K létu patří grilování. Inspirujte se recepty ze surovin ze sousedství

Také cítíte, že něco visí ve vzduchu? Nemějte tentokrát obavy, máme totiž na mysli vůni grilu. Grilovací sezona je v plném proudu, proto nezahálíme a nabízíme inspiraci v podobě jednoduchých a chuťově pestrých receptů, v nichž nechybí suroviny z našich krajů. Jedná se o to nejlepší, co u nás máme – výrobky oceněné značkou kvality Regionální potravina. Toto prestižní krajské ocenění mohou získat produkty pouze jednou za rok. Pojďte si s námi užít letní chutě naplno a vyzkoušet výherní výrobky v rámci následujících receptů: opečený chleba s Javořickou pomazánkou a grilovanou paprikou, grilované kotlety s dipem ze zakysané smetany, hořčice a kerblíku a grilovaný mladý římský salát s ořechy a uzeným špekem. Jako bonus přidáváme smaženého kapra v pivním těstíčku s majonézou z meduňky.

Opečený chléb s Javořickou pomazánkou a grilovanou paprikou
Chystáte se grilovat si něco k večeři? Máte mezi sebou i vegetariány, které už nudí grilovaná cuketa a lilek? Pojďme jim to trochu zpestřit a potěšme je opečeným chlebem bohatě zdobeným paprikou z grilu, česnekem, rozmarýnem a Jaroměřickým Tradičním pomazánkovým lahůdkovým, jedním z loňských vítězů soutěže Regionální potravina v Kraji Vysočina. Čím si tento mléčný výrobek vysloužil toto uznávané ocenění? Rozhodně svou smetanově jemnou chutí podle originální české receptury. Jedinečná pochoutka Jaroměřické mlékárny se totiž vyrábí výhradně ze smetany a přírodních surovin. Můžete si ji dopřávat nejen naslano, ale i nasladko. Více na https://mlekarna.cz/cz.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 25 minut
Náročnost: *

Ingredience:
4 plátky chleba
4 menší papriky
2 stroužky česneku
1 ks Jaroměřické Tradiční pomazánkové Lahůdkové od Jaroměřická mlékárna, a. s.
rozmarýn, sůl, pepř, petrželka

Postup:
Papriky v celku položíme na gril a necháme celé spálit. Poté je dáme pod vlhkou utěrku a necháme je zapařit. Budou se nám lépe loupat. Plátky chleba na grilu opečeme z obou stran, necháme zlehka vychladnout a namažeme je pomazánkou. Spařené papriky oloupeme rozpůlíme a vyndáme z nich semínka. Poté je na grilu necháme prohřát. Potíráme olejem s rozmačkaným česnekem a nasekaným rozmarýnem. Papriky poklademe na chleby, osolíme, opepříme a nakonec posypeme petrželkou.

Smažený kapr v pivním těstíčku s majonézou z meduňky
Kdo by odolal kombinaci kapra s pivem. Máme pro vás skvělý tip na pivní těstíčko, ale určitě zbyde i trocha lahodného zlatavého moku na zahnání žízně. Jaké pivo se perfektně hodí ke kaprovi? Spodně kvašený polotmavý ležák Bedřichova jedenáctka z východočeského pivovaru VESELKA LITOMYŠL. Jedná se o nepasterované a nefiltrované pivo s obsahem alkoholu 4,5 %. Výsledné barvy a chuti sládci docílili skladbou 3 sladů – plzeňského, bavorského a karamelového – což poznáte, až ochutnáte. Bedřichova jedenáctka okouzlila také odborníky, proto ji ocenili značkou kvality Regionální potravina v Pardubickém kraji.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: *

Ingredience:
500 g kapřího filetu

Ingredience na těstíčko:
200 g hladké mouky
350 ml piva BEDŘICHOVA JEDENÁCTKA od VESELKA LITOMYŠL s.r.o.
5 g droždí
špetka cukru
slunečnicový olej na smažení
majonéza
sůl, pepř, meduňka

Postup:
Nejdříve připravíme těstíčko – smícháme vlažné pivo a droždí a poté přidáme mouku. Necháme cca 30 minut kynout. Na kapřím filetu v hřbetní části uděláme zářezy blízko u sebe, abychom přeřezali kosti. Poté kapra nakrájíme na plátky maximálně jeden centimetr silné. Osolíme a opepříme. Kapří hranolky poprášíme moukou, namáčíme do těstíčka a rovnou smažíme v rozpáleném oleji. Nasekáme meduňku a smícháme s majonézou. Můžeme okyselit citronem.

Grilovaná kotleta s dipem ze zakysané smetany, hořčice a kerblíku
Pokud chcete nachystat masové hody, je kotleta ideálním masem. V našem receptu ji před „grilovačkou“ nejprve marinujeme směsí oleje, hořčice, soli, pepře a nasekané jarní cibulky. Samozřejmě nezapomínáme připravit si také dip, jehož základem je zakysaná smetana, a to ne tak ledajaká. Oblíbili jsme si bio kysanku od Ing. Jiří Kubernáta – Farma Kubernát, nového držitele ocenění Regionální potravina v Karlovarském kraji. Protože obsahuje min. 30 % tuku, má lákavě krémovou konzistenci. Můžete ji jíst samotnou, vyrábět z ní dipy jako právě v tomto receptu, nebo ji třeba přidávat do polévek a omáček.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 35 minut
Náročnost: *

Ingredience:
4 ks vepřové kotlety
1 ks zakysaná smetana bio kysanka od Ing. Jiří Kubernáta – Farma Kubernát
kremžská hořčice
jarní cibulka
sůl, pepř, slunečnicový olej

Postup:
Vepřové kotlety na marinujeme směsí oleje, hořčice, soli, pepře a nasekané jarní cibulky. Necháme je aspoň 3 hodiny marinovat. Dip připravíme smícháním hořčice se zakysanou smetanou a dochutíme solí, pepřem a na závěr přidáme nasekanou jarní cibulku. Kotlety grilujeme cca 3–4 minuty z obou stran a poté je zabalíme do alobalu na 5 minut, aby si maso odpočinulo.

Grilovaný mladý římský salát, ořechy a uzený špek
Proč grilovat jenom masa, sýry nebo ryby? Zkuste připravit na grilu také římský salát, který díky tomu získá příjemně kouřovou chuť. Doplňte ho opraženými lískovými ořechy a uzeným špekem od Bedřicha Vlacha, a rázem máte chutnou letní večeři. Proč si ze všech možných uzenin vybrat právě tuto? Protože rodinná firma založená na tradičních postupech Bedřich Vlach – Výroba uzenin Bučovice získala vloni za uzený špek z boků prestižní ocenění Regionální potravina v Jihomoravském kraji. Už samotný počátek výroby této masné delikatesy probíhá ručním výběrem těch nejkvalitnějších kusů boků z vepřů. A až si vložíte do úst výsledek této poctivé práce, budete se rozplývat blahem. Nechte si chutnat.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 35 minut
Náročnost: *

Ingredience:
8 ks mladého římského salátu
100 g lískových ořechů
50 g uzeného špeku z boků od Bedřicha Vlacha – Výroba uzenin Bučovice
olej z lískových ořechů
sůl, pepř, vinný ocet

Postup:
Salát rozpůlíme, potřeme olejem a grilujeme z každé strany 1–2 minuty. Poté v sítku můžeme lehce upražit nasekané ořechy, které přidáme na salát. Salát pokapeme dresinkem smíchaným z vinného octa, oleje, soli a pepře. Na ozdobu poklademe na salát tenké plátky špeku.

Zdroj a foto: regionalnipotravina.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.