Houbový kuba – klasika, která skvěle zapadne i do moderního vánočního menu
Kroupy – téměř zapomenutá surovina, na kterou si mnoho z nás vzpomene přinejlepším těsně před Štědrým dnem, kdy se v některých českých domácnostech k obědu připravuje bezmasý houbový kuba. Zkuste však dát kroupám šanci i během celého roku, uvidíte, že vás mile překvapí.
V minulosti patřila malá obilná zrníčka k potravinám, které se na stole objevovaly velmi pravidelně. Dnes je však doma či na jídelních lístkách v restauracích vídáme jen zřídka. Z krup lze ale připravit skutečně širokou paletu dobrot. V létě báječně osvěží zamíchané ve studených zeleninových salátech, v zimě zase perfektně zahřejí ve formě rizota – neboli takzvaného „krupota“. Mile překvapí také hrst přisypaných krup do poctivé domácí bramboračky. V chuti jsou neutrální, a tak je lze kombinovat, co hrdlo ráčí. Jako bonus obsahují velké množství vitamínů, minerálů, bílkovin a vlákniny.
Vánoční kuba je tradice!
Pokud jste dosud kroupy do vánočního menu vůbec nezařazovali, je to velká chyba. Zkuste pro letošní rok připravit tento chutný pokrm, který báječně prohřeje celé tělo po mrazivé procházce. Pustíte-li se do přípravy dobrého oběda, dbejte na výběr kvalitních surovin. Ty najdete u ekologických zemědělců i v supermarketu, kde biopotraviny spolehlivě poznáte podle log biolistu a biozebry. Více informací o biopotravinách pak najdete na stránkách myjsmebio.cz.
Jestli se chystáte vyrazit na nákup přímo na ekofarmu, nechte si poradit na stránkách kamprobio.cz nebo lovime.bio, kde snadno najdete producenty ve svém okolí.
Tip: Pohankové kroupy v bio kvalitě seženete například na Ekofarmě Javorník, kde na vás bude čekat i spousta dalších bio dobrot, včetně bio tvarohu, který v letošním roce získal ocenění Česká biopotravina roku 2021.
Houbový kuba
Suroviny:
500 g bio pohankových krup
bio sušené houby (množství dle libosti)
vanička čerstvých bio žampionů
1 bio cibule
2 stroužky bio česneku
1 bio mrkev (nemusí být)
lžička sušené bio majoránky
lžička mletého bio kmínu
čerstvá bio petrželka
sůl a bio pepř
lžíce bio sádla
Postup:
Kroupy i sušené houby dopředu namočte zvlášť do vody – ideálně přes noc. Obojí pak uvařte do měkka. V hrnci na sádle orestujte cibulku, nadrobno nakrájenou mrkev i česnek. Jakmile vše zezlátne, přidejte kroupy, houby a dochuťte kořením i bylinkami. Vše pořádně promíchejte a přendejte do předem vymazaného pekáče. V předehřáté troubě pečte zhruba 20 minut na 180 stupňů. Podávejte s podušenými žampiony a posypané čerstvou petrželkou.
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.
Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.
Foto: archiv