Gurmáni míří na Noc bílých lanýžů do Velkých Karlovic

Ochutnejte nejdražší delikatesu na světě – bílé lanýže – a zažijte jedinečný degustační večer plný vybraných chutí a neodolatelných vůní v zážitkové restauraci Vyhlídka Spa hotelu Lanterna Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Do celosvětově proslulého regionu vzácných lanýžů i vynikajícího vína, do italské oblasti Piemont, se přenesete 18. listopadu díky Noci bílých lanýžů.

Lanýže patří k nejdražším delikatesám (hned po šafránu je to druhá nejdražší kuchařská surovina na světě), které můžete ochutnat. Nejvzácnější, nejdražší a také nejchutnější jsou pak lanýži bílí, kteří se skrývají pod půdou v alpském Piemontu v Itálii a prodávají se za desítky tisíc korun za kilogram. Aby také ne. Nelze je pěstovat, rostou pod zemí a dají se najít jen „po čichu“, zpravidla s pomocí vycvičených psů nebo pašíků. V pokrmech se pak používají v malém množství, přesto mu dodávají výraznou a specifickou chuť. Kromě lanýžů je Piemont známý jako vyhlášená vinařská oblast – největší z celé Itálie co do počtu certifikovaných vín. Delikátní odrůdy Barolo, Barbaresco, Barbera nebo Moscato ďAsti pocházejí právě odtud. A právě sem vyrážejí v polovině listopadu kuchaři Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích na lanýžové trhy, aby z nich přivezli lahodné lanýže a další delikatesy, které budou podávat 18. listopadu na velké gastronomické akci nazvané Noc bílých lanýžů.

„Nespoléháme se na externí dodavatele. Volíme složitější a nákladnější, ale „jistější“ cestu. Chceme, aby lanýže byly prvotřídní, měly námi garantovanou kvalitu a byly opravdu čerstvě sklizené, jezdíme si je proto kupovat do Itálie sami. Máme již osvědčené kontakty přímo v Piemontu z minulých ročníků. Stejně to bude i letos. Lanýž se musí spotřebovat rychle po sklizni, protože v plné chuťové kvalitě vydrží jen pár dnů. Naši kuchaři je přivezou a druhý den půjdou na talíř,“ říká Martina Žáčková ze Spa hotelu Lanterna s tím, že loni se tato vyhlášená akce kvůli pandemii konat nemohla. „O to více lidí se nás letos ptá, zda se tradiční Noc bílých lanýžů bude konat. Gurmáni z celé republiky už se na ně opět těší.“

Noc bílých lanýžů jako gurmánské překvapení
Tento vzácný druh houby, která tvarem připomíná nevzhledný brambor, je pro mnohé velkým lákadlem k návštěvě Velkých Karlovic. Vůně lanýžů není pro mnohé lidi právě libá, přesto je chuťově velmi zajímavá a gurmány nesmírně vyhledávaná.

„Aromatičtější bílé lanýže připomínají svou vůní čerstvou zeminu. Je tak silná, že když si je přinesete domů, vůně doslova prostoupí celou místnost. Do pokrmů se přidávají v malém množství. Bílé lanýže se jen lehce přistrouhají na pokrm, například těstoviny, a dodají mu lehce nahořklou chuť. Mnohdy člověka napoprvé neohromí, postupně ale objeví jejich chuťové detaily a pak už na lanýže nedá dopustit,“ podotýká Josef Tydlačka, cateringový šéfkuchař Resortu Valachy.

„Černé lanýže ve vybraných restauracích v České republice ochutnáte, do bílých lanýžů se ale vzhledem k ceně suroviny pouští málokdo. Pro nás je vždy také lákavé přinést hostům kompletní „italský“ zážitek, tedy nejen bílé lanýže, ale i pokrmy z dalších tradičních italských pochutin – od telecího masa až po piemontské lískové oříšky či čokoládu… Byli jsme první v regionu, kdo degustaci s bílými lanýži připravil. Vzhledem k ceně menu to byl risk, ale odezva nás mile překvapila. Letošní degustační večer bude již čtvrtý, rok od roku zájem o něj roste, a to i přesto, že menu není nikterak levné,“ upozorňuje Josef Tydlačka.

Tip: Zážitek z jedinečného gurmánského večera můžete umocnit tím, že si koupíte balíček Noc bílých lanýžů s noclehem ve Spa hotelu Lanterna. V ceně budete mít menu s bílými lanýži, snídani formou bufé a neomezenou relaxaci v krásně vybaveném hotelovém L-spa i ve Wellness Horal s vyhlášeným saunovým světem a masážemi ze všech koutů světa i s krásným výhledem do přírody.

Menu Noci bílých lanýžů:
Amouse bouche: Vitelo tonato, telecí pečeňe,tuňák, kapary, Čeští šneci, bylinkové máslo, lanýžový olej, hříbky, Kachní prso, švestka, bagetka
Studený předkrm: Tartare s telecího masa, zastřené křepelčí vejce, tramezzino chleba,grissini
Polévka: Lanýžový krém s nakládanými hříbky, bramborová sláma, dýňový gel
Teplý předkrm: Těstoviny Tajarin, králik pancetta, máslová pěna, bílý lanýž
Hlavní chod: Pomalu pečený Jelení hřbet, lanýžové risotto, pyré z pečené dýňe, kaštany, hříbky,
Mrkev, rúžičková kapusta, bílý lanýž
Dezert: Oříškový fondán,čokoládová pralinka, lesní ovoce, lanýžová zmrzlina

Spa hotel Lanterna je jedním z hotelů Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a moderní krajové gastronomii je ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci v Beskydech. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku tradičních i exotických masáží. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející šestichodová menu snoubená s lahodnými víny. Sportovci mohou využít golfové hřiště, tenisové kurty, půjčovnu nordic walking holí, elektrokol, lekce jógy či aqua fitness.

Zdroj a foto: www.lanterna.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.