Oslavte vrchol léta netradičně a pohostěte své přátele žhavými dobrotami s chilli
Společnost dobrých známých, hřejivé sluneční paprsky a chutné jídlo jsou esencemi vydařené zahradní párty. Co kdybychom však tuto prázdninovou sešlost povýšili na oslavu vrcholu léta a okořenili ji špetkou žhavých chutí? Připravte pro své hosty nezapomenutelný chilli zážitek a uspořádejte pravé gurmánské setkání. Poradíme vám, jak na to!
Od začátku přemýšlejte nad detaily
Krásně prostřený stůl vyzývá hosty k ochutnávání, proto důvtipně vyberte ubrus v teplých letních barvách, jež dají vyniknout kontrastu pálivých dobrot. Do jeho středu postavte vázu s čerstvými květinami a přichystejte si své oblíbené svíčky. Nečekejte, až se setmí. Atmosféru celého večera podtrhněte playlistem latinskoamerických rytmů, které všechny dostanou do správné nálady.
Degustujte prozíravě a připravte si plán B
Jestli s dobrotami z pálivých papriček teprve začínáte, postupujte zvolna a pomalu přidávejte. Doslova přepálený start by vás od dalšího degustování spíše odradil. Asi málokdo disponuje plechovým zažíváním, proto vždy papričky jezte v kombinaci s něčím dalším. Nikdy nešlápnete vedle, když začnete méně pikantními jalapeños. Plněné sýrem a smažené v těstíčku či nadrobno nakrájené v guacamole odstartují vaši pekelnou jízdu.
Po ruce mějte přichystanou mističku kysané smetany, jogurtu či sklenici mléka, které požár v ústech spolehlivě uhasí. Kapsaicin, způsobující pálivost, se totiž naváže na tuk obsažený v mléčných výrobcích. Úlevu přinese i kousek suchého chleba, který ostrou složku přirozeně odsaje.
Nechte se svést nejpálivějšími papričkami světa
Pokud už se řadíte mezi pokročilejší chilli gurmány, troufněte si na ty nejpálivější odrůdy. Tomatová chilli omáčka s papričkou Trinidad Scorpion Moruga bude kralovat šťavnatému hovězímu burgeru přímo z grilu a skvěle se hodí také jako dip k nachos. Preferujete-li ovocnější tóny, bude pro vás domácí švestková omáčka s papričkou Naga Bhut Jolokia od Palíto jako stvořená.
Zchlaďte se barevným koktejlem
Dokonalým doplňkem k letnímu pálivému menu bude klasická či mražená margarita z jahod či manga. Tentokrát ale koktejlovou sklenici místo soli ozdobte mletým chilli. Nebojte se, že by vás pusa pálila ještě víc. Kvalitní tvrdý alkohol působí na kapsaicin podobně jako mléčné výrobky. Na závěr se za svou statečnost odměňte smetanovou zmrzlinou, která bude balzámem na rozpálené chuťové pohárky.
Překvapte hosty zajímavým povídáním o chilli
To, že rostlina papriky pochází z jihoamerického kontinentu, už všichni dávno vědí. Ale tušili jste, že chilli se používá i jinde než v kuchyni a medicíně?
- Extrémní účinky chilli znali už staří Aztékové. Pro fyzický trest nešli daleko a neposlušné děti vystavovali štiplavému dýmu ze zapálených papriček. Malí Indiáni si tak dvakrát rozmysleli, jestli budou zlobit.
- Silné tradice přetrvávají i dodnes, a tak někteří obyvatelé latinské Ameriky nosí náhrdelník se sušenými chilli papričkami, které svého majitele ochraňují před zlými duchy.
- Staří i novodobí šamani jsou však ještě o krok dál. Prášek z papriček přidávají do šňupacích i léčivých směsí, které mohou způsobit halucinace.
„Kapsaicin má silné antibakteriální účinky, a proto se používá k dezinfekci ran i jako konzervant potravin především v rozvojových zemích. Své využití nachází i coby ,repelent‘ na slony. Na ochranu před těmito majestátními zvířaty totiž afričtí domorodci potírají ploty čerstvými chilli papričkami,“ sdílí další zajímavosti o chilli Daniel Všetečka z Palíto.cz.
Odoláte zdravé neřesti?
Kapsaicin neúčinkuje na receptory chuti, zato intenzivně stimuluje buňky spojené s centrem bolesti v našem mozku. Tělo na tento diskomfort zareaguje záplavou endorfinů, které mají za úkol zmírnit bolest. Zároveň navozují příjemné pocity štěstí a radosti. A na takový příval euforie si tělo lehce vypěstuje závislost. Propadnete jí také?
