Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Brewers cup 2023: Baristka, která umí nejlepší filtrovanou kávu, je z doubleshotu

V Liberci se konalo mistrovství České republiky v přípravě filtrované kávy – Brewers cup. Za doubleshot a jeho kavárnu Můj šálek kávy soutěžila Kamila Chobotová a s panamskou Geishou a novinkou v přípravě kávy – Tricolate – vyhrála a bude za dva měsíce reprezentovat Česko na mistrovství světa. Její vítěznou kávu si může udělat kdokoliv doma – bez složitého vybavení a z běžně dostupné kávy.

Od založení pražírny se doubleshot snaží ukazovat bohatost, pestrost a zábavnost filtrované kávy a vrací jí lesk, který ztratila někde v levných překapávačích. Proto výhra Kamily právě v téhle disciplíně, s kávou z běžné nabídky a s vybavením, které může mít opravdu každý doma, je pro doubleshot významná. Kamila ukázala, že ke špičkové kávě nepotřebujete nic než skvělou kávu a pečlivost. Že to není o strojích za statisíce a o letech praxe. Vždyť u nás pracuje ani ne dva roky,” na úvod shrnuje Jaroslav Tuček, zakladatel doubleshotu.

Kamila Chobotová porazila soutěžící ze 13 různých českých pražíren díky kombinaci svých dovedností, ručního mlýnku, jednoduché plastové hračičky Tricolate a naturální geishy z panamské farmy rodiny Hartmannů upražené v doubleshotu.

Předtím ale musela ukázat v semifinálovém kole, že si poradí i s kávou a vybavením, které tak dobře nezná a které jsou pro všechny soutěžící stejné. „Můžete trénovat přípravu a prezentaci jak dlouho chcete, když ale v semifinále dostanete do ruky kávu, kterou neznáte, mlýnek, který nevíte, jak je třeba ho nastavit a vodu, kterou běžně nepoužíváte, a máte pár minut najít ideální nastavení, tak se ukážou baristické schopnosti možná víc než v samotném finále. Tam už připravujete tu svou kávu, kterou znáte a mohli jste trénovat, jak dlouho jste chtěli,” popisuje Kamila Chobotová pro ni asi nejtěžší moment v soutěži.

Soutěž byla obsazená nejen fantastickými baristy (včetně několikanásobných vítězů této soutěže), ale i fantastickými kávami. Někteří účastníci soutěžili s kávami, jejichž nákupní cena přesahuje 1500 USD za Kg (cena výběrové kávy se odvíjí od její kvality). To by pro zajímavost v kavárenských cenách znamenalo, že by šálek takové kávy stál stovky Kč. Ale pořád je tu pražení a příprava, které se na kvalitě výsledného nápoje podepisují a výhra Kamily ukazuje, že skvělé neznamená nejdražší.

Česká mistryně v přípravě filtrované kávy bude reprezentovat Českou republiku za dva měsíce v Athénách, kam pojede s kávou od dlouholetého partnera a přítele doubleshotu pana Graciana Cruze z Panamy a bude se snažit překonat umístění loňského finalisty Tomáše Taussiga, který byl v Melbourne čtvrtý.

A pokud byste si chtěli doma udělat vítěznou filtrovanou kávu, tak tady je Kamilin recept a postup a v odkazech najdete, kde nakoupit vybavení i samotnou kávu.

Budete potřebovat:

Postup:

  1. Vložte filtr do Tricolate a propláchněte horkou vodou.
  2. Nasypte kávu a zalijte 80 g vody. Důkladně promíchejte.
  3. Po 1 minutě dolijte zbytek vody do 300 g přes vrchní sprchu.
  4. Jemným válením Trioclate mezi dlaněmi (jako kvedlačkou) usaďte kávu do kompaktní vrstvy a nechte protékat.
  5. Celkový čas extrakce se pohybuje okolo 7 minut.
  6. To je celé, žádné složité zalévání.

Zdroj a foto: doubleshot

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *