Jak to bylo, šéfe? „Jestliže vlastníš hospodu, musíš radit všem. A ne říct, že do kuchyně nechodíš, protože tomu nerozumíš. Tohle není chování majitele.“

První dvě série pořadu Ano, šéfe! byly plné emocí. Kdo si vzal od Zdeňka poučení, kdo ne, a tak nakonec skončil neslavně? Poznáte některý z podniků, na který budeme vzpomínat? Propojte současnost se vzpomínkou na Ano, šéfe! a vyjde vám, jak to vypadalo v kuchyních před lety, a jak se vaří dnes. Inspirujte se a bavte se!

Tentokrát na grilu začneme přípravou rustikální dobroty huevos rancheros, tedy snídaní oblíbenou ve španělsky mluvících zemích. A pak hned se vydáme poznávat taje street food. Protože i na to v minulosti došlo. Kam se tato disciplína za uplynulých deset let posunula? Dívejte se!

Před lety, kdy se Zdeněk Pohlreich vydával na své mise, se většinou setkával s jediným. Hosté čekali. Proč? „Protože si na jídelní lístek majitelé namalovali devadesát nesmyslů a diví se, že to nestíhají v kuchyni. Takže hosté čekají, jsou naštvaní. Kuchyně nestíhá a hroutí se tam jeden za druhý. Tohle je celé špatně.“

Čekají i dnes? Pokud si dávají street food, čekat nemusejí. Šéf nás tedy seznámí s Jáchymem Pavelekem z Bistrucku. „Máme společný kousek kuchařské historie. Pět nebo šest let pracoval s námi, pak si řekl, že ho to nebaví, vrátil se do Havířova, do kraje rázovitého.“ Jáchym se pochlubí, že se mu daří, a šéf si neodpustí: „To jim asi někdo dobře poradil.“

Vařit se bude bez chemie kukuřičná polévka se slaninou a medvědím česnekem, chilli con carne s hovězím masem a jalapeňo burger. Dobrou chuť!

Během retro návratu ale zjistíte, proč se do polévky, když je tuhé maso, přidává hřebík, proč je dobré vařit se zrezivělou konzervou a další libůstky. Šéf také vzpomíná, že první dvě série byly jen o dochucovadlech: „Omáčky práškujeme, nebo vyrábíme?“ To byl jeho častý dotaz. Sypké přípravky Zdeněk nenáviděl. Kuchaři sice věděli, že je to hnus, ale používali je. „Snažíš se tu někoho zabít?“ divil se šéf, když zkoumal zásoby. Některé věci dokonce létaly z okna. Jáchym se diví: „Vždyť to byly peníze“. „To je pravda,“ odpoví šéf, „ale špatně investované peníze vždycky skončí v koši.“ Kuriozitou jídelníčku, který šéf při svém putování objevil, byly fazole z Vysočiny. Tedy fazole s kečupem. Tak šílené jídlo, které si hosté vyžádali i po změně majitele.

Zdeněk přiznává, že nejen jídlo, ale také interiéry byly šílené – před lety. „Je to sport bar, myslivecká hospoda nebo co to je? Tedy tohle jsem nikdy neviděl. A ještě Titanik, brnění, uschlé kytky, reklamní bannery všech možných značek a firem, rozesmátý sádrový kuchař u vchodu…“ Šéf si mohl hlavu ukroutit, ale stejně mu to moc platné nebylo, a některé „památky“ přežily dodnes.

Co byla podle šéfa největší legrace? „Úvodní ochutnávání to rozhodně nebylo. Ale jízda autem byla docela fajn. Snad nejvíc mě bavilo, když lidi reagovali na to, co jsem jim řekl. Ale pamatuju si některé lidské příběhy a ten lidský rozměr, ten jsem měl rád. Navíc si myslím, že jsme hodně často přijeli pozdě. Hospodu nemůže dělat nikdo, kdo nemá vzdělání a praxi. A to tehdy lidé nevěděli.“

Zdeněk se vrací v nejlepší formě, na vybavení kuchyní ani úroveň znalostí si navíc nebude moci stěžovat. V každém díle představí jednu přední restauraci a jejího šéfkuchaře. Během přípravy menu se společně s hostiteli vrátíme k výrazným a charakteristickým situacím z pořadu Ano, šéfe!, které mají přímou souvislost s tématem rozhovoru kuchařů a zvolenou národní kuchyní. A to nejen formou vyprávění, ale také konkrétních ukázek z pořadu.

Jejich prostřednictvím se divák dozví nejen „drby“ z natáčení, ale odhaleny budou také časté nešvary, které se objevují v českém pojetí předmětné národní kuchyně. Nebudou tedy chybět oblíbená „bulvární“ témata ani inspirace pro diváky.

