Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Street art festival Město = Galerie se přesouvá do Kutné hory

Už tři zastávky má za sebou Street art festival Město = Galerie. Během tohoto týdne se umělci vyznávající netradiční pojetí umění ve veřejném prostoru sejdou v Kutné hoře, která už má za sebou zážitky z uplynulých ročníků přehlídky street artového umění a pyšní se hned několika velkoformátovými malbami výtvarníků z celého světa. Do Kutné hory opět dorazí i vážení hosté, například legendární Kurt Gebauer, který oslaví příští týden svoje 80. narozeniny.

Kutná hora je pro nás už kultovní záležitost a zároveň tak trochu nostalgie. Právě tady jsme totiž s našim nápadem před pěti lety začínali a rádi se sem všichni vracíme,“ říká ředitel a kurátor akce Lukáš Kladívko.

Oficiální zahájení je ve středu 11.8. v 19:00 v Blues Café na Jakubské 562, kde budou přítomni umělci, projekce, hudba a představení a možná debata s umělci.

Během týdne také budou postupně vznikat murály, jeden z nich už je v procesu na ulici Družební, kde začal tvořit Fat Heat z Maďarska. Své velkoplošné malby namalují také umělci jako Ondřej Vyhnánek, Keim + Epiks či  Lukáš Kladívko. Na další murál si ve svém nabitém programu udělal čas i Kurt Gebauer a místní výtvarník Andrej Németh Endré zpracuje další několik desítek metrů dlouhou stěnu. Oba zastupují starší ročníky, a tak se na festivalu opět propojují umělci napříč generacemi. Tento rok vznikne také socha od Davida Adamce, a to u Tylova divadla.

V sobotu se pak od 12:00 odehraje tradiční Loopcolors graffiti jam a workshop pro veřejnost, na stěně u železniční stanice Kutná Hora – Sedlec, včetně  občerstvení, hudby a doprovodného programu, který obsáhne motoexhibici, otevřený skateboard jam a další.

Festival už má za sebou tři zastávky – v Lysé nad Labem, Poděbradech a Nymburce. Pečlivě vybrané plochy ve městech se proměnily za pomocí žebříků, lešení, vysokozdvižných plošin a stovkami barev hlavně ve sprejích, v netradiční umění, které dělá veřejná prostranství veselejšími a zpestřují tak kolemjdoucím život. Nově vzniklá díla, i to jak vznikají, si přišly prohlédnout stovky lidí a nechyběla ani středočeská hejtmanka Petra Pecková, pod jejíž záštitou se celá přehlídka odehrává.

Výslednou podobu graffity umělci předem konzultují s pracovníky kulturních odborů jednotlivých měst i architekty a malby jsou pečlivě plánovány. Většina ploch je na sídlištích a v okrajových částech měst, a tak nezasahují do historických částí měst. Jedná se především o zapomenutá, omšelá a opuštěná místa, nevzhledné prvky infrastruktury či opuštěné budovy, které čekají na to, co přijde.

Město=Galerie je unikátní projekt, který u nás nemá obdoby, a rozhodně stojí za pozornost. Na začátku byla motivace alespoň trošku nevzhledné plochy proměnit v něco pěkného a vznikla z toho akce na které se setkávají desítky umělců, mají možnost se realizovat na velkých plochách a pobaví se u toho oni i veřejnost,“ doplňuje Kladívko.

Kompletní seznam umělců a lokaci je možné najít na www.mestogalerie.cz nebo na události na FB: https://www.facebook.com/events/210170080998177/

Je to jedinečná možnost, jak lidem na prázdných, mnohdy zanedbaných plochách přiblížit tento druh umění a zároveň jim ukázat jak malby vznikají. Na tradičních graffiti jamech kde děláme workshopy pro veřejnost, je pak vidět, jak tento fenomén lidi zajímá, a práci nejen se sprejem si zkouší nejen děti, ale i jejich rodiče či prarodiče,“ podotýká produkční festivalu Jakub Jandora.

Zbývající program festivalu: 10.8. – 14.8. Kutná Hora, 15.9. – 19.9. Čáslav + bonusová výstava v Poděbradské galerii G18 v termínu 27.8. – 25.9.2021.

Seznam umělců KUTNÁ HORA:
FAT HEAT (MAĎARSKO) – lokace https://goo.gl/maps/1nDdEWGCb81pWsdx5https://www.instagram.com/fatheat
ONDŘEJ VYHNÁNEK – lokace https://goo.gl/maps/1SmTf8FMtyM9nHHi9, http://www.ondrejvyhnanek.com, https://www.instagram.com/ondrej_vyhnanek/
LUKÁŠ KLADÍVKO – lokace https://goo.gl/maps/9BYi5MWKKNKTXcbF6, https://www.instagram.com/lukaskladivko/, https://cs.wikipedia.org/wiki/Luk%C3%A1%C5%A1_Klad%C3%ADvko
KEIM + EPIKS – lokace https://goo.gl/maps/uUPXhyDxXzDHUzEaA, http://ludekeim.cz/, https://www.instagram.com/ludekeim/, https://www.facebook.com/ludekeim
KURT GEBAUER – lokace https://goo.gl/maps/MpkovW8hdW39VMSS8, www.kurtgebauer.cz
DAVID ADAMEC – lokace https://goo.gl/maps/cu7Scbu8FCgxMTXGA, https://davidadamec.com/
ANDREJ NÉMETH ENDRE – lokace  https://goo.gl/maps/k3tV9sJ5gAo4fjG97, https://nemeth.cz/

MĚSTO=GALERIE 2021 – program (změna programu vyhrazena)
KUTNÁ HORA 10.-14.8. 2021
Muraly:

Hlavní event: sobota 14.8. v čase od 12-19h: Loop Colors graffiti jam a street art workshop pro veřejnost, moto exhibice, tattoo place

  • mobilní Grafficon.cz graffiti shop, foodtruck, pití od Pivovar Kutná Hora, Samuraishot.cz #budcistej spot
  • Lokalita:  železniční zastávka Kutná Hora-Sedlec – https://goo.gl/maps/LGzq7pqs8sLP1rdo8

 

PODĚBRADY pátek 27.8 – sobota 25.9. 2021 – DIAMONDS BERLIN exclusive

Výstava DIAMONDS BERLIN v Galerii G18: pátek 27.8 – sobota 25.9. 2021 

  • Výstava přední avantgardní výtvarné skupiny pouličního umění z Berlína – DIAMONDS
  • Zahájení a vernisáž dne 27.8. od 19h.

 

ČÁSLAV 15.-19.9. 2021

Muraly:

 

Mapa lokalit na google maps: https://bit.ly/mg2021map

 

Proběhlé akce

NYMBURK 7.-11.7. 2021

Muraly – velkoplošné malby:

 

PODĚBRADY 12.-18.7. 2021

Muraly – velkoplošné malby:

Zdroj a foto: Město=Galerie 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *