Grilovací trendy roku 2021? Marináda na maso nebo zálivka na salát z Yuzu!
S teplými dny přichází oblíbená sezóna grilování. Nebaví vás pořád dokola ty stejné recepty? Chcete své dobroty něčím vylepšit a vytáhnout se před rodinou a přáteli? Stačit vám k tomu bude jeden pomocník, kterého ale proměníte v mnoho úžasných receptů – Yuzu!
Exotické citrusové ovoce yuzu pochází z Koreji, je nabité antioxidanty a vitamínem C, kterého je v něm dokonce více než v klasickém citrónu: „V Česku ho pořídíte zpracované s medem a cukrem. Vyčarujete z něj nejen čaj, ale i limonády, koktejly, dezerty, nebo marinády či zálivky na salát. Prostě všechno, co se vám bude hodit k perfektnímu posezení u grilu,“ říká Eliška Hynková ze společnosti Yuzu.
Úžasná vůně a skvělá netradiční chuť dodá receptům na zajímavosti: „Použití je navíc úplně jednoduché, odměříte lžičkou potřebné množství, zamícháte a máte hotovo. Skvěle tak nahradíte cukr nebo med, který se běžně přidává a dodáte tonu navíc něco výjimečného,“ dodává Hynková.
Zkuste si připravit Yuzu chilli kuře, zálivku na salát nebo majonézu.
Yuzu-chilli kuře
Suroviny:
0,5 kg kuřecích prsou
Suroviny na marinádu:
1 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
2 stroužky česneku
1 jalapeňo paprička
½ lžička chilli
1 lžíce yuzu
Postup:
Smícháme všechny ingredience na marinádu, kuře nakrájíme na plátky a naložíme do marinády cca na 1 hodinu. Vložíme na nepřilnavou pánev nebo na rozpálený gril a z obou stran opékáme na středním plameni, dokud nebude kuře hotové. Podáváme se zeleninovým salátem nebo pečivem.
Yuzu zálivka na salát na dva způsoby
Yuzu-hořčiče
Suroviny:
1 lžíce yuzu
1 lžíce hrubozrnná hořčice
1 lžíce olivový olej
Yuzu-limetka
Suroviny:
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce yuzu
1 lžička soli
½ lžičky pepře
4 lžíce limetkové šťávy
Postup:
Vybranou zálivku připravíme smícháním všech ingrediencí a nalijeme na oblíbenou zeleninu.
Yuzu majonéza
Suroviny:
šťáva z půlky citronu
½ lžíce hořčice
1 lžička soli (dle chuti)
2 žloutky
2 šálky rostlinného oleje
2 lžíce yuzu
Postup:
V misce smícháme citrónovou šťávu, hořčici, yuzu, sůl a žloutky a šleháme metličkovým mixérem do hladka. Během šlehání pomalu přidáváme olej, až se vytvoří hustá majonéza. Hotovou majonézu můžeme uchovávat v uzavíratelné skleničce v lednici. Spotřebujte co nejdříve.
Další recepty najdete na www.yuzu.cz