Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Jehněčí kýta na bylinkách s brambory batata harra

V posledních letech zažívá jehněčí maso velký comeback do českých a moravských kuchyní. Na našich stolech ho rádi vidí i odborníci na zdravou výživu. Existuje spoustu receptů, jak si jehněčí maso připravit. Zkuste třeba zajímavý recept od valašského šéfkuchaře Tomáše Kunovského.

„U nás v Beskydech mělo pastevectví ovcí odjakživa silnou tradici a jehněčí maso bylo pro naše předky tradiční součástí stravy. V posledních letech se opět zlepšuje jeho dostupnost. A protože se jedná o „mladé“ maso, které, podobně jako telecí nebo králičí, vřele doporučují i odborníci na zdravou výživu, je mezi lidmi čím dál oblíbenější. Není divu, když se správně připraví, je jemné a křehké, navíc obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, vitamíny a minerály – například selen a železo,“ upozorňuje Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, kde jsou pokrmy z jehněčího masa ve stálé nabídce.

Jehněčí kýta na bylinkách s brambory batata harra
Suroviny (na 4 porce):
800 g jehněčí kýty
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
150 g celerové natě
6 pol. lžic olivového oleje
100 g másla
1 pol. lžíce uzené papriky
1 pol. lžíce fenyklových semínek
2 pol. lžíce medu
3 celé kousky skořice
1 lžička kajenské papriky
1 lžička drceného hřebíčku
30 g tymiánu
20 g soli

Na brambory batata harra:
600 g brambor
2 šalotky
3 stroužky česneku
1 lžíce citronové šťávy
½ lžičky chilli
3 lžíce olivového oleje
lístky koriandru

Postup:
Jehněčí kýtu prošpikujeme celou skořicí a tymiánem a vmasírujeme směs ostatních koření (uzená paprika, fenykl, hřebíček, kajenská paprika), které jsme předtím rozdrtili v hmoždíři. Cibuli oloupeme a nahrubo nasekáme. Totéž uděláme s očištěnou zeleninou. Olej spolu s máslem zahřejeme a orestujeme na něm cibuli, přidáme nasekanou zeleninu, celerovou nať a med. Jakmile cibule zesklovatí a zelenina je lehce orestovaná, přidáme maso a ještě zprudka asi 5 minut restujeme. Maso i se zeleninou přesuneme do pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut na 180 °C. Před podáváním vyjmeme z masa skořici a tymián a nakrájíme ho na plátky. Maso by mělo být na řezu růžové.

Příloha: Brambory batata harra
„Místo klasických brambor vyzkoušejte jako přílohu batata harra. Tato pikantní libanonská úprava brambor ochucených česnekem a chilli k jehněčímu skvěle ladí a potěší milovníky pikantnější kuchyně,“ doporučuje Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Postup:
Na másle orestujeme česnek a chilli. Zakápneme citronovou šťávou a přidáme syrové neloupané brambory nakrájené na silnější půlkolečka. Necháme v troubě upéct do měkka. Na závěr přidáme lístky koriandru a promícháme. „Při podávání naservírujeme na talíř nejprve brambory batata harra, přiložíme pečenou zeleninu a poté plátky jehněčí kýty. Na závěr přelijeme výpekem,“ radí Tomáš Kunovský.

Tip šéfkuchaře:
„Kdo nemá rád specifickou chuť koriandrových lístků, může je nahradit univerzálnější naťovou petrželí.“

Pozvánka za gastro zážitky
Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Tomáš Kunovský pochází z Valašska a velmi dobře zná a rád vaří zdejší regionální kuchyni. Své zkušenosti ale sbíral i ve světě – například ve Skotsku, kde strávil 15 let a kde se specializoval hlavně na přípravu dezertů. V současné době je šéfkuchařem Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích, který je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci a gastro zážitky v Beskydech. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející pětichodová menu snoubená s lahodnými víny, a pořádají zde také vyhlášené tematické gastronomické akce, jako je například Noc bílých lanýžů nebo Michelinské galavečeře při každoročním podzimním Karlovském gastrofestivalu. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku exotických masáží nebo beauty salon.

Zdroj a foto: Resort Valachy, www.valachy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *