Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! učí děti i dospělé šetrněji zacházet s potravinami
Až do konce října bude v unikátních prostorách žižkovské Galerie Atrium v Atriu na Žižkově přístupný interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! Ten je postavený na faktech dodaných organizací Zachraň jídlo a srozumitelně je veřejnosti interpretuje v interaktivním prostoru, který vzdělává a baví. Autory výstavy jsou kurátor Fuczik a umělci Vendula Chalánková a Viliam Slaminka.
Děti i dospělí mohou do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti. Sami si například mohou vyzkoušet, jaké vzdálenosti musí jídlo urazit, než se dostane na náš stůl. Nebo mohou vyzkoušet vaření beze zbytků. Na výstavě uvidí i díla legendy českého surrealismu Jana Švankmajera, slovenského umělce Petera Králika nebo studentů Mirka Koudely a Daniila Masagutova.
„Spolupráce s Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou probíhala kvůli protiepidemickým opatřením většinu času na dálku. Přípravy tak byly hodně náročné. O to větší radost máme ze společného výsledku,“ přibližuje kurátor výstavy Fuczik.
„Zachraň jídlo! je druhým interaktivním výstavním projektem, který vznikl v rámci nové koncepce Galerie Atrium. Ta nabízí zajímavá témata překračující běžný umělecký rámec a zaměřuje se na aktuální společenské problémy. Snaží se je interaktivním a vizuálně atraktivním způsobem přiblížit všem sociálním i věkovým skupinám,“ doplňuje Marie Kašparová, ředitelka příspěvkové organizace městské části Praha 3 Za Trojku, která provozuje Atrium na Žižkově.
Za více než polovinou vyhozeného jídla v EU stojí domácnosti. Přitom by bylo možné potraviny ještě využít. Zbylé knedlíky nemusí skončit v koši, z tvrdého chleba se dají připravit nové dobroty a zelenina je stejně dobrá, i když už nevypadá jako z reklamního letáku. Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, kolik vody a dalších zdrojů s vyhozeným jídlem přijde na zmar, a učí, jak plýtvání jídlem omezit.
„Baví nás propojovat téma produkce jídla a plýtvání spolu s uměleckým prostředím. Téma, kterému se věnujeme už řadu let, získává díky uměleckým dílům nový a neotřelý rozměr. Věřím, že děti i jejich rodiče se tu dozví nové informace o jídle, se kterým se každodenně setkávají ve své kuchyni. Kromě jiného se ve výstavě věnujeme i možnosti darování hotových jídel z jídelen, což je naše letošní velké téma,“ říká Anna Strejcová, ředitelka organizace Zachraň jídlo.
Doprovodný program bude zaměřen na děti i dospělé a vysvětlí, jak omezit plýtvání surovinami, představí nejrůznější způsoby práce s jídlem i nové netradiční recepty a nabídne komentované prohlídky.
Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! 16. 6.–31. 10.
st–ne 14:00–19:00
Atrium na Žižkově – Galerie Atrium
Čajkovského 12, Praha 3 – Žižkov
Vstupné dobrovolné.
Zdroj a foto: atriumzizkov.cz