Vařit ve velkém stylu se bude pod taktovkou šéfa už 23. května na Primě. Přidejte se mezi milovníky skvělých gastronomických zážitků. V premiéře v pondělí večer, v repríze následnou neděli dopoledne.

Huevos rancheros
Suroviny:
0,1kg Slanina
1 ks Červená paprika
1 ks Žlutá paprika
1 ks Červená cibule
1 ks Avokádo
1 ks Limeta
100 g Vařené fazole
2 lžíce Ajvar pikantní
5 ks Vejce
Pikantní sýr (pecorýno)
hrst Koriandr
hrst Petržel listová
hrst Bazalka
Olivový olej
pepř
Sůl

Postup:
Do rozpáleného grilu na 220°c dáme rozehřát pánev. Pánev pokapeme olivovým olejem, přidáme na nudličky pokrájenou slaninu, červenou cibuli a červenou a žlutou papriku. Důkladně osolíme a opepříme. Vše společně orestujeme, přidáme vařené fazole, ajvar a na kostičky nakrájené avokádo zakápnuté limetou. V promíchané směsi vytvoříme důlky, do kterých vyklepneme vejce. Které osolíme a opepříme. Posypeme nastrouhaným sýrem a necháme zapéct. na konec přidáme nasekané bylinky (listová petržel, bazalka a koriandr). A můžeme podávat.

Kukuřičná polévka se slaninou
Suroviny na 4 porce: 
2 ks Cibule
300 g Kukuřice mražená nebo sterilovaná 
2 ks Brambory středně velké
500 ml Zeleninový vývar
Česnek 1 stroužek
Mleté chilli
200 ml Smetana
100 g Slanina

Postup:
Na oleji zarestujeme cibuli do zlatova a poté přidáme kukuřici a oloupané nakrájené brambory. Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a necháme vařit dokud nejsou brambory měkké. Poté rozmixujeme, přidáme smetanu a trochu mletého chilli. Dle potřeby přisolíme. V misce nebo na talíři přidáme nahoru trochu orestované slaniny na kostičky. Můžeme ozdobit nasekanou petrželkou.

Chilli con carne s koriandrem
Suroviny na 4 porce:
1 ks Středně velká mrkev
1 ks Kořenová petržel
1 stonek Řapíkatý celer
2 stroužky Česnek
1 ks Cibule
500 g Hovězí mleté maso
100 ml Červené víno
250 g Drcená rajčata v konzervě
1 lžíce Rajčatový protlak
Sušený koriandr
Mleté chilli
Fazole sterilované 200g
Kukuřice sterilovaná 100g
Koriandr čestvý
Sůl
Pepř

Postup: 
Na oleji zarestujeme na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a řapíkatý celer. Po chvíli přidáme na jemno nakrájenou cibuli a drcený česnek znovu krátce restujeme. Poté přidáme mleté hovězí maso a restujeme dokud se nevypaří veškerá šťáva, kterou nám maso pustí. V průběhu restovaní osolíme a opepříme. Přidáme lžíci rajčatového protlaku, špetku mletého chilli a znovu krátce zarestujeme. Nalijeme víno a necháme ho lehce provařit. Potom můžeme přidat drcená rajčata a dle potřeby zeleninový vývar. Necháme na mírném ohni dusit pod pokličkou cca 2-2,5hodiny. Nakonec přidáme fazole a kukuřici a dle potřeby ještě dochutíme solí sušeným koriandrem a mletým chilli. Na talíři ozdobíme listy čerstvého koriandru , limetkou a zakysanou smetanou. Podáváme například s Basmati rýží.

Jalapeño burger
Suroviny na 4 porce:
4 x 150g (nejlépe z hovězího krku) Mletý hovězí burger
4ks Burgerová bulka
Cheddar
Slanina
Listový Salát
Rajčata nakrájené na plátky
Sterilované jalapeňos papričky
Rajčatová nebo jiná vhodná omáčka

Postup:
Z mletého hovězího masa si vytvarujeme 150ti gramové burgery, které poté grilujeme zhruba 2 min z každé strany. Těsně před koncem dáme na každé maso plátek cheddaru a plátek opečené slaniny. Spodní půlku bulky potřeme rajčatovou nebo jinou vhodnou omáčkou, přidáme listy salátu, plátky rajčat a krájené papričky Jalapenos. Nakonec přidáme ogrilované maso s cheddarem a slaninou a přiklopíme druhou půlkou bulky. Podáváme s domácími hranolkami.

Zdroj a foto: Prima

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.