Ghí je přepuštěné máslo dovedené k dokonalosti

Pod pojmem ghí si automaticky představujeme obyčejné přepuštěné máslo. Ale ono to tak úplně neplatí. Příprava ghí je složitější, trvá několik hodin, a také vydrží až rok bez skladování v chladu. Proto se dá říct, že ghí je přepuštěné máslo dovedené k dokonalosti. Stačí ho vyzkoušet, a další slova jsou zbytečná…

„Ať už chceme získat přepuštěné máslo nebo ghí, cíl je stejný – odstranit mléčnou složku, aby vznikl pouze čistý živočišný tuk. Když máslo vložíme do hrnce, kastrolu nebo pánve a na mírném ohni zahříváme, ve chvíli, kdy se rozpustí a dosáhne bodu varu, začne se sušina oddělovat a postupně klesne ke dnu. V ten moment máme vyrobené přepuštěné máslo, které můžeme okamžitě použít. Třeba s ním rovnou polít ovocné knedlíky nebo bramborovou kaši k obědu. Nehodí se ale ke skladování, protože v něm může zůstat voda a mohlo by se kazit, plesnivět… Oproti tomu ghí se vaří mnohem déle, při mírném příkonu, až sušina zkaramelizuje, což dodá výslednému tuku typickou oříškovou příchuť a zlatavou barvu. Takto připravené ghí pak vydrží bez chlazení minimálně rok a má neuvěřitelně široké možnosti použití,“ vysvětluje Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, kde ghí vyrábějí už osmým rokem, ručně a podle starých receptur. Při výrobě navíc používají dvojité filtry, proto je výsledný produkt velmi čistý.

Široké uplatnění v kuchyni
Pokud jsou mléčné proteiny vystaveny při zahřívání vysokým teplotám, mohou vznikat toxické látky. To v případě ghí, které má vysoký kouřový bod 250 °C, nehrozí. (Pro srovnání – klasické máslo má kouřový bod jen 180 °C.) Ghí se nepřepaluje, proto na něm bez problémů upečete palačinky i usmažíte řízky, a skvěle se hodí i pro grilování. Pokrmy dokonale zjemní, a navíc získají oříškovou chuť a vůni.

„Možnosti uplatnění ghí v kuchyni ještě rozšířila nabídka ochucených ghí. Například bábovka, do které přidáte místo běžného tuku ochucené ghí se skořicí a vanilkou, bude krásně nadýchaná a voňavá. Pikantní ghí s chilli využijete do guláše, ghí s česnekem a solí je skvělé na topinky a ghí s kurkumou a pepřem ocení všichni, kdo rádi připravují indickou kuchyni. Velkou lahůdkou je pak samo o sobě kozí ghí,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová z Českého ghíčka.

Ghí tvoří také základ ghítel – oblíbených sladkých pomazánek, které výtečně chutnají, přitom se obejdou bez palmového oleje i rafinovaného cukru… Jemnou sladkou chuť jim dodává med, vanilka, oříšky… Na výběr je několik druhů s různými příchutěmi – BIO arašídová, Lískooříšková, Kešu a kokos, Mandle a káva a nejnověji Zlaté mléko.

Tip: Ghí můžou i ti, kdo se běžnému máslu vyhýbají
„Díky tomu, že ghí neobsahuje mléčné bílkoviny, mohou si ho dovolit konzumovat i lidé, kteří jinak klasické máslo nesmějí z důvodu alergie na kasein (mléčnou bílkovinu). A protože neobsahuje ani laktózu (mléčný cukr), nemusí se ho bát ani ti, kdo mají potíže s jejím trávením,“ upozorňuje na další přednosti ghí Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko.

Překvapte hostitele originálním dárkem!
Nejen pro milovníky dobrého jídla, ale i pro všechny, kdo rádi zkoušejí něco nového, bude vítaným překvapením Dárkové balení Speciál 4x 125 ml, ve kterém naleznou čtyři skleničky různě ochucených ghíček, a sice: chilli ghí, skořicové ghí s vanilkou, česnekové ghí se solí a kurkumové ghí s pepřem. Dárkové balení čtyř ghí Speciál 4x 125 ml koupíte na www.ceskeghicko.cz za 444 Kč. Více na www.ceskeghicko.cz

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.