Rozpal to, šéfe!: Tandem Pohlreich Fabešová předvede opět skvělý výkon. A co vy, máte připravený gril?

Další díl skvělého šéfa je tady. Jestli chcete o grilování vědět to, co vám zatím zůstalo utajeno, sledujte Rozpal to, šéfe! v úterý 11. května ve 22.55 na Primě.

Sedmá řada populárního pořadu se bude odehrávat tradičně na statku, nepřijdeme však ani o výlet do krásné české krajiny. Tentokrát se Zdeněk rozhodne pro neotřelé kombinace a jejich jednoduché zpracování nabídne i vám.

Jako předkrm, drobnost k sezobnutí někde v přírodě, si můžete spolu s šéfem připravit kalamáry s chilli, česnekem a olivovým olejem. Mějte na paměti radu mistra: „Kalamáry a pepř, to jde vždy dobře dohromady. Navíc je to kombinace, která funguje, tak nevymýšlejte žádné hovadiny.“

Hned poté se naučíme připravovat uzená grilovaná žebírka se salátem Coleslaw. A to by nebyl Zdeněk Pohlreich, aby do tradičního receptu nepřidal něco nového. Měli jste už Coleslaw z červeného zelí? A jak moc se mají žebírka po grilování rozpadat? To je, oč tu běží – a vy se to můžete mistrovsky naučit.

Pokud si chcete pochutnat na street food, vyzkoušejte hovězí saté. Jen tak, rychlovku s dipem z burákového másla. Přesně takovou dobrotu, jakou si pamatujete ze svých cest do jihovýchodní Asie. Už pro ni nebudete muset létat daleko, vše potřebné máte v kuchyni.

Každý díl završíme sladkou tečkou, kterou šéf připraví spolu s cukrářkou Ivetou Fabešovou. Společně divákům předvedou, že i na grilu se dají jednoduše připravit lahodné dezerty. Tentokrát to bude mandlový krém v listovém těstě. Šéf bude hlavním topičem i morální podporou. Jak podotkne směrem k Ivetě: „Sama by sis netroufla se do toho pustit, to jen když jsem tady já.“ Za odměnu dostane za úkol vystřihnout kruh z pečicího papíru, což oglosuje následovně: „Mám dvě třídy, a obě druhé, takže v geometrii jsem vždy vynikal.“ Jak se mu podaří poprat se se svěřeným úkolem, zjistíte už brzo. Navíc se báječně pobavíte a odnesete si spoustu cenných tipů. Pro případ, že byste se chystali rozpálit gril.

Vepřová žebra se salátem Coleslaw
Suroviny:
vepřová žebra
sůl
pepř
sladká chilli omáčka
limety
sójová omáčka
česnek
zázvor
červené zelí
mrkev
sůl
ocet
cukr
majonéza

Postup:
Vezměte vepřová žebra a stáhněte z nich spodní blánu, aby maso lépe vstřebalo marinádu. Na tu budete potřebovat menší množství sladké chilli omáčky.  Nastrouhejte do ní kůru z třech limetek, přilijte vymačkanou šťávu a sójovou omáčku. Dochuťte ještě třemi stroužky nadrobno nakrájeného česneku a zhruba centimetrem až dvěma čerstvého zázvoru. Marinádu dostatečně osolte, opepřete a rozmixujte ji tyčovým mixérem. Žebra důkladně potřete marinádou a dejte na gril. Na 160 °C je nechte zhruba hodinu zároveň udit a grilovat. Mezitím si připravte salát Coleslaw. Červené zelí nakrájejte na nudličky, mrkev nastrouhejte nahrubo. Salát osolte, dochuťte octem, cukrem a přidejte pár lžiček majonézy. Zamíchejte a podávejte s nakrájenými žebry.

Mandlový krém v listovém těstě
Suroviny:
50 g másla (pokojové teploty)
50 g cukru krupice
50 g mandlové mouky
50 g vajec (pokojové teploty) + na potření
30 g žloutkového krému (pudinku)
15 g smetany ke šlehání (min. 33 %)
5 g karibského rumu
500 g listového těsta

Suroviny na cukrový sirup:
50 g cukru
50 g vody
5 g rum

Postup:
Nejprve si připravte mandlový krém. Máslo, cukr a mandlovou mouku vyšlehejte míse, na závěr přidejte vejce. Ve žloutkovém krému rozmíchejte smetanu a rum. Z listového těsta vykrojte pomocí formy dva kruhy. Na jeden kruh navrstvěte všechen mandlový krém a na něj pak vrstvu žloutkového krému. Potřete žloutkový krém vyšlehaným vejcem a vše přiklopte druhým kruhem z listového těsta. Okraje těst spojte pomocí prstů a otočte koláč hladkou plochou navrch. Tu opět potřete vejcem a ozdobně ji nařežte. Pekáč vyložte pečícím papírem, položte na něj listové těsto s krémy a pečte 30 minut na 170 °C. Těsně před koncem potřete koláč cukrovým rozvarem, který si připravíte z cukru, vody a rumu. Nechte na grilu nebo v troubě ještě zlehka zapéct a můžete ochutnávat.

Zdroj a foto: Prima

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.