Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Vylepšete své zimní recepty o pochoutky z kaki

Zima si žádá vitamíny a něco na zahřátí. Zpestřete si své předvánoční menu o skvělý míchaný nápoj, pečený čaj, polévku a sušenky s nečekanou ingrediencí. Kaki Persimon Bouquet vylepší tradiční recepty a dodá jídlu i pití zajímavou chuť plnou výživných látek. Sladké ovoce bez pecek, které se nemusí loupat, vyrostlo ve slunném Španělsku a jeho chuť dokáže rozzářit chladný den. Dejte šanci kaki!

Míchaný nápoj s kaki a skořicí
Pomozte své imunitě dávkou vitamínů, která skvěle chutná. Připravte si jednoduchý a rychlý nápoj s ovocem a skořicí. Žádné chladné zimní počasí vás pak nepřekvapí.

Suroviny na 4 skleničky:
1 kaki Persimon Bouquet
3 dcl jablkového džusu
½ lžičku mleté skořice
1 pomeranč
snítku rozmarýnu a celou skořici na ozdobení

Postup:
Rozmixujte kaki s jablkovým džusem, trochou vody, skořicí a vymačkanou polovinou pomeranče. Nalejte do skleničky ozdobte snítkou rozmarýnu a skořicí. Nápoj si můžete užít studený i horký.

Pečený čaj z kaki a koření
Vyrobte si výtečnou pochoutku, která vás zahřeje v lednových dnech, nebo svým blízkým připravte skvělý vánoční dárek. Pečený čaj je velmi snadný na přípravu a poté ho stačí jenom zalít, abyste si vychutnali všechny ovocné vůně.

Suroviny na dvě skleničky:
1 kaki Persimon Bouquet
cca 8 hřebíčků
4 skořice
2 snítky čerstvého rozmarýnu
2 lžíce třtinového cukru

Postup:
Kaki nakrájejte na kostky, přidejte všechno koření a dejte péct na 180 stupňů. Pečte zhruba 15 minut, dokud cukr nezačne karamelizovat a poté vytáhněte z trouby. Přendejte do sklenic.

Zeleninová polévka minestrone s kaki a chlebovými krutony
Pořádná porce horké polévky dokáže zlepšit celý den. Minestrone s kaki, bylinkami a chlebovými krutony zahřeje a posílí organismus. Je to skvělý první chod nebo večeře. Připravte si výtečnou polévku, kterou budete chtít jíst po celou zimu!

Suroviny na 4 porce:
1 kaki Persimon Bouquet
900 ml zeleninového vývaru
2 větší mrkve
200 g celeru
1 velkou cibuli
3 stroužky česneku
400 g konzervovaných rajčat
1 plechovku červených fazolí ve sladkokyselém nálevu
3 polívkové lžíce olivového oleje
2 čajové lžičky sušeného oregana
1 čajovou lžičku sušeného tymiánu
2 ks bobkového listu
toastový chléb na krutonky
pepř
sůl

Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Mrkev, celer a kaki nakrájejte na kostky. Na olivovém oleji dozlatova orestujte cibuli. Poté přidejte česnek a nechte zezlátnout. Přidejte mrkev, celer a kaki. Chvilku smažte, vmíchejte oregano, tymián a bobkové listy. Osolte a opepřete. Vlijte vývar, nasekaná rajčata a fazole. Nechte vařit na mírném plameni asi 20 minut. Mezi tím si připravte krutonky. Nejlepší budou z toustového chleba. 4 plátky pokrájejte na kostičky a opékejte 5 minut v troubě na 180 stupňů. Jakmile zezlátnou, jsou připravené.

Sušenky s kaki, kokosem a vanilkovým cukrem 
Sladké a jemné sušenky s kaki a kokosem udělají radost jako vánoční cukroví nebo jako příjemný doplněk odpolední kávy.

Suroviny na 15 až 20 sušenek:
1/2 kaki Persimon Bouquet
240 g hladké mouky
100 g strouhaného kokosu
100 g cukru
1 lžičku prášku do pečiva
1 vejce
60 g změklého másla
strouhanou kůru z citronu
moučkový cukr
vanilku

Postup:
Nejprve si do hladka rozmixujte kaki s trochou vody. Stačí jen jedna lžíce vody. Cukr a máslo vyšlehejte v misce. Přidejte vejce a mixujte. Přilejte jednu až dvě lžíce kaki šťávy, kokos, prášek do pečiva, citronovou kůru a vymíchejte těsto. To vložte do lednice, ideálně přes noc. Druhý den z těsta vytvarujte kuličky velké jako vlašský oříšek a každou kuličku obalte v cukru s vanilkou. Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů, pečte 15 minut. Díky cukru se na sušenkách vytvoří popraskaný vzhled a kaki dodá sušenkám krásně nažloutlou barvu.

Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Billa, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 8 do 18 Kč za kus.

Zdroj a foto: www.nejkaki.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *