Česnek a sůl – nerozlučná dvojice do bramboračky i na gril

Ať už patříte k vyznavačům grilování, nebo máte rádi pořádně očesnekované bramboráky, topinku nebo polévku zvanou couračka, určitě oceníte novinku, kterou je přepuštěné máslo obohacené česnekem a solí.

„Ghí, neboli přepuštěné máslo, je skvělý nosič chutí, vůní a specifických účinků koření a bylin. Proto jsme se rozhodli vytvořit edici produktů pro gurmány, kde jsme klasické ghíčko ochutili různými druhy koření a bylinek. Například ghí s chilli se dobře hodí pro všechny pikantnější pokrmy, ghí s levandulí je skvělé na ryby, zeleninová jídla, ale třeba i na palačinky nebo do sušenek. Úplnou novinkou je pak ghíčko ochucené solí a česnekem, které lze využít třeba při přípravě bramboračky nebo topinek, ovšem nejvíc ho oceníte při letním grilování. Ghí má totiž vysoký kouřový bod 250 °C, to znamená, že se nepřepaluje a při jeho zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky,“ upozorňuje Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, kde přepuštěné máslo vyrábějí už šestým rokem, a to ručně, podle starých receptur. Stále ovšem vymýšlejí nové kombinace a inovace.

Nerozlučná dvojice: česnek a sůl
Česnek (Allium Sativum) má antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky a je považovaný za účinné přírodní „antibiotikum“ i stimulant imunity. Zároveň snižuje vysoký krevní tlak i riziko aterosklerózy, a tak pomáhá předcházet vzniku kardiovaskulárních onemocnění. „Je známé, že český česnek má mnohem výraznější chuť i aroma a také silnější léčivé účinky než česnek, který se k nám dováží ze zahraničí. Proto jsme samozřejmě do naší gurmánské novinky přidali kvalitní český česnek a doplnili ho jemnou solí, která ghíčko dochutí, tělu dodá minerální látky a podpoří jeho látkovou výměnu. Ghí s česnekem a solí má stejně jako klasické ghí trvanlivost až jeden rok a nemusí se skladovat v chladu,“ připomíná Andrea Zpěváková Dostálová z Českého ghíčka a přidává svůj oblíbený recept na jemnou a lahodnou bramboračku.

Recept: Jemná bramboračka s ghí
Suroviny na 4 porce:
3 větší brambory, 1/2 celeru
2 střední mrkve
1 petržel
hrst sušených hub
1 lžíce Ghí s česnekem a solí od Českého ghíčka
2–3 lžíce polohrubé mouky
1,5 l vody
kmín dle chuti
majoránka dle chuti

Postup:
Nejprve si namočíme houby na půl hodiny do studené vody. V hrnci necháme rozpustit 1 lžíci Ghí s česnekem a solí, přidáme koření, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené brambory, scezené pokrájené houby a necháme vařit. Po 15 minutách připravíme na pánvičce zásmažku opět z 1 lžíce Ghí s česnekem a solí a mouky a zavaříme do polévky. Necháme 15 minut povařit. Nakonec přidáme zelenou petrželku a můžeme servírovat na stůl.

Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.Na www.ceskeghicko.cz koupíte klasické Ghí (340 ml za 199 Kč, 760 ml za 355 Kč a 1 000 ml za 444 Kč), BIO Ghí (340 ml za 233 Kč, 760 ml za 444 Kč a 1 000 ml za 555 Kč), ochucená ghíčka (220 ml za 155 Kč), Kozí Ghí (220 ml za 255 Kč) či Ghítely (230 ml za 199 Kč a 1 000 ml za 555 Kč). Bez chlazení vám vydrží celý rok!

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.