Trpíte neodolatelnou chutí na sladké? Představujeme tipy, jak zvládnout mlsání bez výčitek

Nedokážete odolat chutím na sladké, které se během chladných měsíců ještě zvyšují? Máme pro vás dobrou zprávu. Pokud se jedná o přirozené sacharidy a navíc příjem vyvažujete pohybem, není důvod si sladké jídlo odpírat.

Ze všeho nejdříve zjistěte, proč vás honí mlsná
Mlsání v rozumné míře, ideálně ve zdravější formě, nepředstavuje obvykle problém a dokonce nemusí znamenat ani přibírání na váze. Pokud na vás však utočí neovladatelné chutě příliš často, je na čas začít hledat příčinu. „Nekončící chutě na sladké může způsobovat příliš velký kalorický deficit, špatný poměr živin v jídelníčku, nedostatek komplexních sacharidů, málo bílkovin nebo nadbytek jednoduchých cukrů,“ říká Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

Zajímavost:
Příčinou chutí na sladké může být i stres, špatná nálada, nedostatečný spánek a únava. V případě žen hraje roli také menstruační cyklus, tedy hormony
.

Řešením není odpírání si dobrot
Výše zmíněné situace patří mezi ty nejčastější, které chutě na sladké spouštějí. Pokud se v některé z nich najdete, je dobré se zastavit a uvědomit si, že kyblík čokoládové zmrzliny nejspíš není to, co vám v dané situaci vlastně chybí. Na druhou stranu není řešením ani věčné odpírání si dobrot. „Důležité je najít balanc a naučit se na své chutě vyzrát, a to například tak, že dáte přednost zdravější variantě něčeho sladkého,“ radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně poradenských center pro výživu NATURHOUSE. Pár takových variant jsme pro vás připravili. Nechte se inspirovat!

Tvarohovo-citronový mugcake s rybízem a mátou
Svěží citronový mugcake s tvarohem neboli hrníčkový dezert je rychlý na přípravu, skvěle chutná a navíc je výživově hodnotný. „Tvaroh, mandle a jogurt obsahují dostatečné množství bílkovin, které jsou klíčem k úspěšnému hubnutí, nabírání svalů a především celkovému zdraví,“ tvrdí Michaela Ryglová a dodává, že mugcake dokáže nejen zahnat chutě na nezdravé sladkosti, ale zastane i roli plnohodnotné snídaně či svačinky.

Ingredience:
5 lžic ovesných vloček
2 lžíce jogurtu
1 lžíce tvarohu
2 lžíce mandlí
1 vejce
4 lžíce mléka
1–2 lžičky šťávy z bio citronu
½ banánu
1 lžíce chia semínek
1 lžička kypřícího prášku
na dozdobení: tvaroh, rybíz, borůvky, lístky máty

Postup:
Nejprve smíchejte ovesné vločky, mandle, chia semínka a kypřicí prášek. Pak přidejte jogurt, tvaroh, vejce, mléko, banán a citronovou šťávu. Vše důkladně rozmixujte. Hotovou směsí naplňte silikonové formičky a dejte na 4 minuty do mikrovlnné trouby. Směs můžete dát i do hrníčku, který vymažete kokosovým olejem. Podávejte s tvarohem, čerstvým rybízem, borůvkami a ozdobte lístky voňavé máty a plátkem citronu.

Vafle s pohankovou vlákninou
Vafle s pohankovou vlákninou jsou zdravější alternativou ke klasickým belgickým vaflím, které se dělají z hladké mouky a jsou plné bílého cukru. Pohankové vafle poslouží jako vynikající dezert, ale i snídaně či svačina. Nejlépe chutnají s čerstvým sezónním ovocem.

Ingredience:
60 g ovesných vloček Bonavita
40 g javorového sirupu
30 g kakaa
2 vejce
200 g bílého jogurtu
špetka prášku do pečiva
½ lžičky kokosového oleje
40 g bílého jogurtu
40 g polotučného tvarohu
kůra z bio citronu

Postup:
Nejprve rozmixujte ovesné vločky na mouku. Pak je smíchejte s kakaem a práškem do pečiva. Poté k sypké směsi přidejte vejce, jogurt a javorový sirup. Vše důkladně promíchejte. Vaflovač vymažte kokosovým olejem a nalijte do něj připravenou směs. Nechejte cca 4 minuty zapékat. Pak už jen dozdobte jogurtem, tvarohem, pohankovou vlákninou a kůrou z citronu. Nakonec ještě přidejte borůvky či jiné ovoce.

Malinové sušenky ze špaldové mouky
Pokud si nedokážete odepřít sladkost k odpolední kávě, upečte si „zdravé“ sušenky ze špaldové mouky. „Špaldová mouka má ve srovnání s klasickou bílou moukou mnohem vyšší podíl vlákniny a obsahuje i řadu dalších prospěšných látek. Patří mezi ně například hořčík, draslík, fosfor, zinek, vápník či vitamíny skupiny B, A a E,“ tvrdí Věra Burešová.

Ingredience:
80 g celozrnné špaldové mouky
100 g hladké špaldové mouky
120 g müsli s malinami Bonavita
1 čajová lžička kypřicího prášku
1 vejce
60 g medu
60 g másla
60 g bílého jogurtu
sušené maliny
na potření: 1 čajová lžička medu, 1 čajová lžička másla, 1 čajová lžička šťávy z citronu

Postup:
Nejprve v připravené míse smíchejte celozrnnou a špaldovou mouku, müsli s malinami a kypřicí prášek. Pak přidejte vejce, bílý jogurt a med s máslem, který rozpusťte ve vodní lázni. Poté tvořte koule, které pomocí prstu rozmačkejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 220 stupních 15 minut. Mezitím si smíchejte med, máslo a citronovou šťávu. Potřete sušenky v polovině pečení. Po upečení posypte sušenými malinami.

Čokoládové muffiny plné vlákniny
Vláknina je skvělým pomocníkem při ovládání chutí na sladké. Navíc má výbornou sytící schopnost a pochutnají si na ní i vaše střevní bakterie. Ty, když se jim daří, dopomáhají ke zdravějšímu zažívání. „Vlákninu je vhodné jíst především ve formě čerstvé zeleniny a ovoce. Nachází se ale i v ovesných vločkách a velmi bohatým zdrojem vlákniny je kvalitní hořká čokoláda,“ doplňujeme Michaela Ryglová. Čokoládové muffiny z ovesných vloček s hořkou čokoládou tak uspokojí nejen vaše chuťové buňky, ale jsou i zdraví prospěšné.

Ingredience:
220 g ovesných vločky s vlákninou
70 g vysokoprocentní čokolády
270 g bílého jogurtu
130 g medu
2 vejce
2 banány
2 lžičky kypřicího prášku
na dozdobení: tvaroh, javorový sirup, čerstvé ovoce, nasekaná čokoláda

Postup:
Nejprve rozmixujte ovesné vločky na mouku. Pak je smíchejte s kypřicím práškem a důkladně promíchejte. Poté přidejte bílý jogurt, med, vejce a banány. Vše ještě jednou pomocí tyčového mixéru rozmixujte. Čokoládu nasekejte na menší kousky a pak přimíchejte do směsi. Hotovou směs nalijte do košíčků na muffiny a pečte při 200 stupních cca 15 minut. Hotové muffiny můžete dozdobit polotučným tvarohem oslazeným javorovým sirupem, čerstvým ovocem a nasekanou čokoládou.

Foto: Bonavita

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.