Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Zavařování a fermentace: Objevte novou dimenzi chuti a posilte zdraví

Důležitost ovoce a zeleniny v jídelníčku určitě není třeba dlouze zdůrazňovat, tuto nálož vitamínů bychom si měli dopřávat v pěti porcích každý den. Od jara do podzimu se vždy najdou čerstvé lokální plodiny, s příchodem zimy je to však složitější. Proto neváhejte a připravte si zásobu již nyní. Způsobů uchování existuje hned několik.

Můžete namítnout, že i v zimním období si lze vše koupit. Máte pravdu, ale zpravidla se jedná o ovoce a zeleninu dovážené, které se tomu lokálnímu nemůže rovnat. Vstupte tedy do světa plného chutí a vůní, jenž je tak trochu alchymií. Veškerou úrodu, jakou si jen vzpomenete, lze totiž zamrazit, usušit, zavařit, nechat kvasit nebo třeba proměnit v lahodnou marmeládu.

Konzervace úrody zavařováním do sklenic započala již v 17. století, postupně pak docházelo k vylepšování nádob i metod až po podobu, jakou známe dnes. Základem jsou vždy čisté sklenice a pořádně očištěné plody, které nevykazují žádné známky hniloby. Značně unavené kousky by celé vaše snažení jen pokazily. Pokud se chystáte zavařovat ovoce, zpravidla následuje příprava cukrového nálevu či jiného, máte-li speciální rodinný recept. Konzervaci kromě sterilizace v zavařovacím hrnci zajistí také kyselina citronová nebo pektin, nezřídka v kompotech najdete koření jako badyán, hřebíček či skořici. Zavařovat můžete i menší bobuloviny, kupříkladu borůvky. V tomto případě průběžně plody setřásejte, ať se sklenice co nejvíce zaplní.

Kompotem to nekončí
Klasický kompot vám nestačí? Pak vás určitě bude bavit pečený čaj, v němž si vyhrajete s kombinováním různých druhů ovoce. Fantazii se meze nekladou a když přidáte čerstvý zázvor nebo šípky, získáte metlu na všechny bacily. Verze pro dospělé může i pro lepší konzervaci obsahovat třeba rum nebo pálenku. Jakmile začnou první plískanice, dejte si do hrnku 3-4 lžičky směsi, zalijte horkou vodou, a kromě zahřátí dodáte tělu i tekutiny a porci ovoce. Ale neomezujte se pouze na sladké. Maso, těstoviny nebo třeba topinky rozehrají koncert plný chutí s nejrůznějšími zeleninovými zavařeninami, domácím kečupem a hořčicí. Ať už jste začátečníci a nevíte kudy kam, nebo mistři zavařenin nákupní rádce Heureka má nachystaný nejen široký sortiment, ale i dobré rady.

Kvašení pro silnou imunitu
Možná pro někoho trochu tajuplný termín fermentace, ukrývá všem dobře známé kvašení. Určitě většina z nás někdy v životě ochutnala vitamínovou bombu v podobě kysaného zelí nebo v dnešní době velmi populární kimchi. Ve všech těchto pochoutkách vytvářejí dokonalou symfonii chuti bakterie mléčného kvašení, které jsou doslova balzámem pro naši střevní mikroflóru. Začít s fermentací přitom není vůbec nic těžkého, jen se připravte, že to u vás díky probublávání ozývajícímu se ze sklenic a soudků bude tak trochu připomínat alchymistickou laboratoř.

Není kvašení jako kvašení
Rozlišujeme dva druhy kvašení, dlouhodobé a krátkodobé. Dlouhodobým kvašením nejčastěji prochází zelí, které když se začínajícím podzimem nakrouháte (případně si koupíte již hotovou krouhanku u pěstitele), prosolíte, přidáte kmín a napěchujete do soudku, získáte přísun vitamínů na celou zimu. A věřte, že pak si na vás nějaká viróza jen tak nepřijde. Delší dobu vydrží i okurky naložené ve slaném nálevu, tzv. kvašáky. Vždy je vše ale třeba skladovat na chladném a temnějším místě, ideálně ve sklepě.

Zeleninu, která kvasí jen krátce, označujeme termínem „pickles“ a oblibu si získalo také kimchi. Základ by měla tvořit hodně šťavnatá zelenina, aby hezky po promísení se solí pustila šťávu. Zeleninu pokrájejte najemno, v případě mrkve, petržele a celkově tvrdších druhů zeleniny se vyplatí použít kráječ či kruhadlo. Na každého kilo zeleniny použijte přibližně 15-20 g soli, s níž vše pořádně promíchejte a promačkejte. Zelenina musí být v nádobě vždy zatížená, aby byla pod hladinou. Specifikum kimchi je v tom, že jeho základ tvoří pekingské zelí a má pikantní chuť.

Vrhnout se do nakládání zeleniny můžete prakticky kdykoliv, stačí vám k tomu zavařovací sklenice a například vyvařený kámen na zatížení směsi. Existují však i speciální nádoby na kvašení zeleniny, které jsou již dodávány se vším, co k fermentaci potřebujete včetně zátěžového mechanismu. Podobně funguje i nádoba na fermentaci s keramickým kamenem. Trochu jiný systém pak poskytuje nádoba s víkem s pružinou, kterou lze zakoupit jako komplet nebo si pořídit pouze speciální víčko. Stačí se podívat na nákupního rádce Heureka, kde najdete vše, co jen ke kvašení můžete potřebovat. Tak neváhejte a pusťte se do toho, posílíte imunitu, zlepšíte trávení a celkově se díky konzumaci fermentované zeleniny budete cítit lépe.

Foto: iStock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *