Objevte techniky šéfkuchařů a vařte jako oni

Návštěvu restaurace máme obvykle spojenou s vidinou příjemně stráveného večera. Existuje ale ještě jeden důvod, který nás může přilákat do vyhlášeného podniku, a tím je umění šéfkuchaře. V restauraci si často vychutnáte pokrmy, které byste doma připravili jen stěží. Některé z kuchařských technik však zlidověly natolik, že začínají pronikat i do domácích kuchyní. Které to jsou?

Jaké je tajemství dokonale propečeného masa, nadýchaných omáček, křupavé pizzy a dalších překvapivých chutí? Profesionální kuchaři mají v malíku řadu náročných technik, které vyžadují čas a speciální vybavení. Ovšem i mezi domácími kuchyňskými spotřebiči lze najít pomocníky, s nimiž připravíte jídlo jako z restaurace. Za specialitami a gurmánskými prožitky tak už nemusíte jen do svého oblíbeného podniku.

Šťavnaté a plné živin
Sous-vide je rozšířená kuchařská technika, při níž se potraviny zavakuují a poté připravují ve vodní lázni s řízenou teplotou. Díky této úpravě si zachovají své původní vlastnosti, přirozenou chuť a obsah živin. Například masu zůstane jeho šťavnatost a textura a zelenina neztratí svou barvu.

Oblíbenou metodu šéfkuchařů můžete vyzkoušet i ve své kuchyni. Plně automatický multicooker Sage nabízí dvanáct přednastavených programů včetně sous-vide. Vybrané suroviny tak stačí vložit do sáčku a zavakuovat. Poté na hrnci stisknete příslušné tlačítko a nastavíte požadovanou teplotu a dobu vaření. Spustí se ohřev a jakmile bude vodní lázeň připravená, stačí vložit sáček s ingrediencemi. O vše ostatní se postará multicooker. Takhle jednoduché to je!

Vyzkoušejte například kombinaci hovězího masa s bylinkami, plátkem citronu a kouskem másla. Pomalým vařením v sous-vide se krásně propojí všechny chutě, aniž by ztratily na své intenzitě. Výsledkem bude ohňostroj pro vaše chuťové buňky. Elektrický tlakový hrnec Sage SPR680BSS, doporučená cena 5790 Kč.

Pizza jako z Itálie
Toužíte po výborné pizze v pohodlí domova a bez rozmrzení, že vám ji kurýr zase doručil studenou? Na domácí pizzu jako z pizzerie potřebujete pouhé dvě věci. Tou první je těsto a druhou kvalitní pizza pec. Největším úskalím přípravy domácí pizzy je totiž potřeba vysoké teploty, které běžná trouba nedokáže dosáhnout.

Pizzaiolo od Sage je první domácí pecí s teplotou až 400 °C. Díky tomu upeče pizzu už za dvě minuty, přesně jako tradiční pece v restauracích. Prakticky rozložená topná tělesa navíc zajistí rovnoměrný ohřev bez nutnosti pizzu otáčet. Zvolit můžete z několika různých programů podle typu pizzy. Ať už dáváte přednost italské klasice s pořádně propečenou kůrkou nebo americké inovaci s vyššími okraji, Pizzaiolo vám pomůže k dokonalosti. Pec na pizzu Sage SPZ820, doporučená cena 23 990 Kč.

Dýmové aroma
Říká se, že umění tkví v detailech. Jedním z nich může být i kouřové aroma, kterým povýšíte chuť zvolené suroviny na gurmánský zážitek. Ačkoli to zní jako tip od zkušeného šéfkuchaře, zvládnetetuto techniku s přehledem i doma. Postačí vám k tomu smoking gun neboli udicí pistole. I když může tohle slovní spojení vzbuzovat respekt, její použití je skutečně jednoduché.

Dřevěné štěpky snadno rozpálíte pomocí napájení z baterie a hned můžete udicí pistoli používat. Pokrmy přitom můžete zaudit přímo na talíři, v hrnci či mixéru. Stačí přiklopit, aby se kouř koncentroval, a zavést krátkou hadici, kterou bude dým proudit. Takto lze ovonět nejen maso, ale také ryby, uzeniny, sýry nebo zeleninu. Lehkým zauzením získá novou chuť i obyčejná omáčka nebo máslo. Nebojte se také experimentovat a zaudit například dezert. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Smoking gun Sage BSM600, doporučená cena 3190 Kč.

Zdroj a foto: Sage

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.