Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CestováníJídlo a pití

Co jíst na cestě (ne)jen do Chorvatska

Jsou tady prázdniny a spousta rodin se chystá na první letní dovolenou. Milióny Čechů, a to většinou i s dětmi, mají namířeno autem nebo vlakem k moři. Jaké jídlo si vzít s sebou na cestu?

Nutriční terapeutka Věra Boháčová doporučuje: „Na delší cesty se skvěle hodí pečivo, klasické bílé stejně jako celozrnné, které  je dobrým zdrojem sacharidů. Ty by neměly chybět v žádném vyváženém jídle a jiné varianty jako brambory, těstoviny nebo rýže jsou v rámci cestování na rozdíl od pečiva obvykle nepraktické. Aby byla svačina vyvážená a zasytila na delší dobu, je dobré pečivo doplnit potravinami s obsahem bílkovin (tj. sýry, vejci, pomazánkami z luštěnin, případně masem a šunkou), podmazanými trochou tuku. Rozhodně nesmí chybět zelenina nebo ovoce – nejenže dodá svačině důležité vitamíny a minerální látky, ale také příjemně osvěží. A na cestách nezapomínejme ani na pitný režim – ve velkém horku jsou vhodné zejména přírodní minerálky!“

Patero důvodů, proč jíst na cestách pečivo:
1. zlepší soustředění řidiče za volantem a dodá potřebnou energii celé posádce, která tak nebude mít každou chvíli hlad ani chuť na „něco dobrého“, a chtít proto zastavovat
2. díky široké nabídce uspokojí každého strávníka – děti klasická bílá kaiserka, mámu celozrnná kornbageta, tátu dřevorubecký chleba…
3. na rozdíl od tradičních smažených řízků či karbanátků jsou obložená bageta nebo sendvič lehčí na trávení, není po nich těžko a neunavují, což ocení zejména řidiči
4. svačinu, ale i hlavní pokrm s větším kusem pečiva a bohatší náplní můžeme sníst kdekoliv a kdykoliv, navíc je nemusíme významně chladit (zejména pokud zvolíme vhodnou náplň)
5. kousek sladkého pečiva doplněný ovocem je mnohem lepší varianta než sladkosti nebo rozteklé čokoládové sušenky.

Kornbageta se sýrem
Suroviny:
1 kornbageta
čerstvý sýr
rukola
rajčata
mozzarella
plátky goudy
pesto (olivový olej, piniové oříšky, česnek, bazalka, sýr parmazánového typu)
olivový olej

Postup:
Kornbagetu podélně prokrojíme, spodní půlku namažeme čerstvým sýrem, přidáme lístky rukoly a poklademe střídavě plátky rajčat, mozzarelly a goudy. Lžičkou přidáme pesto z rozmixovaných surovin, lehce pokapeme olivovým olejem a přiklopíme druhou půlkou kornbagety.

Foto: archiv iStock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *