Rozpal to, šéfe!: Nejen slaná, ale také sladká inspirace, plus pár slov k pivu.

Další řada populárního pořadu je tady. Jestli chcete o grilování vědět to, co vám zatím zůstalo utajeno, sledujte Rozpal to, šéfe! nově od úterý 4. května ve 22.50 na Primě.

Sedmá řada populárního pořadu se bude odehrávat tradičně na statku, nepřijdeme však ani o výlet do krásné české krajiny. Zdeněk každý díl uvede nad přenosným piknikovým grilem, na kterém připraví zajímavý předkrm. Tentokrát to bude pravý americký hamburger z hovězího masa. S pečenou houskou a cibulkou, protože jen tak podle šéfa dosáhnete ideálního prvního křupnutí.

Další inspirací bude příprava uzeného halloumi sýra s pikantní balkánskou omáčkou. Po vegetariánské variantě na gril se konečně dostaneme ke kusu masa. Pozor, víte, že řapíkatý celer je dostatečně slaný na to, aby ochutil omáčku k sýru? Pokud vám až dosud toto bylo utajeno, teď už víte, jak si šetřit zdraví.

Vepřová kýta se švestkovou omáčkou se vám bude „chystat sama“. Což je podle Zdeňka Pohlreicha skvělá taktika: „Hosté budou nervózní, že se nic neděje, že se s nimi bavíte, a vy už vlastně budete mít hotovo.“ Kromě toho se právě v tento okamžik naučíte mistrovsky vázat roládu.

Následný host, sládek, probere se Zdeňkem, jakou péči potřebuje pivo, aby u grilovačky chutnalo nejlépe. Víte, že jedno smítko prachu ve sklenici vám může zkazit pivní požitek i prožitek? Nebo třeba to, že na světle byste lahve s pivem rozhodně nechávat neměli?

Každý díl završíme sladkou tečkou, kterou šéf připraví spolu s cukrářkou Ivetou Fabešovou. Společně divákům předvedou, že i na grilu se dají jednoduše připravit lahodné dezerty. Tentokrát to bude čokoládové brownie s pekanovými ořechy, créme fraiche a jahodami. Zdeněk se nebude umět s Ivetou shodnout, zda stačí nechat korpus v grilu třicet minut – on by navrhoval půl hodiny. I když se právě v tomto bodě odborníci rozcházejí, výsledek bude nakonec skvělý. A vy zjistíte, že nejen maso patří na gril.

Recepty
Vepřová pečeně na rožni s omáčkou ze sušených švestek
Suroviny:
vepřová pečeně
sůl
pepř
tymián

Suroviny na omáčku:
cibule
olej
rozinky
5 sušených švestek
červené víno
tymián
hřebíček

Postup:
Rozpalte gril na 190 °C. Dva kusy vepřové pečeně řádně osolte a opepřete. Podle vlastní chuti přidejte bylinky, například tymián. Položte masa na sebe tak, aby tuková část byla zvenku a pevně je stáhněte kuchyňským provázkem. Napíchněte maso na vidlici a dejte na rožeň. Pod něj nalijte do misky trochu vody, kam bude stékat šťáva. Střed grilu vypněte, kraje stáhněte a nechte maso zvolna rožnit. Podle velikosti masa to bude trvat zhruba hodinu až hodinu a čtvrt. Hotové maso zabalte do alobalu a nechte ho odpočinout. Než bude maso hotové, připravte si omáčku. Na oleji opékejte nahrubo nakrájenou cibuli. Vsypte pár rozinek a sušené švestky. Zalijte vše červeným vínem, ochuťte čerstvým tymiánem a  hřebíčkem. Hřebíčky můžete napíchat do kusu cibule a pak je snadno najednou vyndat. Nechte víno odpařit. Na závěr do omáčky vmíchejte šťávu, která zbyla z rožnění masa a provařte. Nakrájejte maso na plátky a podávejte s omáčkou a bagetou.

Brownies s jahodami
Suroviny:
150 g pekanových ořechů
100 g hořké čokolády (55% až 70%)
110 g másla
150 g cukru krupice
100 g vajec
135 g hladké mouky
špetka soli
jahody
crème fraîche (zakysaná smetana 38 % tuku)
limeta

Postup:
Nejprve si nachystejte vodní lázeň. Na hrnec s horkou vodou dejte mísu tak, aby byla nad hladinou. V míse pak zahřejte čokoládu, máslo a cukr a míchejte dokud se vše nerozpustí. Nechte směs trochu vychladnout, a pak do ní postupně zamíchejte vejce. Vsypte mouku se solí a těsto nalijte do formy. Na těsto rozložte ořechy a pečte asi 30 minut při teplotě 180 °C. Než se brownies upeče, připravte si na dozdobení čerstvé nakrájené jahody a limetkový crème fraîche. Do třech vrchovatých lžic zakysané smetany nastrouhejte kůru z jedné limetky, vymačkejte do ní část šťávy a promíchejte. Můžete servírovat.

Zdroj a foto: Prima

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.