Křupavé letní salátování

K neodmyslitelným pokrmům přicházejícího teplého období patří s jistotou čerstvé saláty. Základ tvoří sezónní zelenina, k níž lze přidat luštěniny, obiloviny, různé druhy koření, olejnatých semen a bylin…. Popusťte uzdu své fantazii a užijte si salátování naplno!

1. Volte co nejkvalitnější sezónní suroviny, ideálně lokální české. Různé druhy listových salátů, rajčata, papriky, okurky, cukety…

2. Dopřejte svému tělu kvalitu bez chemie, vyberte suroviny s certifikací bio. Pocházejí z plodin z polí bez chemie, z čisté zdravé přírody. Jsou odolné, vitální a tyto své vlastnosti předávají dále nám.

3. Skvělým doplňkem jsou uvařené obiloviny. Dodají delší pocit nasycení, energie z nich se uvolňuje postupně a pomalu. Zkuste původní obiloviny – jednozrnka, dvouzrnka, červená pšenice, špalda či bezlepkový čirok. Po uvaření příjemně křupou. Specialistou na tyto obiloviny s širokou nabídkou je PROBIO.

4. Luštěniny v salátu jsou chuťově vynikající kombinace. Využijte čočku, cizrnu, mungo, adzuki a nebo fazole. Vysoký obsah bílkovin v luštěninách pozvedne nutriční hodnotu salátu a získáte plnohodnotný pokrm.

5. Ořechy a semena jsou to nejvzácnější z celé rostliny. Obsahují cenné kyseliny, minerální látky jako zinek či vápník a další živiny. Opražte si na sucho semena slunečnice, dýně, lnu či sezamu a doplňte lískovými, vlašskými či kešu ořechy.

6. Zabalte si salát s sebou do krabičky, naplňte si jím třeba tortillu upečenou z bio mouky nebo pohankovou palačinku (zkuste pohankové, ty ze směsi PROBIO). Užijte si piknik se zdravým salátem na sluníčku, doplníte si tak do těla i tolik důležitý vitamín D.

Krásné léto plné křupavých salátů!

Tortilly plněné cuketou a sýrem
Suroviny na 8 – 9 ks tortill:
250 g hladké pšeničné bio mouky PROBIO – můžete namíchat světlou s celozrnnou pšeničnou jemně mletou 1:1
½ lžičky soli
60 g olivového oleje bio Biolinie
140 ml horké vody

Suroviny na náplň:
Suroviny na naplnění všech 9 tortill:
3 lžíce rostlinného oleje
2 větší cibule
5 stroužků česneku
1500 g cukety
Sůl
2-3 lžičky tymiánu
2-3 lžičky oregana
200 g balkánského sýra

Postup:
Mouku promíchejte se solí a dejte do mísy. Zalijte olejem a horkou vodou. Začněte zpracovávat těsto. Přendejte těsto na pracovní plochu a důkladně propracovávejte pár minut. Těsto rozdělte na 8 – 9 kousků – podle velikosti pánve. Z těsta vyválejte velice tenké placky. Během vyvalování těsto hodně podsypávejte, aby se nepřichytilo. Tenké, průsvitné těsto vkládejte na rozpálenou pánev a cca 20 – 30 sekund opékejte z obou stran. Poté přendejte na utěrku, zabalte a přiklopte poklicí. Takto pokračujte se všemi plackami. Ve větším hrnci rozehřejte olej. Cibuli opékejte dozlatova. Česnek prolisujte a přidejte k cibuli. Krátce opékejte. Cuketu nastrouhejte nahrubo a vložte do hrnce, osolte, přidejte bylinky a za občasného míchání duste, dokud se nevypaří tekutina. Do náplně rozdrobte sýr a naplňte tortilly. Zdroj a foto: www.vareniste.cz

Salát z červené pšenice bio PROBIO
Doba přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny:
• 250 g červené pšenice bio PROBIO
• Olivový olej
• 1 plechovka bílé sterilované máslové fazole Biolinie
• ½ hlávky ledového salátu
• 2 střední rajčata
• 2 střední mrkve
• ½ salátové okurky
• 1 paprika
• Čerstvé nebo sušené bylinky
• Na dochucení jablečný ocet
• Sůl

Postup:
Pšenici uvařte dle návodu, poté nechte ještě chvíli dojít. Mezitím si připravte zeleninu. Vychladlou pšenici, zeleninu a fazole důkladně promíchejte, osolte a dochuťte olejem, vinným octem a bylinkami. Nechte chvíli odležet a podávejte.

Červená pšenice bio PROBIO – už jste ji chutnali? Specialistou na červenou pšenici je společnost PROBIO ze Starého Města pod Sněžníkem. Stojí za jejím „znovuobjevením“ ze semínek z genové banky. Můžete ji ochutnat v podobě zrna, mouky či si připravit ze směsi burger.

Cenné antokyany
Červená pšenice vás na první pohled zaujme svou výraznou barvou, kterou ji dodávají přírodní barviva – antokyany. Jedná se o přírodní látky, které se nacházejí především ve svrchní části zrna. Podle odborníků se prý červená pšenice obsahem antokyanů vyrovná červenému vínu. Antokyany jsou obecně známy coby významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidský organismus. Jejich účinek spočívá v pohlcování volných radikálů a odstraňování škodlivých látek z těla. Tvrdí se o nich, že chrání naše buňky před předčasným stárnutím.

Využití v kuchyni
Výhodou červené pšenice je, že i po uvaření vám zůstane krásně červená. Získáte výbornou surovinu do zeleninových salátů, polévek, rizot či příloh. Je příjemně křupavá a díky své barvě výrazně vám zpestří jakýkoliv pokrm. Mouka z červené pšenice vám skvěle poslouží v kombinaci s klasickou pšeničnou moukou. Velmi dobře ji využijete v těstech na chléb, buchty, koláče, bábovky, sušenky, krekry či muffiny. Díky ní dodáte výslednému pokrmu krásné červeno-hnědé zbarvení ale i spousty cenných živin a vlákniny.

Zdroj a foto: www.probio.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.