Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití🎄 Vánoce

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví.  Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

Vedle pšeničné mouky jsou dnes již poměrně rozšířenými variantami také špaldová nebo žitná. Dále můžete vyzkoušet například také kokosovou, mandlovou nebo třeba rýžovou, pohankovou či jáhlovou. Na co byste ale rozhodně měli dbát, je prvotřídní kvalita, a to nejen u mouky, ale i dalších použitých surovin. Na tu se můžete spolehnout v případě výrobků vyprodukovaných v souladu s principy ekologického zemědělství. Ty neobsahují stopy chemických látek, umělých postřiků ani průmyslových hnojiv, což výrazně ovlivňuje také jejich cenotvorbu. Přísné zásady a využívání výhradně povolených biologických prostředků s sebou totiž přirozeně nese také vyšší časovou i finanční náročnost. V supermarketech bio výrobky poznáte jednoduše, stačí se zaměřit na značení a hledat loga biolistu a biozebry, které bio kvalitu dokládají. Daleko více informací se o biopotravinách dozvíte na myjsmebio.cz, kde se zároveň můžete inspirovat nepřeberným množstvím originálních receptů.

Biopotraviny objevíte kromě supermarketu především na ekofarmách. Jejich seznam najdete na kamprobio.cz a lovime.bio, kde si zároveň prohlédnete nejaktuálnější nabídku.

Mandlové kuličky ze špaldové mouky
Suroviny:
100 g bio másla
150 g bio třtinového cukru
1 bio vanilkový cukr
3 bio vejce
250 g bio namletých mandlí
250 g bio špaldové mouky
bio moučkový cukr na obalení
kůra z bio citronu

Postup:
Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. Poté smíchejte s vanilkovým a třtinovým cukrem, přidejte vejce a vyšlehejte do pěny. Přidejte citronovou kůru, mleté mandle a mouku. Těsto důkladně propracujte, zabalte do folie a nechte v lednici odležet ideálně přes noc. Ráno těsto vyválejte do tvaru válečku, ze kterého postupně oddělujte stále stejné dílky. Do každého z nich vmáčkněte celou mandli a vytvarujte do kuliček. Ty rozložte na plech vystlaný pečicím papírem a pečte při 160 stupních přibližně 15 až 20 minut. Lehce vychladlé kuličky obalujte v moučkovém cukru a nechte odpočívat v chladu a suchu.

Linecké cukroví z rýžové mouky
Suroviny:
250 g bio másla
kůra z bio citronu
2 bio vejce
500 g bio rýžové mouky
120 g bio třtinového moučkového cukru
bio rybízový džem

Postup:
Máslo utřete se žloutky, cukrem a citronovou kůrou. Přidejte mouku a vypracujte v hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte ideálně přes noc odležet v lednici, pak těsto na pomoučeném vále vyválejte na tenký plát. Pomocí vykrajovátek tvořte požadované tvary, dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 160 stupních 10 až 12 minut. Vychladlé cukroví slepujte džemem a zdobte moučkovým cukrem. Uchovávejte v suchu a chladu.

Vanilkové rohlíčky z pohankové mouky
Suroviny:
250 g bio pohankové mouky
190 g bio másla
50 g bio třtinového cukru
50 g bio medu
120 g bio mandlí
1 bio vanilkový cukr
bio třtinový moučkový cukr na obalení

Postup:
Do mísy přidejte mouku, oba cukry, med, najemno nasekané mandle a důkladně promíchejte. Vypracujte hladké, nelepivé těsto a dejte ve fólii odležet přes noc do lednice. Z těsta následně vyválejte váleček o průměru asi 4 centimetry, ze kterého postupně odkrajujte stejně velké díly. Z nich tvořte tvary zahnutých rohlíčků, naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů přibližně 13 až 15 minut. Vychladlé cukroví obalte v moučkovém cukru a uchovávejte v chladu.

Tip na závěr:
Nejrůznější druhy mouky v bio kvalitě můžete nakoupit třeba z Biofarmy Zdoňov. Ta se nachází v severovýchodních Čechách a své produkty zákazníkům nabízí na e-shopu sirebenat.cz.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Foto: archiv BIO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *