Užijte si nejkrásnější svátky v roce s recepty z kvalitních surovin

Konec roku s sebou přináší nejen zimní radovánky, ale také nejkrásnější svátky v roce. Čas, který si chceme užít s těmi nejbližšími a rodinou. Chvíle, kdy si přejeme především pohodu a dobrou náladu. A k tomu všemu jsme si pro vás připravili zajímavé a netradiční recepty z kvalitních surovin. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin. Ať už v supermarketu, nebo od místního prověřeného farmáře a zemědělce.  

Skořicoví šneci s vanilkovou polevou
Skořice a vanilka. Jedny z nejoblíbenějších vůní, které okamžitě navodí příjemnou domácí atmosféru a k vánočním svátkům se dokonale hodí. Připravte si společně s námi lahodné skořicové šneky s vanilkovou polevou. Tímto dezertem potěšíte nejen své děti, ale všechny členy rodiny. Během nákupů potravin, kterých v čase předvánočním budete zcela jistě absolvovat nespočet, se zaměřte na jednotlivá loga kvality na obalech potravin. Těmito logy jsou například Klasa, BIO nebo Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 80 min.
Náročnost: *

Ingredience:
400 g hladké mouky
250 ml plnotučného mléka
20 g droždí
150 g másla
3 lžíce cukru moučka
3 lžíce cukru krystal
2 lžíce mleté skořice
1 vejce
50 g krémového sýra
100 ml smetany
20 ml vanilkového extraktu
špetka soli

Postup:
Vlažné mléko smícháme s droždím, dvěma lžícemi moučkového cukru a necháme 15 minut odstát. Poté přidáme do kvásku hladkou mouku, 60 g rozpuštěného másla, špetku soli a vše důkladně zpracujeme v hladké těsto. Necháme kynout v pokojové teplotě alespoň 30 minut. Těsto rozválíme do obdélníku, pomažeme 60 g rozpuštěného másla a posypeme rovnoměrně po celém plátu dvěma lžícemi krystalového cukru smíchaného se skořicí. Plát těsta srolujeme a nakrájíme na kolečka o průměru přibližně 3 cm. Na plech vymazaný zbytkem másla poklademe jednotlivé šneky a necháme dalších zhruba 15 minut kynout. Následně pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme jednou lžící krystalového cukru. Pečeme v troubě na 200 °C zhruba 15 minut do zlatova. V míse smícháme krémový sýr, smetanu, vanilkový extrakt, jednu lžíci moučkového cukru a vše důkladně rozmixujeme v hladký krém. Krémem polejeme upečené šneky.

Tip:
Pokud nám z přípravy tohoto dezertu zbude plnotučné mléko a skořice, doporučujeme připravit skořicové mléko. 0,5 l mléka zahřejeme v kastrůlku a přidáme jednu čajovou lžičku skořice. Lahodný teplý nápoj, kterým potěšíte především své děti, je na světě.

Husí kaldoun s restovanou zeleninou
Každá rodina připravuje tuto výbornou polévku trochu jinak a samozřejmě každý recept je vynikající. My vám přinášíme netradiční pojetí této polévky s restovanou zeleninou. Hutná a sytá polévka může být podávána jako hlavní chod a nemusíte mít strach, že budete mít ještě hlad. Suroviny je dobré vybírat s logy kvality. Vhodné je také udělat si výlet na místní farmářský trh a i zde není na škodu vyhledat ty potraviny, které nesou označení kvality. Těmito logy jsou Klasa, BIO nebo Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 180 min.
Náročnost: *

Ingredience:
400 g husích nebo kachních skeletů
200 g husích, kachních nebo kuřecích drobů
200 g mrkve
200 g petržele
200 g celeru
200 g řapíkatého celeru
1 žlutá cibule
2 stroužky česneku
100 ml smetany
50 g hladké mouky
200 g másla
5 g listové petržele
sůl, pepř, muškátový oříšek, divoké koření (bobkový list, nové koření, černý pepř)

Postup:
Ze skeletů, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele, 100 g řapíkatého celeru, listové petržele, cibule a divokého koření založíme vývar, který táhneme na mírném plameni alespoň 2 hodiny. Vývar přecedíme přes jemný cedník a obereme maso ze skeletu. Droby očistíme, uvaříme do měkka v osolené vodě a nakrájíme na menší kousky.
3. Zbytek zeleniny oloupeme, nakrájíme na kousky a orestujeme na troše másla do měkka. Z rozpuštěného másla a hladké mouky připravíme světlou zásmažku, kterou zalijeme vývarem ze skeletů, provaříme alespoň 20 minut, přidáme smetanu, dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a do polévky přidáme maso, droby a zeleninu.

Tip:
Vnitřnosti, ať už husí, kachní, nebo kuřecí, nepatří v naší kuchyni k nejpoužívanějším druhům masa. A to je veliká škoda. Jakékoliv vnitřnosti jsou nejen levné, ale zároveň jsou plnohodnotným zdrojem mnoha minerálů. Skvěle se k této polévce hodí restovaná drůbeží játra. Játra očistíme a jednotlivé kousky masa vložíme na rozpálenou pánev. Pozor! Játra při smažení „tančí“ neboli poskakují na pánvi a prská olej. Jakmile jsou játra osmažená, vypneme plamen, osolíme a opepříme. Takto připravená játra přidáme na závěr do polévky.

Houbový kuba s konfitovaným česnekem
Který štědrovečerní pokrm můžeme označit za nejtradičnější? Pravděpodobně vás jako první napadne řízek s bramborovým salátem. Ale jedná se o houbového kubu. Pokrm, který pochází z dob, kdy jídla z krup patřily spíše k chudší kuchyni. Dnešní pokrm si ale připravíme trochu netradičně, a to s konfitovaným česnekem. Nejlepší volbou při výběru jednotlivých surovin je nákup od místního prověřeného farmáře nebo na farmářských trzích. Pokud se vydáte do supermarketu, zaměřte se na přítomnost log kvality. Těmito logy jsou Klasa, BIO nebo Regionální potravina. Hezké Vánoce a šťastný nový rok vám přeje Akademikvality.cz

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 80 min.
Náročnost: *

Ingredience:
250 g krup
50 g sušených hub
100 g žampionů
100 g hlívy ústřičné
10 stroužků česneku
1 lžíce majoránky
20 g vepřového sádla
1 žlutá cibule
1 lžička drceného kmínu
1 ks listové petržele
sůl a pepř

Postup:
Sušené houby namočíme do vlažné vody a necháme nejméně 15 minut nabobtnat. Kroupy uvaříme dle návodu do poloměkka. Na 100 g vepřového sádla orestujeme nakrájenou cibuli do zlatova, přidáme nakrájené žampiony, hlívu ústřičnou a krátce orestujeme. Následně přidáme namočené sušené houby, 4 stroužky utřeného česneku, majoránku, kmín, uvařené kroupy, sůl, pepř a důkladně promícháme. Hotovou směs dáme zapéct do trouby na 180 °C přibližně 20 minut. Vepřové sádlo vložíme do menšího hrnce a zahřejeme – nesmí se vařit, jen povolit. Následně přidáme oloupané stroužky česneku. Sádlo s česnekem zahřejeme na přibližně 80–90 °C. Dáváme pozor, aby se nic nepřipálilo. Následně hrnec vložíme do trouby předehřáté na 90–95 °C a hodinu pečeme – tomuto postupu se odborně říká „konfitování“.

Tip:
Kroupy je lepší před samotnou přípravou nechat namočit. Jsou následně lépe stravitelné. Pokud uvařených krup zbude více, je možné je také zamrazit a použít při přípravě dalších pokrmů.

Sýrová pomazánka s vajíčkem a rukolou
Co by to bylo za sešlost s rodinou či přáteli bez pořádné jednohubky? Tradiční sýrovou pomazánku, kterou zná zcela jistě každý z nás, jsme doplnili o vajíčko a rukolu. Touto pochoutkou chybu rozhodně neuděláte. Ať už budete nakupovat v supermarketu, nebo u místního farmáře či zemědělce, doporučujeme vybírat ty potraviny, které nesou označení některého z log kvality. Pokud uvidíte logo Klasa, BIO nebo Regionální potravina, budete mít jistotu, že kupujete kvalitní suroviny.  

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 20 min.
Náročnost: *

Ingredience:
100 g majonézy
100 g tvrdého sýru v celku
80 g nivy
20 g plnotučné hořčice
50 g termizovaného sýra
10 g vlašských ořechů
4 ks nakládané okurky
4 vejce
2 ks ředkviček
rukola
chléb nebo bageta
sůl a pepř

Postup:
Tvrdý sýr na jemno nastrouháme a smícháme s majonézou, hořčicí, termizovaným sýrem, solí a pepřem. Vejce uvaříme na tvrdo v osolené vodě a necháme vychladnout. Pomazánku namažeme na chleba nebo bagetu, navrch poklademe nakrájené vejce, nakrájenou ředkvičku, nakládanou okurku, rukolu a posypeme ořechy a nivou.

Tip:
Do pomazánky lze použít starší cibuli, která nám zbyla v ledničce. Cibuli nakrájejte na malé kostičky a pomalu na velice mírném plameni smažte do zlatova. Takto připravenou cibulku nechte vychladnout a přidejte do pomazánky.

Zdroj a foto: www.akademikvality.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.