomazánku a příjem bílkovin ani v tomto případě šidit nebudete. Pokud navíc hledáte výrobek, který bude složením splňovat veganské standardy, jste na správné adrese. Bio krekry s dýňovým semínkem a česnekem a Bio krekry se sezamem a sojovou omáčkou neobsahují žádné suroviny živočišného původy, pouze to nejlepší v bio kvalitě. Pro ty, kteří s živočišnými produkty problém nemají, jsou tu pak ještě Bio krekry se sýrem a slunečnicí. Všechny tyto snacky mají obsah bílkovin vyšší než 10 %, skvěle tedy doplní jakýkoliv jídelníček. Podrobné složení včetně alergenů je přehledně graficky zobrazené na všech obalech Biopekárny Zemanka.
Zdroj a foto: Biopekárna Zemanka