Letní grilování a zahradní slavnosti jsou v plném proudu

Pochoutky z přímého ohně byly vždy v našich končinách populární, málokdo strávil léto bez tradičního opékání špekáčků, proto není překvapením, že Češi propadli také grilování. V dnešní době se nabízí velké množství variant, jak si plně užít zábavu venku ať už s plápolajícím ohněm na přírodním nebo umělém ohništi nebo s praskajícím dřevem při grilování.

Pokud upřednostňujeme otevřený oheň, můžeme si vybrat ze široké nabídky ohnišť, které jsou dostupné v nejrůznějších dekorech, od klasického oválného, přes čtvercové nebo složené do atypických tvarů. Varianty ohnišť jsou skutečně široké a člověk si může pořídit opravdu designový kousek, který se stane dominantou zahrady. Umělá ohniště jsou praktická, některá jsou dokonce vyrobena z kvalitní oceli, která odolává venkovním vlivům a zakoupením příslušenství, jako je mřížka, rošt nebo grilovací plotna, se snadno přemění na gril.

Pokud preferujeme grily, můžeme si vybrat z nabídky klasických grilů, plynových nebo elektrických. Grily na dřevěné uhlí jsou nejoblíbenější a nejtradičnější a přinášejí požitek z autentického praskání dřevěného uhlí. Plynové grily umožňují rychlou přípravu a snadnou regulaci teploty při přípravě pochoutek. Elektrické grily pak poskytují kontrolu nad teplotou jak v grilu, tak i mase. Jejich předností je možnost grilování bez omezení po celý rok jak v exteriéru, tak interiéru. Někomu však může chybět kouřové aroma a nevýhodou je delší doba grilování a nutnost připojení k elektrice.

Vychytávky na gril
Na trhu existují nejrůznější doplňky a vychytávky na gril a také náčiní, která dělá proces grilování jednodušší a přináší pohodlnější manipulaci. Jsou to například rošty z různých materiálů, teploměry na steaky, stojany na kuřata, držáky kukuřice, tvarovače hamburgerů, vstřikovače marinády, grilovací koše na ryby a zeleninu, stojan na grilování slaniny nebo kráječ na hotdog.

Speciální pomůckou na gril je flexibilní grilovací jehla, kterou díky pružnosti přizpůsobíme potřebnému tvaru grilu a pokrmu a její nezanedbatelnou výhodou je, že část umístěná mimo gril zůstává chladná, takže nehrozí spálení při otáčení.

Velký rozmach zažívají pečící lávové kameny, které přináší zdravé grilování. Díky tomu, že při grilování na pečícím kameni nedochází k přímému kontaktu pokrmu s kouřem a spalinami, je jídlo na něm připravené zdravější než při běžném grilování. Pečící kámen získané teplo distribuuje rovnoměrně a nehrozí proto připálení či nestejnoměrné propečení pokrmu. Šťáva z pokrmu neodkapává přímo do ohně, a tím se zvyšuje komfort grilování. Je možno jej položit přímo na rošt grilu, běžným způsobem pod ním zatopit a vše je připraveno ke grilování. Pečící kameny lze použít i v zahradním krbu, v kuchyni, na ohništi vybaveném roštem nebo v troubě.

Jak gril nebo ohniště jednoduše a rychle zprovoznit
Jednou z nejdůležitějších věcí, jak dosáhnout pohodlného grilování nebo opékání, je samotné rozdělávání ohně. Všichni máme za sebou jistě řadu zkušeností, když jsme se snažili několik minut vůbec oheň zapálit a pak udržet, aby nám po chvilce neuhasl. Naštěstí dnes již existuje velké množství pomocníků, jednak speciální dlouhé zápalky pro pohodlné podpálení, ale především pro rychlé dosažení požadované teploty velký výběr podpalovačů.

„Na trhu existují jak přírodní podpalovače, tak ty, které si pomáhají trochou chemie. Přírodní podpalovače jsou šetrné k životnímu prostředí a jsou vyrobeny ze svitků z dřevěné drtě a jsou napuštěné parafínem pro pomalejší a stálejší hoření. Účinnou pomoc také přináší podpalovače ve tvaru obří zápalky nebo tabulky z lisovaného dřevitého vlákna opět namáčeného v kvalitním parafínu. Oproti tomu chemické podpalovače, ať už tekuté, gelové nebo pevné, nabízejí velmi jednoduchou manipulaci a použití a 100% jistotu, že vždy vše zafunguje, jak má,“ vysvětluje Petr Zelinka, ředitel společnosti SOLO Matches & Flames, tradiční české firmy dodávající na trh veškeré výrobky související s ohněm.

Jednou z nejzásadnějších věcí, jak udělat z grilování pohodový zážitek, je koupit kvalitní dřevěné uhlí nebo brikety. Uhlí je vhodné pro rychlou grilovačku, rychle se rozhoří, ale neudrží vysokou teplotu po delší dobu a rychle vyhoří. Brikety se pomaleji dostávají k ideální teplotě, ale za to o to déle hoří a jen tak nevyhasnou. Vyšší dívčí je pak grilování na vyschlém tvrdém dřevu.

Zahradní slavnost bez obtížného hmyzu a s příjemnou vůní a dekorací   
K venkovní party nebo jakékoliv konzumaci jídla a pití venku bohužel patří i nepříjemný hmyz. Ale i to se dá lehce vyřešit. „Esence citronely je známá svým repelentním účinkem proti komárům. Nevoní většině létajícího hmyzu. Jakékoliv svíce z esencí citronely budou mít na zahradní party své odpůrce v podobě nechtěných miniaturních létajících hostů, ale najde si své příznivce, kteří ocení kromě jejich repelentní funkce i příjemnou vůni. Na trhu jsou k dispozici různé velikosti a podoby,“ uvádí Petr Zelinka ze SOLO Matches & Flames. Oblíbená je svíce zahradní citronela s kúrou, která zahradní slavnost také vyzdobí. Svíčky citronely jsou dostupné například v terakotě, jako čajové svíčky nebo lampový přírodní olej. Svíce pak vydrží hořet od 7 do 15 hodin, záleží na velikosti.

Někdo propadl zcela kouzlu grilování natolik, že jsou jeho pochoutky z grilu pětihvězdičkové pokrmy.  Oproti tomu může být grilování velmi jednoduchá činnost, při které, pokud se řídí jednoduchými pokyny a používá osvědčené výrobky, neudělá chybu ani úplný začátečník.

Foto: archiv Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.