Káva, kulturní fenomén

Káva je součástí našich životů přes tisíc let. Za zemi původu, odkud se kávovník rozšířil nejprve na Arabský poloostrov a poté do celého světa, se označuje Etiopie. Odhaduje se, že k objevení kávovníku došlo v 6. století. Jak? Legenda praví, že účinky kávy jako první objevil pasáček Kaldi, respektive jeho kozy. Ty údajně oždibovaly keře s červenými plody, po kterých začaly mít příliš mnoho energie. Kaldi následně tyto bobule sám ochutnal a zjistil, že také na něj mají povzbuzující účinky.

Z Etiopie se káva dostala do Jemenu. Podle jedné verze ji tam přivezli somálští obchodníci, podle jiné zas válečníci během vojenských tažení. Ať tak, či onak, právě na Blízkém východě začíná cesta kávy v podobě, v jaké ji známe dnes. Na přelomu 14. a 15. století vznikají první kavárny a dochází k rozmachu pěstování kávovníku. Díky obchodním vztahům se káva dostává i do Evropy, a to v 17. století. Na jeho konci se svou kavárnou v domě U Zlatého hada může pyšnit také Praha. Zbývá dopravit kávu do Ameriky, o což se posléze postarali kolonisté. Plodině se začalo dařit zejména v Brazílii, která je v současnosti největším světovým producentem kávy. Ve 20. století se káva stala masově rozšířenou komoditou a svou celosvětovou oblibu si drží dodnes.

Jeden nápoj, desítky podob
Kolik je na světě národů, tolik existuje způsobů, jak si vychutnat kávu. Italové si dopřejí caffè corretto, espresso s malým panákem grappy. V původní domovině kávy, na Blízkém východě, se káva připravuje spolu s aromatickým kořením jako kardamom, hřebíček či skořice. Američané svou kávu nejraději zkombinují s cukrem, mlékem a sirupem s příchutí, jak dokazují populární řetězce, jejichž původ musíme hledat právě v Novém světě. Sladkou kávu milují také ve Vietnamu. Místní specialitou je Cà Phê Trứng, káva s pěnou ze žloutků a kondenzovaného mléka. Raritu představuje skandinávská verze, kaffeost. Do kávy zde přidávají speciální sýr leipäjuusto, který do sebe nápoj částečně nasákne a zároveň mu předá svou jemnou krémovost.

Coffee break
Ať už vyzkoušíte kteroukoli z výše uvedených variant, nebo dáte přednost obyčejné překapávané kávě, vždy se její konzumace pojí s určitým rituálem. Na pracovišti patří „coffee break“ nejen mezi socializační prvky, ale průzkumy ukázaly, že setkání s kolegou v kuchyňce může také vést k větší kreativitě a rychlejšímu řešení problémů.

S ohledem na aktuálně převažující home office jsme o tuto příležitost mnohdy ochuzeni, nicméně pauzy jsou nadále potřeba. A skvělou kávu si naštěstí můžete nachystat i doma. Například s kávovary Sencor – značka nabízí celou škálu přístrojů od překapávačů přes pákové kávovary až po automatické espresso stroje.

„Pro výbornou kávu, kterou si můžete vychutnat, je nutný nejen správný výběr dobrých zrn, ale hlavně jejich správné namletí v kvalitním mlýnku. O kvalitním stroji ani nemluvě“, říká Monika Mejstříková, coffee trainer za Cafe Reserva pro Sencor.

Čím dál více oblíbená ranní „překapávaná“káva. I tu můžete vyladit k dokonalosti. Mezi kávovary, které ji připraví, vyniká kávovar Sencor SCE 7000BK, který kromě přípravy mleté překapávané kávy dokáže namlít i kávová zrna, a tak si můžete dopřát dokonale čerstvou kávu. Na mlýnku, který pojme až 200 gramů kávy, si nastavíte požadovanou hrubost mletí a také požadovaný počet šálků. Kávovar Sencor dokáže připravit až 12 šálků najednou, a tak můžete pozvat kolegy na poradu k vám. A co filtr? Vyjímatelný, omyvatelný a permanentní. Takže už žádný odpad z papírových filtrů.

Dělá vám problémy se od práce odtrhnout a dát si včas přestávku? Nechte kávovar, aby to ohlídal za vás. Díky funkci automatického zapnutí se v požadovaný čas sám spustí a připraví vám kávu. Její vůně vás už zvedne ze židle… A pokud si do příslušenství pořídíte i tyčový mixér Sencor, můžete si připravit některou z mléčných káv nebo osvěžující frappé. V letním období rozhodně přijde k chuti.

Zdroj a foto: Sencor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.