Nemůžete cestovat a chybí vám exotické pochoutky ze všech koutů světa? Uvařte si je doma!

Pro někoho exotická kuchyně, pro jiného každodenní obyčejné jídlo. Cestování je kvůli pandemii koronaviru omezené, a tak nemůžeme nasávat atmosféru v exotických krajích a dopřávat si tradiční pokrmy. Máte chuť třeba na vietnamskou, marockou či indickou kuchyni? Uvařte si ji doma! Přinášíme vám pár tipů na delikatesní exotiku, abyste si alespoň z části mohli vynahradit to, že jsme zavření už mnoho měsíců doma.

Chybí vám exotika? Těšíte se, až zase budete cestovat po celém světě? Milujete exotické pokrmy, ale nyní si je nemůžete dopřávat? Zkuste si je uvařit u vás doma! Máme pro vás inspiraci z různých koutů světa, jednoduché recepty na vietnamskou, indickou, či marockou kuchyni. Snadno vykouzlíte například vietnamský mango salát s mátou a koriandrem s krevetami, marockou tradiční polévku Harira, či indickou Tikku Masalu s rýží. A jak na to? Podívejte se na video návod.

Marocká tradiční polévka Harira
Suroviny:
1 cibule
150 g jehněčího masa
100 g celerová nať
200 g sekaných rajčat
50 g rajčatového protlaku
100 g cizrny
50 g červené čočky
Petrželová nať
Hrstka polévkových nudlí
0,5 čajové lžíce sušeného zázvoru
1 čajová lžíce soli
1 stroužek česneku
0,5 čajové lžíce kurkumy
0,5 čajové lžíce mletého římského kmínu
Mouka na zahuštění
Snítko čerstvého koriandru na dozdobení

Postup:
Cizrnu namočíme přes noc ve studené vodě. Ráno vodu scedíme a cizrnu vaříme asi hodinu a půl. (Dá se nahradit cizrnou z konzervy, ta není potřeba vařit). Jehněčí maso nakrájíme na malé kostičky. Nakrájíme najemno cibuli. Nakrájíme celerovou nať na malé kostičky. Nasekáme najemno petrželku. Na olivovém oleji s máslem orestujeme cibuli a maso dohromady. Zalijeme vodou, přidáme do hrnce cizrnu, nasekanou petrželku, celer, sekaná rajčata a všechno koření. Vše dohromady vaříme cca 35 minut. Přidáme protlak, polévkové nudle a povaříme dalších deset minut. Zahustíme „záklechtkou“ z mouky a vody, dochutíme a krátce vše ještě povaříme. Dozdobíme nasekaným čerstvým koriandrem. Pro zvýraznění chutě můžeme použít místo vody vývar, nebo kostku vývaru.

Vietnamský mango salát
Suroviny pro 4 osoby:
2 nezralá manga
2 mrkve
1 svazek čerstvého koriandru
1 svazek čerstvé máty
1 balení solených arašídů
1 čerstvá čili paprička
2 limetky
Rybí omáčka
Pepř
Cukr

Postup:
Nejdříve oloupeme mango, nakrájíme na nudličky, vložíme do misky, zalijeme limetkovou šťávou. Přidáme cukr a rybí omáčku. Poté nastrouháme mrkev, přidáme chilli papričky, čerstvý koriandr, mátu a pepř. Vše promícháme a servírujeme. Na závěr posypeme arašídy.

Indická Tikka Masala
Suroviny na 5 porcí:
Kuřecí maso 500 gr
Cibule 5 ks
Česnek 4 stroužky
Zázvor čerstvý 1/3
Rajčata čerstvá 4 ks
Sekaná rajčata 250 ml
Čerstvý koriandr 1 svazek
Kurkuma
Jogurt bílí 1x
Mletý koriandr
Mletý závor
Mletý kardamom
Basmati rýže
Kardamom celý

Postup:
Kuřecí maso nakrájíme na větší kostky a připravíme si marinádu z jogurtu, kurkumy, mletého zázvoru, mletého koriandru, soli a necháme v ní kuře minimálně dvě hodiny marinovat. Ideálně přes noc. Nakrájíme očištěnou cibuli, zázvor a česnek na malé kostky. Na rozpáleném oleji orestujeme nejdříve cibuli, přidáme zázvor a česnek a vše společně restujeme dalších deset minut. Do orestované zeleniny přidáme nakrájená čerstvá rajčata, sekaná rajčata z plechovky a nasekaný čerstvý koriandr i se stonky. Přidáme vodu, mletý koriandr, sůl, mletý zázvor a nakrájené čerstvé čili a za občasného míchání na mírném plameni vaříme alespoň hodinu. Po hodině vše rozmixujeme mixérem do hladké omáčky, do které přidáme smetanu a zvlášť upečené kuřecí maso v troubě. Vše společně krátce povaříme, omáčku zjemníme kouskem másla, dochutíme a podáváme s basami rýží.

Zdroj a foto: Tesco

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.