Tip redakce:
Tomatová chilli omáčka s papričkou Trinidad Scorpion Moruga
Přiostřete své gurmánské smysly domácí tomatovou chilli omáčkou s papričkou Trinidad Scorpion Moruga od Palíto. Svou vůní a extrémním palem kraluje druhá nejpálivější paprička světa výrazné chuti zralých rajčat a kyselosti čerstvé limetkové šťávy. Grilované steaky, zeleninové směsi nebo dip k nachos poznají zcela jinou úroveň pikantnosti, takže ji ocení všichni milovníci ostrých pokrmů. Tato omáčka získala 2. místo v kategorii Salsy na soutěži Flave Awards 2021 v USA. Výrobek obsahuje čistě přírodní ingredience a je zcela bez chemických aditiv a konzervantů.
Varianty:
- 100 ml za 99,- Kč
- 200 ml za 169,- Kč
O papričce Trinidad Scorpion Moruga
Paprička Trinidad Scorpion Moruga (2 mil. SHU) pochází z ostrova Trinidad a Tobago ve střední Americe, má opožděný nástup pálivosti a vrcholu svého palu dosahuje až po 10 minutách. Do roku 2016 byla na první příčce světového žebříčku nejpálivějších papriček. Lze ji přidat do pikantních omáček nebo do guláše.
Švestková chilli omáčka s papričkou Naga Bhut Jolokia
Rozpalte své chuťové buňky domácí švestkovou chilli omáčkou s papričkou Naga Bhut Jolokia od Palíto. Souhra kyselých tónů macerovaných švestek s pečlivě vybranou kombinací koření a jedné z nejpálivějších papriček světa Naga Bhut Jolokia skvěle podtrhne chuť kachního masa či zvěřiny a potěší každého, kdo hoří láskou k ostrým jídlům. Tato omáčka dokonce vybojovala stříbrnou medaili na prestižní mezinárodní soutěži The World Hot Sauce Awards 2019 v USA a v Great Taste Awards 2020 ve Velké Británii získala jednu hvězdičku ze tří. Výrobek obsahuje čistě přírodní ingredience a je zcela bez chemických aditiv a konzervantů.
Varianty:
- 100 ml za 109,- Kč
- 200 ml za 179,- Kč
O papričce Naga Bhut Jolokia
Paprička Naga Bhut Joloka (1 mil. SHU) pochází z Indie, je velmi chutná a má rychlý nástup. Do roku 2007 držela prvenství jako nejpálivější paprička světa. Přirozeně dochutí řadu indických pokrmů nebo se skvěle hodí jako univerzální dopalovadlo.
Výrobky lze zakoupit na www.palito.cz, nebo na víkendových street food akcích:
- Fresh Festival – Plzeň, víkend 14.–15. srpna
- Rakovník – Papůfest, sobota, 28. srpna
- Sedlčany Street Food – City Event, sobota, 21. srpna
- Fresh Festival – Pardubice, víkend 28–29. srpna
- Fresh Festival – Liberec, víkend 10–11. září
- Chilli Festival – Mechov, sobota 11. září
- Žďár nad Sázavou – Futrování na Farských – City Event, sobota 18. září
- Chilli Fest – Staropramen a Food event, sobota 25. září
- Klášter Kladruby u Stříbra – Dobré jídlo světa, sobota 2. října
Pražská akce: CHILLI FEST – nejpálivější food festival
Máte chuť okořenit si život? Tak to si nemůžete nechat ujít CHILLI FEST – nejpálivější food festival v Česku! V sobotu 25. září se na nádvoří pivovaru Staropramen pěkně zapotíte nad peprným menu našich stánkařů. Budete žasnout, co všechno zvládnou ozvláštnit díky feferonkám, jalapeños, habaneros či anjos. Kromě známých chilli či pikantních a ještě pikantnějších omáček budete mít možnost vyzkoušet i řadu netradičních sladkostí.
Přijďte se začátkem podzimu trochu ohřát a využijte jedinečnou příležitost zásobit se chilli specialit na celou zimu. Těšit se můžete i na tradiční soutěž v pojídání chilli papriček a bohatý doprovodný program!
Kdy: 25.9.2021 od 10:00 do 20:00
Kde: nádvoří pivovaru Staropramen
Vstupné: 100 Kč + dárek, ZTP a děti do 12 let zdarma
Zdroj: www.foodevent.cz
Foto: archiv firem