Kvalitní čerstvé mikrobylinky a zelenina z unikátního GreeenBoxu v Manifestu Anděl v Praze jsou dostupné po celý rok

Čerstvá lokální zelenina plná vitamínů rozhodně nemusí zmizet z kuchyně ani teď, v chladnějších měsících, kdy se k nám většina plodin dováží přes půl světa. Český technologický start-up GreeenTech od srpna provozuje svůj první hydroponický kontejner GreeenBox, díky kterému lze udržitelně pěstovat listovou zeleninu, mikrobylinky či drobné ovoce bez ohledu na počasí. GreeenBox je součástí nového gastronomicko-kulturního centra Manifesto Anděl v areálu bývalé tržnice Na Knížecí na pražském Andělu.

Plodiny se přímo v Manifestu Anděl pěstují i prodávají, naše čerstvá sklizeň je k mání napříč ročními obdobími. Část putuje jen pár kroků do zdejších restaurací, část si může kdokoliv zakoupit u prodejního okénka kontejneru pro domácí potřebu. Každý pátek navíc v Manifestu Anděl pořádáme ochutnávky našich plodin, takže můžete sami na místě vyzkoušet, jak chutnají jednotlivé mikrobylinky,“ zve spoluzakladatelka projektu GreeenTech Karolína Pumprová.

Koncept nového GreeenBoxu reaguje na vzrůstající zájem o udržitelnost a obnovitelné zdroje. Při hydroponické metodě pěstování se snižuje spotřeba vody až o 95 % oproti konvenčnímu zemědělství. Zároveň lze zeleninu pěstovat naprosto kdekoliv a v jakýchkoliv klimatických podmínkách. „Díky naší technologii a do detailu vyladěným pěstebním procesům, zvládne kontejner obsloužit jen jeden člověk. Vše probíhá automatizovaně. Navíc se nám podařilo do kontejneru vměstnat celých 64 m2 pěstební plochy, která poskytuje dostatek místa pro 3 750 salátů nebo 3 900 balení krabiček mikrobylinek,“ vysvětluje CEO společnosti GreeenTech Dmitrij Lipovskij.

Působení v Manifestu Anděl optimálně zapadá do vizí projektu GreeenTech. Důraz je kladen na lokální produkci, uhlíkovou neutralitu, vzhledem k minimalizaci přepravních vzdáleností, a také na edukační rozměr. Zájemci o tuto nanejvýš perspektivní metodu mohou nejen ochutnat či zakoupit plodiny, ale také přes sklo nahlédnout, jak hydroponické pěstování vypadá naživo.

Koncept Manifesta vychází ze silné komunity, která se navzájem podporuje a inspiruje. Jsme moc rádi, že toho můžeme být součástí. Různorodé zaměření místních restaurací slouží jako inspirace pro naše zákazníky. Mikrobylinky zde používají k mořským plodům i v indické nebo mexické kuchyni. Bazalku zase využijí na baru do pestrobarevných drinků,“ dodává Karolína Pumprová.

Tým GreeenTech

O GreeenTech
GreeenTech založili v červenci 2020 Dmitrij Lipovskij, Karolína Pumprová a Milan Souček. Společnost se jako první v ČR zabývá vývojem a výrobou hydroponických pěstebních kontejnerů s cílem umožnit lokální pěstování zeleniny, mikrobylinek a drobného ovoce kdekoli na světě. V souladu s touto vizí společnost vyvíjí vlastní IoT systém, přispívá k inovaci zemědělství a nastartování potravinové soběstačnosti. Součástí GreeenTech je městská farma HerbaFabrica, která ze svých dvou pražských poboček dodává čerstvé lokální mikrobylinky a zeleninu do restaurací a bister. Kromě toho také nabízí plodiny do firem a coworkingů jako zdravý firemní benefit v rámci služby HerbaShare. GreeenTech je hrdým členem Asociace společenské odpovědnosti, která sdružuje společensky odpovědné a udržitelné firmy.

Zdroj a foto: GreeenTech

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.