Zdeněk Pohlreich a Jitka Schneiderová připravují plněné kapustové listy a Crêpes Suzette

Zdeněk Pohlreich si tentokrát do svého online pořadu „Doma jako šéf“ pozval herečku Jitku Schneiderovou, známou z mnoha filmových i televizních rolí. Objevila se mj. ve filmech Samotáři, Ztraceni v Mnichově či Noc bezMoci nebo v seriálech Mordparta, První republika, Svět pod hlavou, Dáma a Král a Polda. Těšit se na ni můžete i v chystané novince „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ podle předlohy Patrika Hartla. Shodou okolností oslavila rodačka ze Znojma Jitka Schneiderová nedávno své narozeniny a my jí samozřejmě přejeme všechno nejlepší!

Ale zpět k našemu receptu. Zdeněk Pohlreich za asistence Jitky Schneiderové společně připravili kapustové listy plněné mletým masem. Vy se můžete přesvědčit, že tuto často opomíjenou, ale mimořádně zdravou zeleninu mohou ruce kuchařského mistra pozvednout na skutečnou delikatesu. Jako dezert si pak vychutnejte palačinky Crêpes Suzette. Přejeme dobrou chuť a skvělou zábavu při vaření s Miele.

Kapustové listy plněné mletým masem s rajčatovou omáčkou (hlavní chod, 4 porce)
Ingredience:

Kapustové listy
6–8 listů kapusty
800 g vepřového mletého masa
200 g slaniny
3 stroužky česneku
1 cibule
2 vejce
50 g strouhanky
sůl a čerstvě mletý pepř

Salát
600 g drcených konzervovaných
rajčat
1 lžička krupicového cukru
špetka soli a pepře

Postup:
Listy kapusty omyjte a vložte do vroucí jemně osolené vody. Po 2 minutách je vyjměte, zchlaďte ve studené vodě a nechte okapat. Pokud nemáte připravenou rajčatovou omáčku, můžete ji případně nahradit konzervovanými rajčaty, ty osolte, opepřete, podle chuti oslaďte a rozmixujte. Polovinu směsi vlijte na dno zapékací formy. Mleté maso dejte do mísy, slaninu nakrájejte na drobné kostičky a přisypte k masu. Česnek oloupejte, nasekejte najemno nebo prolisujte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Obojí vmíchejte k masu. Směs osolte, opepřete, přidejte vejce a důkladně promíchejte. Nakonec přidejte strouhanku, znovu důkladně promíchejte a nechte směs chvilku odstát, aby strouhanka vstřebala vlhkost. Masovou směs rozdělte na šest nebo osm dílů a zabalte je do kapustových listů Plněné listy vyskládejte vedle sebe do zapékací formy. Přilijte zbylou rajčatovou omáčku, formu zakryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Nakonec alobal stáhněte a nechte závitky ještě dalších 10 minut dopéct.

Palačinky – Crêpes Suzette (dezert, 4 porce)
Ingredience na těsto:
250 ml polotučného mléka
2 vejce
špetka soli
140 g hladké mouky
zhruba 100 g másla na smažení

Ingredience na omáčku:
2 pomeranče
100 g másla
100 g třtinového cukru
2 lžíce pomerančového likéru

Postup:
V mléce rozšlehejte metličkou vejce, osolte a vmíchejte mouku tak, aby vzniklo hladké těsto. Nechte jej nejméně 20 minut odstát. Mezitím připravte omáčku. Pomeranče omyjte horkou vodou, osušte a oloupejte. Kůru nakrájejte na nudličky, šťávu vymačkejte. V pánvičce rozehřejte máslo, zasypte cukrem a míchejte, až se rozpustí a vznikne karamel. Zalijte pomerančovou šťávou, přidejte kůru a povařte zhruba 5 minut. Vlijte pomerančový likér a vypněte plotýnku. V jiné pánvi rozehřejte trochu másla. Těsto promíchejte naběračkou a jednu vlijte do pánve, rozprostřete je po celé ploše, opékejte na středním stupni zhruba 1–2 minuty, obraťte a opečte i z druhé strany dozlatova. Hotové palačinky skládejte na sebe na talíř a zakryjte je pokličkou, aby nevychladly. Palačinky postupně namočte do pomerančové omáčky, složte do trojúhelníku, položte na talíř a na závěr zalijte ještě zbylou omáčkou.

Zdroj a foto: www.miele.cz                             

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.