Štamgasti o populární zelenou třináctku nepřijdou. Vychutnají si ji bezpečně v klidu domova

Šestnáctý ročník Zeleného piva se letos uskuteční netradičně. Příznivci o ně sice nepřijdou, konzumaci ale poznamenají přísná restriktivní opatření. Vzhledem k zavřeným restauracím se bude Zelené pivo nabízet pouze z okýnek. Na místě venku se pít nesmí, proto pivovar do svých hospod pošle praktické odnosky na čtyři kelímky. V hospodách budou mít také k dispozici samolepky, které mohou nalepovat na PET lahve. Zelené pivo se bude prodávat od Zeleného čtvrtku, který letos připadá na 1. dubna.

Zelené pivo se v pivovaru Starobrno vařilo v únoru s nadějí, že ho pivaři a štamgasti budou konzumovat tak, jak byli zvyklí z dřívějška – tedy společně na oslavu svátků jara. Epidemie C-19 to ovšem letos neumožní, proto pivovar přišel s náhradním řešením, jak si Zelené pivo odnést a vychutnat si ho bezpečně a v klidu domova.

„I v této nelehké době se chceme dívat vpřed a nabídnout našim hospodám příležitost, jak přivést konzumenty zpět a umožnit jim oslavit příchod jara originálním a nejlepším Zeleným pivem z pivovaru Starobrno. Ctíme, že Zelené pivo má od počátku své existence výsadní postavení a je určeno výhradně pro gastronomii. Čepuje se pouze ze sudů – a tím se budeme řídit i letos. Jeho unikátnost tak zachováme. Hospodám pošleme zdarma etikety na PET lahve a odnosky kelímků. Gastronomickým provozovnám dále pomůžeme se zajištěním PET lahví. Platí nadále, že podpora hospod a restaurací je u nás stále na prvním místě. Dejme společně životu opět zelenou,“ uvedl obchodní ředitel pro sudové pivo Pavel Slavík.

Zelené pivo budou nabízet gastronomické provozovny na Moravě i v Čechách. Jejich aktualizovaný seznam zájemci před Velikonocemi najdou na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Zelené pivo se od začátku své existence vaří podle stále stejné původní receptury z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu a jakostního žateckého chmele, a to tradičním způsobem na dva rmuty. Zmíněný slad se vyrábí výhradně pro Zelené pivo a jeho parametry se trochu liší od sladů běžně používaných u ostatních starobrněnských piv. Spolu s chmelem se do mladinové pánve přidává bylinný výluh. Svou sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů, poté při teplotě kolem jednoho stupně Celsia dokvašuje, chuťově se zakulacuje a získává typický buket a říz. Nakonec se do piva přidává likér. Zelená barva piva je tudíž výsledkem kombinace několika faktorů – technologie, surovin, výluhu i likéru.

Pivovar Starobrno
stojí na Starém Brně už 149 let. Dnes jde o moderní pivovar, který zachovává tradiční výrobní postupy a používá ty nejlepší moravské a české suroviny. Portfolio starobrněnských piv zahrnuje světlé výčepní pivo Staré Brno, nejpopulárnější jedenáctku Medium a ležák Bitr. Ten vznikl v roce 2020 na přání pivařů a stal se vůbec nejvíc hořkým pivem v historii Starobrna. Neodmyslitelnou velikonoční tradicí se stalo Zelené pivo, čepované na Zelený čtvrtek, které letos oslaví šestnácté narozeniny. Od roku 2012 nabízí značka svým spotřebitelům nepasterizovanou podobu svých klíčových produktů. Značce Starobrno se pravidelně daří umisťovat na předních příčkách v degustačních soutěžích. V roce 2017 získal světlý ležák Starobrno Drak druhé místo v soutěži Zlatý soudek Pivex. Na Pivu České republiky se umístil světlý ležák Starobrno Medium na třetím místě. Starobrno Drak i Starobrno Medium uspěly i v soutěži České pivo – obě piva získala ve svých kategoriích druhé místo. V roce 2018 zatím starobrněnská piva získala dvě druhá místa na Zlaté pivní pečeti. Starobrno Medium se dále umístilo jako třetí v soutěži Zlatý soudek Pivex. Stejné umístění Medium získalo na Pivexu o rok později.

Zdroj a foto: www.zelenepivo.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.