Podzim je tu v plné síle. Zahřejte se s recepty z kvalitních potravin!

Sychravé počasí, první přízemní mrazíky, příroda hraje doslova všemi barvami. Ano, podzim dorazil v plné síle. Zemědělci sklízejí jedny z posledních letošních druhů zeleniny a ovoce.
A právě na ty, které k podzimu neodmyslitelně patří, se při přípravě dnešních pokrmů zaměříme.

Brambory a jablka. Suroviny, které lze využít jak čerstvě zakoupené, tak i starší, které už nejsou na první pohled nejhezčí, ale stále je můžeme v kuchyni použít. Vyhneme se tak zbytečnému plýtvání potravin. A abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

Horký jablečný mošt se skořicí
Jaký druh ovoce je pro nás naprosto nejtypičtější, pokud se řekne podzim? Zcela jistě odpovíte: Jablko. Tak proč si z něj nepřipravit horký nápoj, který vás během sychravých a chladných dnů báječně zahřeje? Suroviny, pro které si půjdete do obchodu, doporučujeme vždy vybírat s logem Klasa nebo BIO na obalech nebo od místních osvědčených farmářů oceněných značkou Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 20 min.
Náročnost: *

Ingredience:
1,2 l jablečného moštu
4 ks celé skořice
1 ks badyánu
0,1 l medu
1 BIO pomeranč
5 ks hřebíčku

Postup:
 Jablečný mošt zahřejeme, ale nevaříme. Pomeranč důkladně umyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Přidáme všechny ingredience a necháme na mírném plameni dalších cca 5 minut zahřívat. Mošt přelijeme přes sítko a podáváme.

Tip:
Pokud nám doma zbylo několik starších jablek a nevíme, co s nimi, můžeme je vymačkat a přidat do jablečného moštu.

Jemný cibulový krém s bylinkovými krutony
Mnohými je tento skvělý druh zeleniny trochu opomíjen. Bereme ji jako naprostou samozřejmost. Přesto si bez cibule nedokážeme českou kuchyni představit. Proto jsme se rozhodli jí věnovat větší pozornost tímto skvělým jemným krémem. Během samotného nákupu jednotlivých surovin doporučujeme vybírat ty potraviny, které nesou na svém obalu logo kvality, jakými jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budeme mít jistotu, že kupujeme kvalitní potraviny.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 80 min.
Náročnost: *

Ingredience:
5 ks žluté cibule
0,1 l bílého vína
150 g másla
2 stroužky česneku
0,5 l zeleninového vývaru
3 ks bobkového listu
100 g brambor
0,2 l smetany
2 stonky tymiánu nebo rozmarýnu
4 plátky chleba nebo rohlíku
sůl a pepř

Postup:
Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, orestujeme na 100 g másla do zlatova, přidáme bílé víno, stonek tymiánu a krátce povaříme. Přidáme zeleninový vývar, oloupané a nakrájené brambory na kostičky, česnek, bobkový list, sůl, pepř a vaříme na mírném plameni nejméně 30 minut. Poté přidáme smetanu a vaříme dalších 20 minut. Z polévky vyndáme bobkový list a polévku rozmixujeme a krátce povaříme. Chléb nakrájíme na menší kostičky, osolíme, přidáme zbytek másla a rozmarýnu. Takto připravené krutony pečeme v troubě na 180 °C přibližně 20 minut do zlatova.

Tip:
Na krutony se skvěle hodí starší pečivo. Zkontrolujte pouze, zda není napadené plísní. Pokud je v pořádku, můžeme ho zpracovat na krutony namísto toho, abychom ho vyhodili.

Gratinované brambory s tymiánem
Pokud věnujeme bramborám lehkou péči, můžeme z nich vytvořit naprosto skvělý pokrm, kterým potěšíme celou rodinu. Tentokrát si připravíme gratinované brambory s tymiánem. Takto připravené brambory můžeme použít jako hlavní chod, ale třeba také jako přílohu. Při výběru suroviny v obchodě doporučujeme hledat ty, které nesou některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budete mít jistotu, že se jedná o kvalitní potraviny.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 80 min.
Náročnost: *

Ingredience:
1 kg brambor
0,5 l smetany
3 stroužky česneku
1 stonek tymiánu
80 g parmazánu
20 g másla
muškátový oříšek
sůl a pepř

Postup:
Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky a smícháme je se smetanou, prolisovaným česnekem, na jemno nasekaným tymiánem, parmazánem, solí, pepřem a přidáme špetku muškátového oříšku. Do předem vymazaného pekáčku přendáme brambory a pečeme v troubě na 165 °C zhruba 50 minut, dokud nejsou brambory měkké.

Tip:
Pokud nám zbude pár oloupaných brambor, je veliká škoda je vyhazovat. Nakrájíme je na malé kostičky a v osolené vodě uvaříme do poloměkka. Scedíme a přidáme na pánev. Zakápneme trochou olivového oleje, přidáme prolisovaný česnek, zbytek tymiánu a smažíme do zlatova. Takto připravené a vychladlé brambory můžeme přidat například do salátu.

Jablečný štrúdl s domácím vanilkovým pudinkem
Jaký jiný dezert vás napadne jako první, když se podíváte na jablka? Domácí štrúdl nám často připravovaly naše babičky a maminky. Pokrm, který vždy naprosto úžasně provoněl celý domov a nikdy dlouho nevydržel. Když k němu přidáme domácí vanilkový pudink, rázem vytvoříme nezapomenutelný pokrm, po kterém se budou oblizovat všichni členové rodiny. Při výběru suroviny v obchodě doporučujeme hledat ty, které nesou některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budete mít jistotu, že se jedná o kvalitní potraviny.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 80 min.
Náročnost: *

Ingredience:
300 g listového těsta
300 g jablek
5 g mleté skořice
15 g hrozinek sultánek
20 g vlašských ořechů
10 g krystalového cukru
1 vejce

Vanilkový pudink:
0,5 l plnotučného mléka
50 g krystalového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
3 žloutky
1 vanilkový lusk

Postup:
Jablka omyjeme, vyjadřincujeme a nakrájíme na tenké plátky. Do jablek přidáme skořici, sultánky, nasekané ořechy, cukr a vše důkladně promícháme. Přebytečnou šťávu z jablek vymačkáme. Jablka naklademe na vyválený tenký plát z listového těsta a poté jablka zavineme. Štolu potřeme rozšlehaným vejcem, těsto propícháme vidličkou a pečeme v troubě na vymazaném plechu nebo pečicím papíru na 180 °C přibližně 20 minut do zlatova. Do 0,3 l mléka přidáme vyškrábaná zrníčka z vanilkového lusku a dáme vařit na mírný plamen. Zbylé mléko smícháme se žloutky, škrobem, cukrem a vše vyšleháme. Směs přelijeme do horkého mléka a za stálého míchání vaříme alespoň 5 minut do zhoustnutí.

Tip:
Zbylé tenké plátky jablek nevyhazujeme. Jednoduše obalíme ve směsi cukru a skořice. Obalená jablka dejte na plech a pečte zhruba 2–3 hodiny na 90 stupňů. Výsledkem jsou sladké jablečné lupínky.

Zdroj a foto: www.akademikvality.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.