Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Proč je ghí tak oblíbené? I proto, že bez ledničky vydrží čerstvé celý rok!  

Není mnoho potravin, které patří do zdravé výživy, dají se skladovat bez chlazení či mražení, pouze za pokojové teploty, a přitom vydrží čerstvé až 12 měsíců. Jednou z takových superpotravin, kterou je dobré mít stále v zásobě, je ghí – přepuštěné máslo.

„Jedním z důvodů, proč si dříve hospodyňky připravovaly do zásoby přepuštěné máslo, byl fakt, že neměly lednice. Jídlo se tehdy chladilo ve sklepích obložené kusy ledu. První lednice se začaly prodávat v USA v roce 1911 a byly jen pro ty nejbohatší. U nás se více rozšířily do domácností až v 60.–70. letech minulého století. Naše prababičky a babičky ale měly více důvodů, proč si vyrábět přepuštěné máslo. Kromě toho, že vydrželo bez chlazení celý rok, mělo i velmi univerzální použití v kuchyni. A tak s ním mastily brambory a kaše, pekly na něm lívance a palačinky nebo z něj připravovaly zápražku do polévky. A také na něm smažily. Jednou z velkých výhod ghí, jak pojmenovala přepuštěné máslo ajurvéda (starověká indická medicína), je totiž vysoký kouřový bod 250 °C, takže se při zahřívání nepřepaluje,“ vysvětluje Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko důvody, proč bylo přepuštěné máslo v historii tak populární.

Dlouhé vaření se vyplatí
Ghí se získává z klasického másla, které se velmi dlouho vaří. Během této doby se postupně odpařuje voda, až úplně zmizí. V průběhu ohřívání se také vysrážejí bílkoviny a všechny tuhé částice. (Právě bílkoviny se při zahřátí přepalují, proto má obyčejné máslo nízký kouřový bod – jen 180 °C.) Zkaramelizování dodá potravině typickou oříškovou chuť a vůni, poté se vše odfiltruje, přecedí a vznikne čistý máselný tuk. Ten, protože na rozdíl od másla neobsahuje vodu ani bílkoviny, není náchylný ke zkažení a vydrží bez chlazení i celý rok.

„My navíc používáme dvojité filtry, proto je výsledný produkt velmi čistý. A díky tomu, že ghí neobsahuje bílkoviny, mohou si ho dovolit konzumovat i lidé, kteří jinak klasické máslo nesmějí z důvodu alergie na kasein (mléčnou bílkovinu). A protože neobsahuje ani laktózu (mléčný cukr), nemusí se ho bát ani ti, kdo mají potíže s jejím trávením, “ upozorňuje na další přednosti přepuštěného másla Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko.

Které ghí si vyberete?
České ghíčko vyrábí nejen klasické Ghí, ale k dostání je i BIO Ghí nebo různě ochucené varianty, například s chilli, s česnekem a solí, s kurkumou a pepřem nebo s vanilkou a skořicí. V limitované edici můžete ochutnat i kozí Ghí a výborné jsou také Ghítely, zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu a kokos, mandle a káva a horká novinka Ghí zlaté mléko. Na výběr máte z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém.

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *