Sváteční vaření z regionálních specialit

S příchodem adventu nastává jedno z nejkrásnějších období celého roku. Čas více než kdy jindy můžeme trávit se svými blízkými a každý takový okamžik si žádá něco velmi speciálního. A proto jsme pro vás připravili několik slavnostních receptů, kterými potěšíte doslova všechny strávníky. Při výběru surovin pro přípravu těchto svátečních pokrmů doporučujeme sledovat označení Regionální potravina, jejíž logo stvrzuje, že se jedná o kvalitní produkty, které navíc pocházejí přímo z vašeho kraje a blízkého okolí. Budete tak mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny a zároveň tak podpoříte místní farmáře. Krásné prožití vánočních svátků.

Pečený bok s cibulí, pyré z červeného zelí, domácí bramborové knedlíčky a vídeňská cibulka
Zavařené maso. Klasika, kterou má doma ve špajzu téměř každý z nás. Někdo si toto maso jen tak naklade na chléb a společně s cibulkou a hořčicí konzumuje. Stačí ale trocha fantazie a rázem máte něco slavnostního, čím můžete potěšit doslova každého, včetně těch největších gurmánů. Pro tento recept jsme vybrali pečený vepřový bok s cibulí od pana Vanického z Plzeňského kraje, který s touto pochoutkou získal v roce 2022 prestižní ocenění Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 80 minut
Náročnost: *

Ingredience:
200 g žluté cibule
400 g červeného zelí
0,2 l červeného vína
50 g cukru krystal
200 g sádla
800 g brambor
150 g hrubé mouky
100 g krupice
2 vejce
4 bobkové listy
80 g hladké mouky
Pečený bok s cibulí ve skle Josefa Vanického z Plzeňského kraje
sůl, pepř, cukr, ocet

Postup:
Červené zelí očistíme a nakrájíme na nudličky. Na 100 g vepřového sádla osmažíme 100 g na jemno nakrájené cibule, přidáme nakrájené zelí, zalijeme červeným vínem, přidáme cukr, sůl, bobkový list a vaříme za občasného podlévání do měkka. Bobkový list vyjmeme, zelí rozmixujeme do hladka a dochutíme solí, cukrem, popřípadě octem. Bramory uvaříme ve slupce v osolené vodě, nejlépe den předem. Brambory oloupeme, nastrouháme na jemno, přidáme krupici, hrubou mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme malé kulaté knedlíčky, které uvaříme v osolené vodě přibližně 15 minut. Hotové knedlíky promastíme sádlem nebo olejem. 100 g cibule oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, obalíme v 80 g hladké mouky a usmažíme do zlatova na sádle. Vepřový bok ohřejeme dle návodu na skleničce. Dobrou chuť.

Bramborový krém s liškami, krutony a sušeným zvěřinovým masem
Bramborová polévka. Snad jedna z nejtypičtějších polévek, které během chladných zimních měsíců připravujeme. Tentokrát jsme se ale rozhodli tuto polévku pozvednout a připravit ji zcela netradičně. Bramborový krém s liškami, krutony a především sušeným zvěřinovým masem. A právě sušené zvěřinové maso je zlatým „hřebem“ tohoto krému. Vybrali jsme totiž jihočeské Jerky, které v roce 2021 získaly za svoji chuť a kvalitu ocenění Regionální potravina. Přejeme dobrou chuť.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: **

Ingredience:
500 g brambor
200 g lišek
50 g másla
2 větvičky rozmarýnu
5 ks toastového chleba
150 g jihočeských Jerky – sušeného zvěřinového masa
50 ml oleje
100 g cibule
200 ml smetany na vaření
1 polévková lžíce másla
2 stroužky česneku
sůl, pepř

Postup:
Oloupané brambory a cibuli nakrájíme na kousky, orestujeme na oleji, přidáme česnek, 100 g lišek, rozmarýn, sůl, pepř a znovu krátce orestujeme. Zalijeme vývarem a vaříme alespoň 45 minut. Vývar je možné připravit dopředu ze zbytku zeleniny. Očištěnou a nakrájenou zeleninu zalijeme vodou a pozvolna vaříme několik hodin. Zeleninové vývary by se neměly vařit příliš dlouho – zelenina tak zbytečně ztrácí vitaminy. Následně do polévky přilijeme smetanu a krátce provaříme. Vše důkladně rozmixujeme do hladka mixérem, dochutíme solí a pepřem. Zbylé lišky krátce orestujeme na másle a přidáme do hotového krému. Toastový chléb nakrájíme na malé kostičky, osolíme a přidáme máslo a upečeme do zlatova v troubě na 180 °C přibližně 10 minut. Sušené zvěřinové maso nakrájíme na malé kousky a poklademe navrch polévky.

