Přibývá restaurací s rostlinnou nabídkou, reagují na vzrůstající počet flexitariánů

Rostlinná kuchyně je nezadržitelným trendem současnosti. Podle nejnovějšího průzkumu společnosti FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je v české populaci v současnosti 21 procent flexitariánů, tedy lidí, kteří z různých důvodů omezují konzumaci živočišných produktů. Na to reagují restaurace, stále více z nich přidává na svá menu rostlinná jídla.

Po republice přibývá čistě rostlinných restaurací, ale i těch, které na svá konvenční menu přidávají rostlinné pokrmy. Snaží se tak v covidem vyvolané krizi gastro průmyslu přilákat nové zákazníky.

„Již od začátku jsme se chtěli profilovat jako bistro, kde si vybere každý. S rostoucí poptávkou jsme začali hledat alternativy i pro naše další produkty a také rozšiřovat nabídku o další rostlinné pokrmy. V období ledna-března jsme nabízeli limitované rostlinné Mana burger burrito, které přitáhlo nové zákazníky. A z poboček vím, že nejen z řad rostlinně se stravujících hostů,“ říká marketingový specialista Jiří Kopejtko z Burrito Loco.

Podle průzkumu nejčastěji lidé zařazují rostlinné pokrmy do svého jídelníčku kvůli zdraví. Rostlinnou stravu považují za lehčí, lépe stravitelnou a celkově zdravotně výhodnější, což se projevilo i v zájmu o rostlinné pokrmy v době pandemie, kdy se lidé více začali zajímat o své zdraví. Restaurační byznys se během pandemického vývoje nacházel v krizi, ale počet restaurací s rostlinnou nabídkou i tak narůstal.

„Jestli rostlinné jídlo v době covidu přilákalo nové zákazníky? Určitě ano! Lidé mají v tomto období větší zájem o zdravé stravování,“ říká Denisa Michnová z Minirestaurace ve Frýdku-Místku.

Zvýšený  zájem o rostlinné jídlo v době pandemie potvrzuje i Lukáš Trlica z Bistra Les v Děčíně: „Je pravda, že jsme zaznamenali větší zájem o naše jídlo během covid období, ale těžko říct, jestli je to tím, že mají lidi strach o své zdraví, a proto se začínají zamýšlet nad důležitostí stravy v našem životě, nebo je to tím, že se začíná naše bistro dostávat více do povědomí.”

Přibývající počet restaurací s rostlinnou nabídkou v ČR monitoruje projekt Rostlinně prostřednictvím mapy „Tady se najím rostlinně“ na svém webu. V současné době je na mapě přes 220 podniků z celé ČR a toto číslo každým dnem roste. Jinak tomu nebylo ani během pandemie.

V této době otevřelo třeba čistě rostlinné bistro Kocouří způsoby v Ostravě a zástupci bistra potvrzují, že zájemců o jejich jídlo přibývá: „Rostlinná strava není žádnou novinkou a naši zákazníci jsou napříč různými spektry. Třeba naše domácí knedlíky si oblíbili i milovníci klasické kuchyně. Rozdíl mezi stravou a jídlem je v chuti, a na té si zakládáme,“ uvádí Lucie Vaňková z bistra Kocouří způsoby.

Provozovny zařazené do mapy poznáte i mimo online svět. Aby se v mapě objevily, musely od projektu dostat modrobílou nálepku, která říká, že zrovna na tomto místě se skutečně najíte rostlinně. A „skutečně“ v tomto smyslu znamená promyšleně. Nestačí jen vyndat balkánský sýr ze šopského salátu.

„Mapa je nápomocným nástrojem pro zákazníky, ti díky ní snadno najdou restaurace, kde je možné najíst se plnohodnotně rostlinně,” vysvětluje účel mapy manažerka projektu Rostlinně Marianna Slováková.

Zdroj a foto: Rostlinně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.