Léto volá po barevných snídaních! Pusťte se do příprav a dopřejte tělu jenom to nejlepší

Příjemná letní rána, kdy nás ze spánku probouzí hřejivé sluneční paprsky, přímo vybízí k přípravě poctivé a chutné snídaně, která hraje všemi barvami. Tu si navíc můžeme konečně dopřát venku na terase nebo zahrádce, a dodat tak snídaňovým rituálům zcela nový rozměr! Věnujte pro tentokrát přípravě o něco víc času a vsaďte na výtečné dobroty, které vám perfektně nastartují den.

Vydatná snídaně je základem každého úspěšného dne, a proto by se měla skládat výhradně z těch nejvybranějších surovin. Perfektní kvalitu vám zaručí produkty pocházející z ekologického zemědělství. Ty jednoduše poznáte podle označení logy biolistu a biozebry. Každý zemědělec, který chce své produkty označovat jako bio, musí podepsat smlouvu s některou ze státem pověřených kontrolních organizací – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Ta pak v průběhu roku kontroluje chod ekofarmy na všech stupních od produkce surovin přes výrobu až po distribuci.

Také rádi nakupujte biopotraviny a vaříte z nich nejrůznější dobroty? Spoustu skvělých receptů najdete na stránkách myjsmebio.cz, kde zároveň zjistíte mnohem více informací o ekologickém zemědělství. Pokud chcete život na ekofarmě poznat ještě lépe, vyrazte na výlet přímo tam! Jaká farma je ve vašem okolí i jakou má aktuální nabídku, jednoduše zjistíte podle interaktivních map lovime.bio a kamprobio.cz.

Kaše s ořechovým máslem
Nebojte se méně tradičních kombinací! I když jsou stálicí mezi vločkami ty ovesné, vsaďte tentokrát na alternativu a vyzkoušejte třeba pohankové nebo špaldové. Experimentovat můžete také s mlékem a zejména v sezóně využít místo kravského třeba kozí či ovčí. Připravte si kaši podle vašich preferencí s ovocem, sirupem i ořechovým máslem a uvidíte, že si pochutnáte!

Suroviny:
100 g bio vloček
500 ml bio mléka
čerstvé bio ovoce
lžička bio javorového sirupu
lžička bio ořechového másla

Postup:
Do kastrůlku se zesíleným dnem vsypte vločky a zalijte mlékem. Za občasného míchání přiveďte k varu, dejte ovšem pozor, aby se vločky nezačaly připalovat. Stáhněte plamen, nechte probublávat a povařte, dokud kaše nezhoustne. Podle chuti oslaďte javorovým sirupem a přendejte do misky. Přidejte čerstvé ovoce, ořechové máslo a ihned podávejte.

Ředkvičková pomazánka s tvarohem
Suroviny:
svazek bio ředkviček
250 g bio tvarohu
bio jarní cibulka
2 natvrdo uvařená bio vejce
hrst bio pažitky
šťáva z bio citronu
sůl, bio pepř

Postup:
Očištěné ředkvičky nastrouhejte nahrubo, osolte a ve větší misce nechte asi 10 minut odstát. Poté slijte přebytečnou vodu. Přidejte tvaroh, najemno nasekanou pažitku, jarní cibulku a na kostičky nakrájená vejce. Vše důkladně promíchejte, zakápněte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Hotovou pomazánku dejte na 20 minut odležet do lednice a podávejte namazanou na kaiserce či krajíci kváskového chleba. Navrch můžete znovu přidat ředkvičky a vše poctivě zasypat čerstvou pažitkou.

Ovocné pyré z borůvek a banánů
Suroviny:
2 hrnky bio borůvek
bio banán
hrnek bio mandlového mléka
bio bílý jogurt
bio med
bio kokosové lupínky
chia semínka

Postup:
Borůvky omyjte, banány oloupejte a nakrájejte na kolečka. Ovoce vložte do mixéru, přidejte jogurt a dochuťte medem. Mixujte dohladka a pokud je potřeba, přidejte mléko. Směs nalijte do misky, posypte borůvkami, malinami, dozdobte kokosovými lupínky, chia semínky a podávejte.

Míchaná vajíčka v placce
Suroviny:
6 bio vajec
4 bio pšeničné nebo kukuřičné placky
30 g bio strouhaného sýra
bio červená a zelená paprika
bio rajče
menší bio cibule
sůl, bio pepř

Postup:
Cibuli, papriky a rajče nakrájejte na menší kousky. Do větší mísy rozklepněte vajíčka, rozšlehejte je metličkou či vidličkou a dochuťte solí a pepřem. Na pánvi rozehřejte máslo, krátce osmažte cibuli a přidejte všechnu zeleninu. Chvíli restujte, poté přilijte vajíčka, přidejte nastrouhaný sýr, promíchejte a až budou vajíčka vláčná, sundejte z ohně. Placky na suché pánvi mírně opečte a naplňte je směsí vajíček a zeleniny. Dbejte ale na to, abyste je nepřeplnili. Srolované placky rozkrojte napůl a servírujte.

TIP na závěr:
Také byste si rádi zakoupili lokální bio dobroty? Vyrazte na ekologickou farmu Statek u Macháčků, která se nachází v obci Huntířov a nabízí široký výběr sezónní zeleniny i ovoce v bio kvalitě. Další informace najdete na statekumachacku.cz.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Foto: archiv bio

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.