Medové kuličky s mandlemi a hrozinkami
Sbíhají se vám sliny, jen si představíte med a skvělé pokrmy, které tuto sladkou surovinu obsahují? Rádi objevujete nové, další a zcela netradiční chutě? V tom případě pro vás máme skvělý tip, kterým uděláte radost nejen sobě, ale také všem svým blízkým. Medové kuličky jsme připravili z medu květového pastového, který pochází z rodinné včelí farmy Františka Vostoupala z Jihočeského kraje. Díky své chuti a kvalitě získal v roce 2022 ocenění Regionální potravina. Jakmile vyzkoušíte tento recept, dáte nám za pravdu. Vynikající tip na nové vánoční cukroví.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 70 minut
Náročnost: *

Ingredience:
250 g hladké mouky
1 vejce
1 lžička sody
250 g másla
2 lžíce květového medu pastového z rodinné včelí farmy Františka Vostoupala z Jihočeského kraje
100 g cukru moučky
200 g karamelového salka
50 g mandlí
20 g vlašských ořechů
20 g hrozinek
1 lžička rumu

Postup:
Z mouky, vejce, sody, 30 g másla a medu vypracujeme hladké těsto, které vyválíme, dáme na plech a pečeme v troubě na 180 °C do zlatova. Těsto necháme vychladnout a rozmixujeme ho v mixéru na jemno. Malou část rozmixovaného těsta si necháme stranou na obalování. Zbylé máslo rozpustíme a utřeme se salkem do hladkého krému, do kterého přidáme nasekané mandle bez slupky, nasekané vlašské ořechy a namočené hrozinky v rumu, které se hezky natáhnou alkoholem. Vše smícháme s rozmixovaným těstem a vytvarujeme kuličky, které obalíme ve zbytku rozmixovaného těsta.

Tip:
Blanšírované mandle snadno a rychle. Mandle vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Jakmile se začne voda vařit, mandle scedíme, vložíme do ledové vody a oloupeme.

Farmářská paštika na chlebu s divokými brusinkami, křupavou cibulkou a sakurou
Brusinky a paštika. Člověk má hned nutkání toto chuťové spojení vyzkoušet! Recept, který máte hotový doslova během pár minut a kterým vykouzlíte úsměv na rtech všem hostům. Abychom vám prezentovali skutečně delikátní recept, rozhodli jsme se použít farmářskou paštiku od firmy Váhala z Olomouckého kraje. Lahůdka, která díky své kvalitě a chuti získala prestižní ocenění Regionální potravina. Nezbývá než jen dodat: Dobrou chuť!

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *

Ingredience:
200 g farmářská paštika Váhala z Olomouckého kraje
4 plátky řemeslného chleba
100 g brusinkového džemu
100 g žluté cibule
50 g hladké mouky
2 lžíce vepřového sádla
10 g sakury

Postup:
Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, obalíme v hladké mouce, usmažíme do zlatova na sádle a necháme vychladnout. Z paštiky lžícemi vytvarujeme malé noky, které poklademe na nakrájený chléb, přidáme brusinky, křupavou cibulku a sakuru.

Tip: Domácí brusinkový džem. Brusinky očistíme, vsypeme do hrnce a zasypeme cukrem. Na 0,5 kg brusinek je třeba stejné množství cukru. Přilijeme přibližně 0,5 l vody a přivedeme k varu. Džem je možné ochutit medem, pomerančovou kůrou, hřebíčkem – zde se fantazii meze nekladou. Jakmile směs zhoustne, sundáme z plamene. Plníme do čistých a suchých sklenic. Pokud neplánujeme džem zkonzumovat okamžitě, doporučujeme hotovou směs zavařit.

Zdroj a foto: Regionální potravina

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.