Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

V srpnu do botanické zahrady v Troji za vínem a nejlepšími fotografiemi přírody

Botanická zahrada hl. m. Prahy v létě nemá prázdniny, naopak je dělá zábavnější. V srpnu se uskuteční hned dvě akce na Vinici sv. Kláry. Na sobotu 12. srpna je plánována oslava svátku patronky místního vinohradu – Klára má svátek! Ponese se v piknikovém duchu a pro návštěvníky budou po celý víkend připraveny piknikové koše. Další srpnovou vinařskou událostí bude Den Rulandského modrého, který připadá na pátek 18. srpna a je jedinou příležitostí, jak ochutnat tuto tradiční odrůdu v jejích různých podobách. V srpnu také pokračují fotografické výstavy – Czech Nature Photo v Troji, představující nejlepší fotografie světa rostlin a hub z této prestižní soutěže, a rovněž panelová výstava včelího světa Královny medu zblízka.

Vinice sv. Kláry je svou příslušností k botanické zahradě v Troji světovým unikátem. „Jsme jednou z mála botanických zahrad na světě, která se může pyšnit vlastním produkčním vinohradem a kolekcí vlastních vín. Jedinečné klimatické podmínky jižního svahu přímo nad řekou Vltavou jsou ideální pro pěstování vinné révy. V srpnu se uskuteční dvě již tradiční vinařské akce – oslava svátku Kláry a Den Rulandského modrého. Na září opět připravujeme oblíbené vinobraní. Zveme však i na příjemnou procházku rozkvetlou letní zahradou a dvě unikátní výstavy fotografií,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Botanická zahrada ožije vinařskými oslavami
Patronka trojské vinice sv. Klára slaví svátek 12. srpna. A sluší se jí připít právě vínem z místní produkce. To si zájemci mohou užít během celého víkendu 12. a 13. srpna v rámci pikniku v zahradě. Vinotéka sv. Kláry připraví piknikové koše s občerstvením a místním vínem. V srpnu se však    Vinici sv. Kláry bude slavit ještě jeden svátek. To se pozornost zaměří na starobylou odrůdu Rulandské modré. Její historie na tomto vinohradu sahá až do dob Karla IV. Dá se říci, že pěstování Rulandského modrého na pražských vinicích je stejně staré jako Univerzita Karlova. Den Rulandského modrého připadá na 18. srpna. Zájemci budou moci odhalit, jaký rozsah chutí a podob umí nabídnout jedna odrůda na jedné vinici. Připraveno bude tradiční červené víno, a to v ročnících 2015, 2018 a 2019, růžové víno, ročník 2022 a k ochutnání bude i vzorek výjimečného sektu Rulandské modré – rosé brut. Vrcholem vinařské sezóny bude tradiční vinobraní, které se uskuteční o víkendu 16. a 17. září. Širokou nabídku vína a burčáku doplní opět bohatý doprovodný program, nejen hudební.

Jedinečné fotografie přírody a včel
Soutěž a výstava Czech Nature Photo od roku 2017 každoročně shromažďuje nejlepší snímky přírody celého světa pořízené českými a slovenskými fotografy. Botanická zahrada Praha ve spolupráci s Czech Photo Centre představuje ty nejlepší fotografie z kategorie Rostliny a houby z minulých ročníků této prestižní soutěže. Na přehlídku zařadila i několik snímků od mladých fotografů do 18 let. Výstava Czech Nature Photo je k vidění až do 1. října v novém výstavním sále, který se nachází v srdci zahrady, v blízkosti expozice Ornamentální zahrada. Návštěvníci mohou zhlédnout také panelovou výstavu Královny medu zblízka, jež předvádí návštěvníkům včelu medonosnou tak, jak ji neznají. Fotografie, které vznikly využitím mikrofotografické techniky skenovací elektronové mikroskopie, přiblíží pomocí až 4000násobně zvětšených záběrů detaily ze života tohoto druhu hmyzu. Autorem snímků je fotograf a vědecký pracovník Viktor Sýkora. Výstava je doplněna řadou interaktivních prvků v rámci expozice Zahrada mEDU a koná se až do 31. října. Ani v srpnu nebude chybět další ze série kurátorských provázení. Ve čtvrtek 17. srpna seznámí kurátorka Klára Lorencová zájemce s užitkovými plodinami a bylinami z oblasti Nového světa.

Zdroj a foto: https://www.botanicka.cz/ 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *