Zelenina do dezertů patří!

Mrkev, řepa nebo špenát nepatří jen do slané kuchyně. Naopak, skvěle se hodí i do sladkých dezertů, jimž dodají originální chuť i vzhled. Vyzkoušejte třeba Mechový dort se špenátem nebo Čokoládový moučník s červenou řepou, které připravují ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

„Odjakživa mě baví při vaření experimentovat s chutěmi a u dezertů to platí dvojnásob. A protože velmi rád používám v pokrmech zeleninu, běžně ji zakomponuji i do sladkých dezertů, a dokonce v nich často hraje prim. Mezi mé nejoblíbenější druhy zeleniny, které používám pro tento účel, patří ty, které nemají výraznou chuť, zato dokážou celkově dodat dezertu na atraktivitě. Příkladem je špenát, který propůjčí dortu nebo koláči mechově zelenou barvu, a také mrkev, jež obarví těsto do příjemně oranžového odstínu,“ říká Josef Tydlačka, šéfkuchař Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, do něhož spadá i vyhlášená zážitková restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna.

A jakou zeleninu šéfkuchař do dezertů přidávat nedoporučuje? „Rozhodně cibuli a česnek, protože mají prý příliš výraznou, ostrou a palčivou chuť. Za výborný dezert naopak považuju indickou „carrot halwu“ – pomalu dušenou mrkev s kardamomem a mlékem.“

Dva recepty na ideální spojení zeleniny s dezerty od kuchařů Resortu Valachy:

Čokoládový moučník s červenou řepou
Suroviny:
250 g uvařené červené řepy
200 g tmavé čokolády (70 %)
5 vajec
200 g másla
190 g hnědého cukru
135 g hladké mouky
10 g kypřicího prášku do pečiva
3 pol. lžíce kakaa
5 pol. lžic uvařené silnější kávy

Postup:
Červenou řepu mixujeme, až vznikne hladké pyré. Čokoládu rozpustíme s máslem. Vajíčka ušleháme s cukrem do pěny a vaječnou pěnu pak přidáme do rozpuštěné čokolády s máslem. Zlehka promícháme. Mouku smícháme s kakaem a přidáme k čokoládovému základu. Opět promícháme. Přilijeme šálek vychladlé silnější kávy a pyré z řepy. Těsto zpracujeme, až je hladké. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pak do ní těsto opatrně nalijeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 30 minut. Poté formu otočíme o 180° a pečeme ještě dalších 10 minut. Po vychladnutí zdobíme dle vlastního vkusu, třeba drcenými oříšky, mandlemi, čokoládovým krémem a kandovanou řepou (uvařenou v cukrovém rozvaru).

Mechový dost se špenátem
Suroviny:
300 g baby špenátu (váha po tepelné úpravě a rozmixovaní)
2 citrony (nastrouhaná kůra a šťáva)
4 vajíčka
230 g cukru krupice
260 g slunečnicového oleje
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva

Na krém:
200 g termizovaného sýru (Philadelphia, Lučina)
100 g mascarpone
50 g cukru krupice
10 ml vanilkové esence nebo ½ sáčku vanilkového cukru

Na ozdobu:
čerstvé lístky máty
plátky kandovaného citronu

Postup:
Baby špenát spaříme a hned zchladíme v ledové vodě, aby si udržel sytě zelenou barvu. Následně ho zpracujeme do pyré v mixéru, přidáme citronovou kůru a šťávu. Z vajec a cukru vyšleháme pěnu, přidáme olej, mouku a kypřicí prášek. Na závěr přidáme špenátové pyré. Těsto nalijeme do dortové formy (průměr do 20 cm) vymazané tukem a vysypané polohrubou moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut na 170 °C. Než se korpus upeče, připravíme si krém na dohotovení dortu – smícháme termizovaný sýr či žervé s cukrem a mascarpone a vše utřeme v hladký krém. Z upečeného korpusu odřízneme po vychladnutí horní část, abychom povrch zarovnali. Z těchto odřezků připravíme rozemnutím v ruce drobenku, která na závěr skvěle poslouží jako atraktivní dekorace. Korpus podélně rozřízneme na třetiny, mezi jednotlivé díly natřeme připravený krém a postupně vrstvíme. Na závěr ozdobíme drobenkou, mátou, plátky citronu nebo jinou surovinou, která s dezertem barevně ladí.

Pozvánka za gastro zážitky
Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci a gastro zážitky v Beskydech. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející pětichodová menu snoubená s lahodnými víny, a pořádají zde také vyhlášené tematické gastronomické akce, jako je například Noc bílých lanýžů nebo Michelinské galavečeře při každoročním podzimním Karlovském gastrofestivalu. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku exotických masáží nebo beauty salon. Více informací najdete na www.lanterna.cz

Zdroj a foto: Resort Valachy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.