Léto vybízí ke grilovačce aneb Recepty z kvalitních surovin
Léto, slunce, koupání a grilování. Kombinace, která snad nikdy neomrzí. Až se večer vrátíte příjemně unavení z koupaliště nebo od rybníka, čím doplníte energii? Doporučujeme ihned rozpálit gril a inspirovat se jedním z následujících receptů: grilovaným vysokým roštěncem s kukuřičným klasem a majonézou s kysaným zelím, grilovanou kotletou s grilovaným salátem a omáčkou z višní anebo grilovaným květákem s lískovými ořechy a vinným octem. Pomyslnou třešničkou na dortu je recept na domácí gumové medvídky a žížalky, který ocení především vaši nejmenší. Jenom připomínáme, že základem chutného pokrmu jsou kvalitní suroviny, které můžete poznat i podle značek kvality, jako je např. Klasa, Regionální potravina či Bio.
Grilovaný vysoký roštěnec s kukuřičným klasem
Nepsanou povinností každého „masožrouta“ je alespoň jednou za život zkusit steak z vysokého roštěnce. Tento druh masa je doslova „promramorovaný“ tukem, který masu dodává vůni a delikátní chuť. Není tak už třeba na přípravu tohoto hovězího použít žádné další koření než sůl a pepř. Můžeme si ovšem pohrát s přílohou. Proto jsme zvolili vařenou grilovanou kukuřici a netradiční majonézu promíchanou s najemno nasekaným kysaným zelím a dochucenou solí, pepřem a cukrem. Také už se vám sbíhají sliny? Tak hurá na nákup a nezapomeňte, značky kvality vám usnadní výběr kvalitních potravin.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: **
Ingredience:
800 g vysokého roštěnce
4 ks vařených kukuřičných klasů
100 g majonézy
50 g kysaného zelí
sůl, pepř, cukr krupice
Postup:
Roštěnec nakrájíme na 4 stejné plátky a dobře je osolíme a opepříme. Necháme je 20 minut odležet. Mezitím si nasekáme vymačkané kysané zelí úplně nadrobno, můžeme použít i mixér. Smícháme s majonézou a dochutíme cukrem, solí a pepřem. Maso opékáme z každé strany cca 2 minuty a poté ho zabalíme do alobalu a necháme 10 minut odpočinout stranou. Vařenou kukuřici grilujeme za všech stran. Po grilování osolíme.
Grilovaná kotleta s grilovaným salátem a omáčkou z višní
Potrpíte si na spojení masa s ovocem? V tom případě vás nadchne kotleta z grilu zalitá višňovou omáčkou z červeného vína, višní a medu. Přílohu jsme vybrali lehkou a poněkud neotřelou, a to grilovaný římský salát s trochou olivového oleje. Díky této přípravě získá listová zelenina příjemně nahořklou chuť, která bezvadně doplní sladkokyselou chuť omáčky a slanost kotlety.
A teď už stačí jenom prostřít. Dobrou chuť.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: **
Ingredience:
4 ks vepřové kotlety s kostí
2 ks mladého římského salátu
100 ml červeného vína
2 lžíce medu
200 g kompotovaných višní
Solamyl, sůl, pepř, olivový olej
Postup:
Vepřové kotlety nasolíme, opepříme a necháme 20 minut odležet. Mezitím v rendlíku svaříme červené víno do vinné redukce. Poté přidáme med, šťávu z višní a vše provaříme. Zahustíme Solamylem rozmíchaným ve studené vodě. Pět minut omáčku provaříme a přidáme půlky višní. Kotletu opečeme na rozpáleném grilu z obou stran. Zabalíme do alobalu a necháme na straně grilu bez žhavých uhlíků odpočinout. Zprudka opečeme půlky salátů tak, aby byly opečené, ale uprostřed stále křupavé. Salát osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem.
Grilovaný květák s lískovými ořechy
Nemusíte být vegetariáni, abyste si pochutnali na našem grilovaném květáku s praženými lískovými ořechy a zálivkou z vinného octa. Už jste spolu někdy tyto chutě zkoušeli? Věřte, že spolu perfektně ladí. Což ovšem nejlépe poznáte, až si tuto oblíbenou košťálovou zeleninu ugrilujete a dochutíte zbylými surovinami. Nejenže uspokojíte svůj mlsný jazýček, ale současně doplníte řadu potřebných látek, kterými se květák pyšní. Jedná se např. o vlákninu, vitaminy (C, B, K, E), minerály (vápník, draslík) a kyselinu listovou.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *
Ingredience:
1 ks větší květák
100 g lískových ořechů
50 ml vinného octa
2 lžičky hořčice
100 ml oleje z lískových ořechů
sůl, pepř, med
Postup:
Květák rozdělíme na čtyři části. Květák osolíme, opepříme, polijeme olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme na mírném žáru do měkka cca 30 minut. Mezitím opražíme půlky lískových ořechů v sítku. Zálivku na květák vyrobíme za pomoci hořčice a octa. Dobře promícháme a pak pomalu přiléváme olej tak, aby vznikla emulze. Dochutíme solí, pepřem a medem. Grilovaný květák přelijeme zálivkou a posypeme praženými ořechy.
Gumoví medvídci a žížalky
Jaká byla vaše nejoblíbenější cukrovinka, když jste byli malí? Že by gumoví medvídci? Pojďte si je zkusit vyrobit doma a nezapomeňte do jejich přípravy zapojit také děti. Uvidíte, že na tom není nic složitého. Právě léto je se svojí pestrou nabídkou lokálního ovoce ideální dobou, kdy tyhle „gumídky“ vyzkoušet. Byla by totiž škoda zůstat pouze u jedné příchutě. My jsme v našem receptu vyzkoušeli hned tři – z čerstvých jahod, z hrušek a jedny netradiční z lipové šťávy. Ale vaší fantazii se meze rozhodně nekladou.
Počet porcí: 50 porcí
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *
Ingredience:
200 ml jahodové šťávy
200 ml lipové šťávy
200 ml hruškové šťávy
30 g plátkové želatiny
3 ks čerstvých jahod
citron
Postup:
Všechny šťávy vyrobíme naředěním sirupu vodou, abychom měli 200 ml tekutiny. Intenzitu chuti si může každý zvolit sám. Do jahodové šťávy nasekáme velmi najemno jahody a do lipové šťávy můžeme nastrouhat kůru z citronu. Poté všechny šťávy zahřejeme na 80 °C a do každé z nich dáme 10 g plátkové želatiny, kterou jsme namočili na 5 minut do ledové vody. Želatinu necháme rozpustit a nalijeme do formiček. Necháme přes noc ztuhnout v lednici.
Zdroj a foto: www.akademiekvality.cz