Základem kvality je spokojené zvíře, říkají manželé Vrbkovi z kozí Farmy pod Ještědem

Na travnatých loukách v malebné krajině přírodního parku Ještěd můžete spatřit pasoucí se kozí stáda. Patří manželům Vrbkovým, kteří se před šesti lety rozhodli, že skončí se stávajícími zaměstnáními a založí si kozí farmu. Nyní produkují kozí mléko té nejvyšší kvality a zároveň vyrábějí rozmanité kozí sýry, jež se pyšní jemnou chutí a lahodným aroma. V roce 2020 získal jejich Kozí přírodní sýr s česnekem prestižní ocenění Regionální potravina.  

Malá rodinná farma manželů Vrbkových je jejich splněným snem. Navazují na tradici alpských farem, které kladou důraz na volný pohyb a pohodlí chovaných zvířat. Díky tomu jsou schopni produkovat rozmanitou škálu kvalitních a čerstvých produktů. „Inspiraci pro provoz naší farmy jsme sbírali v Rakousku a Itálii. Tyto statky tam mají velkou tradici,“ říká paní Vrbková.

Koza je milé a inteligentní zvíře
Manželé neměli s chovem zvířat žádné zkušenosti a pracovali v úplně jiném oboru. „V podstatě jsme se rozhodli kompletně změnit způsob našeho života, získat nezávislost a vybudovat něco, co je smysluplné, přínosné pro naše okolí a co bude vytvářet dobrý základ pro další generace,“ popisuje pan Vrbka začátky podnikání. Farma pod Ještědem vlastní stádo, které čítá 200 koz několika plemen. Kozy mají k dispozici horské louky a stráně na úpatí Ještědského hřebene. „Zvířata na farmě jsou pro nás na prvním místě. Naše kozy tráví veškerý čas na pastvinách ve volné přírodě, samozřejmě když to počasí dovolí,“ říká paní Vrbková. „Pečlivě dbáme na to, aby měly kvalitní stravu, ustájení a celkově se cítily spokojeně. Veškeré krmení pro ně si vyrábíme sami a pochází z místních horských luk,“ doplňuje pan Vrbková.

A proč se manželé Vrbkovi rozhodli zrovna pro chov koz? „Na to je jednoduchá odpověď, koza je na rozdíl od krávy neskutečně inteligentní a milé zvíře, navíc je při své velikosti snadno ovladatelná,“ vysvětluje paní Vrbková.

Čerstvé sýry na váš stůl
Odměnou za úsilí a vytrvalou péči je kozí mléko té nejvyšší kvality, které je základní surovinou pro všechny výrobky, od čerstvých až po dlouho zrající tvrdé sýry. „Všechny naše produkty se vyznačují jedinečnou chutí a jemností bez nepříjemných tónů, které jsou někdy pro kozí mléko typické. U zpracování všech našich produktů postupujeme v souladu s přírodou a snažíme se maximálně zajistit čerstvost a rovněž chuťovou harmonii. A dle reakcí našich zákazníků se nám to daří,“ usmívá se paní Vrbková. Na farmě jim denně projde rukama zhruba 200 litrů kozího mléka a třikrát do týdne i 200 litrů mléka kravského, které rovněž začali zpracovávat. „Celoročně jdou nejvíce na dračku kozí kefíry, jogurty a zrající sýry. Zájem zákazníků je ovšem také závislý na ročním období. V chladných měsících se hodně kupují například nakládané a čerstvé sýry, v létě pak sýry na gril a do salátů,“ říká pan Vrbka.

Ocenění pro kozí sýr s česnekem
Vysoké nároky na kvalitu a čerstvost produktů z Farmy pod Ještědem potvrdil i zisk ocenění Regionální potravina pro Liberecký kraj. Ocenění si klade za cíl podpořit místní farmáře a výrobce a představit lidem jejich lahodné výrobky, které mají vazbu k danému regionu, ať už jde o receptury, suroviny či způsob výroby. A přesně tak tomu bylo i v případě Kozího přírodního sýra s česnekem, jenž toto ocenění získal. Sýr vyniká lehkou, svěží chutí a ve spojení s česnekem vytváří harmonickou kombinaci. „Máme velkou radost, že se nám toto ocenění podařilo získat. Je to pro nás znamení, že svou práci děláme dobře a má smysl,“ říká pan Vrbka.

Zdroj a foto: www.regionalnipotravina.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.