Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Nejchutnější svačinky umí v mateřince v Příbrami. Soutěž o nejlepší kuchařku či kuchaře ve společném stravování má své vítěze

Asociace kuchařů a cukrářů ČR organizovala letos již pátý ročník prestižní kulinářské soutěže o nejlepší kuchařku/kuchaře roku 2022 ve společném stravování, jejíž hlavním partnerem je velkoobchod makro ČR. Na finálovém klání, které proběhlo v pražské makro akademii, všichni účastníci předvedli skvělé výkony a plně dostáli mottu letošního ročníku – „atraktivně, chutně a zdravě“.

Čtyři soutěžní kategorie čekaly na soutěžící z řad kuchařek a kuchařů z mateřských, základních i středních škol, ale také nemocnic, léčebných zařízení, lázní či domovů pro seniory. Záměrem je nejen ocenit ty nejlepší mistry kuchařského umu, ale současně ukázat možnosti a variabilitu gastronomie v jednotlivých oblastech společného stravování, odhalit rezervy, splnit požadavky současných strávníků a inspirovat se ke zdravému vaření na úrovni 21. století.

„Rok od roku jsem stále více překvapen a velmi potěšen úrovní pokrmů, které soutěžící servírují. Fantazie, odvaha zapojit i méně tradiční suroviny, ale také pečlivost například v podobě vlastnoručně vyrobeného pečiva – to vše svědčí o maximálním nasazení a lásce ke kuchařině, kterou kolegové do oblasti společného stravování přinášejí. Bez jejich odhodlání a chuti vařit opravdu dobře pro malé i velké strávníky by to nešlo,“ zhodnotil pátý ročník soutěže Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Podle Kubce není platová situace zaměstnanců segmentu společného stravování dlouhodobě optimální. „Bez nadšení jednotlivců by se jen těžko porota naší soutěže dnes dočkala tak skvělých jídel, jaká jsme mohli v rámci soutěžní degustace ochutnat,“ doplnil Jan Gavenda, manažer makro akademie.

Kdo v letošním ročníku zvítězil v jednotlivých kategoriích?
Svačinky pro děti od 3 do 6 roků
1. Mateřská škola Podlesí, Příbram
Borůvkový chia tvaroh s datlovým sirupem v ovesné tartaletce
Špenátová roláda s mikrozeleninkou, lahůdkovým droždím a domácí lučinou
Rustikální bageta se sušenými rajčaty s pomazánkou z čerstvého tuňáka s řapíkatým celerem

2. Základní škola a mateřská škola Petrohrad
Krém z ricotty s macerovanými jahodami
Věnečky z odpalovaného těsta plněné špenátovou pomazánkou podávané s glazovanou mrkví
Domácí žitnopšeničné bagety s lososovou pomazánkou podávané s plátky jablek

3. Scolarest – zařízení školního stravování s.r.o.
Dýňová bábovička
Zeleninový muffin
Špenátová palačinka s Lučinou

Pokrm pro mládež od 11 do 18 roků
1. Základní škola Valašské Klobouky
Kuřecí prso plněné chřestem a anglickou slaninou, pyré z brambor a červené řepy, pečený květák s kurkumou, pesto z medvědího česneku, parmazánový chips

2. SOŠ a SOU, Polička, Čs. armády 485
Kuřecí rolka plněná masovou fáší se sójovými boby a sušenými rajčaty, omáčka z pečených paprik, bramborový gratin a salátek z luštěnin

3. Zařízení školního stravování Opava
Trhané kuřecí maso v domácí hamburgerové housce, hranolky z červené řepy a mrkve, dip z pečeného česneku

Racionální pokrm pro nemocné a seniory
1. Domov pro seniory v Perninku, p.o.
Kuřecí roláda se špenátem, dušené brambory s červenou čočkou a zeleninový krém

2. Clementas Mlékovice
Kuřecí prso plněné cuketou a ředkvičkami, smažený bramborový salát, restovaná zelenina (cuketa, růžičková kapusta, máslová dýně, červená řepa) estragonová omáčka

3. Rehabilitační ústav Hostinné
Kuře na paprice, knedlík

Bezmasý rostlinný pokrm
1. Základní škola Valašské Klobouky
Luštěninové koule, zeleninové ratatouille, špenátová polenta se sezamem

2. Zařízení školního stravování Opava
Veganské pirožky plněné chilli sin carne se sójovým masem, mix listových salátů s dijonskou emulzí, dip z veggie zakysané smetany s kari

3. Mateřská škola, Praha 8, Na Korábě 2/350
Zeleninové kari s batáty, dýní a mangem, veganské „masové kuličky“, čočkové lívanečky

Zdroj a foto: www.makro.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *