Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

F.H. Prager se vrací, nově i s nabídkou prvního nealkoholického cideru v ČR

Před dvěma lety přešla značka ciderů F.H. Prager do inkubátoru nápojářské společnosti Kofola. Její tým dnes vedou dva mladí nadšenci Alexandros Samaras a Petr Musila. S nově vyladěnou recepturou, ale také novým designem od ilustrátorského studia Tomski&Polanski teď znovu míří na český trh. Ochutnat od nich můžete tři typy alkoholických ciderů a také úplně první český cider v nealko verzi, který již sbírá úspěchy na mezinárodní ciderové scéně.

Jablečné odrůdy z více zemí
Přístup značky F.H. Prager k výrobě ciderů měli konzumenti vždy spojený s lokální řemeslnou prací, českými odrůdami jablek a výhradně přírodním složením nápojů. „V této filozofii jsme se rozhodli pokračovat,” vypráví  Alexandros Samaras a prozrazuje, že základem jsou česko-britská jablka. Běžné středoevropské odrůdy jsou podle něj známé především nasládlou chutí v kombinaci s kyselostí, britská jablka jsou naopak hořká nebo hořkosladká a přidávají do cideru chuť, které by jinak nešlo docílit. „My říkáme, že mu přidávají tělo,” dodává Samaras. Tradice ciderů v Británii trvá staletí a jsou odlišitelné právě říznou chutí. Alexandros a Petr však cestují i do dalších evropských zemí a vyhledávají ideální ciderové jablečné odrůdy. Jejich vizí do budoucna je vypěstování vlastního sadu, na němž už s lokálními zemědělci začali pracovat.

Nealko novinka i mezinárodní ocenění
Ze stejného jablečného základu pak F.H. Prager vyrábí i jediný nealkoholický cider v České republice. „Je to něco úplně nového, co nemá na trhu konkurenci. Zároveň ale může cílit na podobné konzumní příležitosti, ve kterých se pohybují právě nealkoholická piva, na něž si spotřebitelé čím dál více zvykají,” odhaluje pozadí novinky Samaras s tím, že cider má představovat alternativu také k oblíbenému pivu. Nealkoholický cider se vyrábí kvašením jablečné šťávy za pomoci speciálních kvasinek. F.H. Prager ho nabízí ve variantách Nealko Originál a jako Nealko Zázvor a Nealko Černý bez, které se vyrábí z přírodních surovin pomocí metody cold brew.

„Naše nealko novinka si krátce po uvedení na trh získala srdce evropské odborné veřejnosti ciderařů. Na mezinárodní soutěži International Cider Challenge jsme získali bronz v kategorii nízkoalkoholických a nealko ciderů. Stejně tak uspěla naše Třináctka, která si odvezla třetí místo v kategorii tradičních ciderů. Přiznám se, že takový úspěch jsme ani nečekali,“ doplňuje Petr Musila. Alkoholická řada značky F.H. Prager sestává ze tří typů cideru: polosuchého Cideru 11, silnějšího a suššího Cideru 13 a nakonec z voňavého Cideru Višeň.

Veškeré nápoje F.H. Prager jsou dostupné v plechu a ve vratných skleněných třetinkách, které se vymývají v závodech Kofoly a znovu se vracejí do oběhu, čímž se výrazně šetří množství použité suroviny na výrobu lahví a snižuje uhlíková stopa nápoje. Produkty lze zakoupit v e-shopu www.fhprager.cz, v online supermarketech Kosik.cz, Rohlik.cz nebo Alza.cz, ve větších objemech pak v prodejnách Makro.

Zdroj a foto: F.H. Prager

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *