Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Halloween oslavte stylovými dobrotami. Zaboduje černá bábovka, nebo kynutí duchové?

Halloween se mezi Čechy těší čím dál větší oblibě. Chystáte pro rodinu či přátele strašidelnou párty i vy? Pomyslnou třešničkou na dortu při ní zajisté budou tematické dobroty. Inspirujte se recepty od známé foodblogerky Coolinářky a zaujměte hosty černou bábovkou s jedlou pavučinou, houstičkami převlečenými za dýně nebo chutnými duchy z kynutého těsta.

Přestože popularitě Dušiček se Halloween dodnes rovnat nemůže, oblibě tohoto původem amerického svátku u Čechů rok od roku roste. Potvrzuje to například i loňský průzkum obchodních řetězců, podle jejichž zástupců již několik týdnů před tímto svátkem  rostou prodeje strašidelných dekorací, dýní, kostýmů i tematických cukrovinek.

Zatímco s Dušičkami máme spojené důstojné uctění zesnulých předků, Halloween lidé obvykle slaví strašidelnou zábavou, ke které patří nejen tematické dekorace, ale i dobré jídlo a pití. „Ve výzdobě interiéru k příležitosti Halloweenu u Čechů určitě vedou oblíbené dlabané dýně, halloweenskou párty pak lze ozvláštnit třeba černým nádobím,“ dává tip Barbora Kovandová, výkonná ředitelka společnosti Blex, která se specializuje na výrobu a prodej kuchyňského náčiní a je také výhradním distributorem italských forem značky Guardini pro Českou a Slovenskou republiku.

Snadné halloweenské pohoštění, které zaujme na první pohled
Tematické a chutné občerstvení se k Halloweenu hodí, ať už se připravujete na nájezd koledníků, nebo jen chcete zpestřit večer rodině či přátelům. Inspirovat se můžete třemi recepty od foodblogerky Svatavy Vaškové alias Coolinářky. Milovníky sladkého určitě nadchne její originálně černá bábovka, ke kynutým duchům můžete naservírovat oblíbený dip a sezónní houstičky ve tvaru dýně můžete mlsným jazýčkům dopřát třeba celý podzim!

Bábovka s černým kakaem a jedlou pavučinou
Suroviny:
120 ml rostlinného oleje
180 g cukru krupice
3 vejce
120 ml mléka
190 g zakysané smetany
240 g hladké mouky
40 g černého kakaa
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
máslo na vymazání formy
2 hrsti bílých marshmallows

Postup:
Troubu předehřejte na 170 stupňů (vrchní a spodní ohřev). Všechny suroviny používejte v pokojové teplotě. V jedné míse smíchejte sypké suroviny – prosátou hladkou mouku, kakao, jedou sodu, prášek do pečiva a sůl. V druhé míse mixérem vyšlehejte krupicový cukr, olej, vejce, vanilkový extrakt a mléko. Pak do této směsi jemně lžící nebo vařečkou zamíchejte zakysanou smetanu. Nyní opět s pomocí ručního šlehače postupně na několikrát krátce zašlehejte sypkou směs do tekuté. Těsto nalijte do bábovkové formy, kterou předem vymažte máslem. Pečte při 170 stupních asi 40 minut. Po upečení vyklopte bábovku na drátěnou mřížku a nechte ji vychladnout. Marshmallows rozpusťte na vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Vznikne měkká lepivá hmota. Rukama z ní vytvořte pavučinky, které naneste na zchladlou bábovku.

Duchové z kynutého těsta
Suroviny:
10 g čerstvého droždí
½ lžičky cukru krupice
300 g hladké mouky + na podsypání válu
200 ml teplé vody
1 lžíce olivového oleje + na pokapání před pečením
1 lžíce másla
1 lžička soli
vločková sůl na posypání

Postup:
Ve větší míse rozdrobte droždí a smíchejte ho s krupicovým cukrem, vznikne řídká kašička. Přidejte hladkou mouku, teplou vodu, olivový olej, změklé máslo a sůl. Hnětením zadělejte těsto, ideální je použít robot a těsto zadělat hnětacím hákem. Mísu s těstem dejte na teplé místo, zakryjte ho utěrkou a nechte vykynout. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a rozdělte ho na 6 dílů. Každý vytvarujte do tvaru ducha a ostrým nožem vytvořte oči a ústa. Duchy přendejte na plech a nechte je ještě asi 20 minut dokynout. Troubu dejte předehřát na 200 stupňů. Duchy lehce pokapejte olivovým olejem a posypte vločkovou solí. Pečte zhruba 10 minut a pak je nechte zchladnout na kovové mřížce.

Houstičky ve tvaru dýně
Suroviny:
15 g čerstvého droždí
1 lžíce cukru krupice
130 ml teplé vody
300 g hladké mouky
1 vejce
1 lžička soli
50 g sádla
1 žloutek na pomašlování
provázek a olej ke tvarování
slané tyčinky k ozdobení

Postup:
Nejprve v zadělávací míse rozdrobte čerstvé droždí a přidejte krupicový cukr. Ruční metlou třete do doby, než se vytvoří řídká kašička. K ní přidejte hladkou mouku, rozšlehané vejce, teplou (ne vroucí) vodu a sůl. Vše zhruba 3 minuty hněťte a následně přidejte sádlo. Dál těsto zadělávejte přibližně 10 minut. Hotové těsto nechejte kynout asi 60 minut.

Dokynuté těsto přendejte na vál a rozdělte na 5 dílů. Z každého vytvořte bochánek, který pomocí provázků vytvarujte jako dýni. Provázky příliš neutahujte, protože housky musí dokynout ještě 15 minut, čímž získají požadovaný tvar dýně. Troubu dejte předehřát na 190 stupňů.

Vykynuté houstičky před pečením potřete rozšlehaným žloutkem, přendejte na plech a pečte asi 15 minut. Pak je nechte zchladnout na drátěné mřížce, zbavte provázků a dozdobte slanou tyčinkou jako stopkou.

Pomocníci pro halloweenské pečení:
Forma na bábovku Guardini Marissa Sweet Magic 24 cm
Luxusní a půvabná forma na bábovku, která se jistě stane rodinným dědictvím po několik generací. Tělo formy je vyrobeno ze silnostěnného litého kovaného hliníku pro dokonalý rozvod tepla a dlouholetou trvanlivost. Díky prémiovému nepřilnavému povrchu bábovku snadno vyklepnete a formu během okamžiku dokonale vyčistíte.  Cena 815 Kč.

Výsuvný plech s nastavitelnou velikostí Guardini Gardenia
Výsuvný obdélníkový plech z řady Gardenia je extrémně univerzální – díky svým variabilním rozměrům je ideální pro pečení ve standardních nebo XXL formátech, aby uspokojil celou rodinu. Nadchne vás také svou kvalitou a nepřilnavým povrchem, díky čemuž zaručí perfektní výsledky pečení a snadné čištění. Cena 501 Kč.  

Sada vykrajovátek Halloween
S těmito parádními vykrajovátky hravě vytvoříte sušenky ve tvaru čarodějnice, dýně, netopýra či ducha. Na halloweenském stole určitě potěší nejen děti. Cena 250 Kč.

Zdroj a foto: kulinaria.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *