Pivovarníci a příznivci Březňáku uctí památku Viktora Cibicha
Památku tváře velkobřezenských piv Viktora Cibicha letos uctí členové Sdružení přátel piva a zaměstnanci pivovaru Velké Březno v sobotu 25. března. Sraz účastníků bude stejně jako v předchozích letech před hřbitovem ve Valtířově po příjezdu autobusu po půl jedenácté dopoledne. Na místo dorazí i vojenští veteráni z Babin. Po položení květin pak společně navštíví pivovar Velké Březno.
Viktor Cibich byl váženým přednostou vlakového nádraží ve Velkém Březně. Za doživotní pivní rentu souhlasil s vyobrazením své osoby na etiketách – a zdobí je dodnes.
Akci s názvem „v březnu na Březňáka“ organizuje Sdružení přátel piva. Spolu s nimi se scházejí i pivovarníci z Velkého Března a mnohdy i štamgasti, kteří mají pivo značky Březňák v oblibě. Setkání si nenechá ujít ředitel pivovaru Jaroslav Horáček. „Tvář Viktora Cibicha neodmyslitelně patří k pivu, které se v našem malebném pivovaru vaří už pěknou řádku let. Ze hřbitova se všichni vydáme k nám do pivovaru, kde bude možné si ho prohlédnout a posedět nad pivem, které měl pan Cibich rád. Stejně jako my,“ uvedl Jaroslav Horáček.
Na březnové setkání se každoročně těší i dlouholetý člen Sdružení přátel piva Zdeněk Šťastný. „Na hrob vždy pokládáme věneček z chmele a ječmene s doutníčkem, který k panu Cibichovi patří stejně jako pivo Březňák,“ řekl Zdeněk Šťastný.
Sdružení přátel piva, které akci pořádá, připomíná různé tradice a osvětové akce, které se vztahují k českému pivu. Každoročně dále oceňuje a vyhlašuje nejlepší piva, pivovar i pivovarskou osobnost. Veškeré informace o sdružení zájemci najdou na webových stránkách www.pratelepiva.cz.
Už 270 let pivovar Velké Březno hrdě shlíží z břehu Labe na měnící se kraj kolem a vítá každou novou generaci. Přes všechny změny, které s sebou ubíhající léta a staletí přinášejí, pivovar a jeho mistři zůstávají věrni české pivovarnické tradici a vlastnímu způsobu výroby piva. Po celou dobu odmítají výstřelky moderních technologií a spoléhají se výhradně na svoji intuici, poctivou ruční práci a kvalitní místní suroviny. V pivovaru ve Velkém Březně se dnes vaří Březňák světlý výčepní, Březňák světlý ležák a Březňák 11. O kvalitě piv, která se vaří tradiční metodou z nejlepších surovin a kvasí v otevřených kádích na spilce, svědčí i řada cen z degustačních soutěží.
Zdroj a foto: Pivovar Velké Březno