Oslňte vánoční návštěvu česko-americkou chutí a vyzkoušejte neotřelé recepty od Romana Staši
Blíží se ty nejkrásnější svátky v roce, které přímo vybízejí k rodinným či přátelským návštěvám. Často si klademe otázku, jaké občerstvení připravit, abychom hosty překvapili a zároveň potěšili. Zkuste tento rok pojmout vánoční občerstvení novým způsobem a vyzkoušejte spojení česko-amerických chutí. Jedinečné recepty navržené přímo od Romana Staši, výherce soutěže MasterChef, promění klasické chlebíčky v gastronomický zážitek a zároveň nejsou složité na přípravu. Nechybí ani sladká tečka inspirovaná tradičními americkými cookies s mlékem, které děti připravují pro Santu.
Vánoční sušenky s espumou
Suroviny na sušenky (20 ks):
Hladká mouka – 240 g
Máslo – 170 g
Cukr moučka – 90 g
Domácí vanilkový cukr – 10 g
Žloutek – 1 kus
Citronová kůra – špetka
Mletá skořice – špetka
Mletý hřebíček – špetka
Brusinky – naložené na sladkokyselo
Suroviny na nálev:
Voda – 1 l
Cukr – 500 g
Citronová šťáva – 6 kusů citronů
Šlehaná smetana: (10 ks)
Smetana 33 % – 500 ml
Mascarpone – 125 g
Vanilková pasta – 50 g–½ lusku
Badyán – 1 g
Skořice – 3 g
Postup:
Suroviny na nálev přiveďte k varu. Hotovým nálevem přelijte brusinky a nechte je marinovat. V míse smíchejte všechny suroviny na těsto a ručně zpracujte. Nakonec přidejte okapané brusinky a zapracujte do těsta, které nechte odležet v lednici. Při zpracování nesmí být těsto ani moc studené (pak se láme), ani moc teplé (pak se lepí). Vyválejte na zhruba 7 mm široký plát, ze kterého vykrajujte kolečka. Předehřejte si troubu na 160 °C a dejte péct na 10 až 15 minut.
Postup na Espumu:
Vše dejte do rendlíku a mírně zahřejte, dokud se mascarpone nerozpustí – směs se nesmí vařit. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu, přelijte do espumy, vložte dvě bombičky a podávejte ve skleničce a vše zasypte vychladlou rozdrobenou sušenkou. Obdobou tohoto receptu vítají americké děti Santu Clause každý rok. Vyzkoušejte i vy chuť amerických Vánoc a nezapomeňte sušenky s espumou propojit s vychlazeným nápojem Coca-Cola.
Vánoční chlebíček po česku
Suroviny na jeden chlebíček:
Kapří filet – (30–35 g hranolka)
Tymián -1 lžička
Mletá paprika – 1 lžička
Hrachové výhonky
Majonéza
Okurky cornichons (2 ks)
Bageta/veka
Suroviny na vinné těstíčko (15-20 porcí)
Mouka – 3 lžíce
Kypřicí prášek – 1 lžička
Suché bílé víno – 100 ml
Kukuřičný škrob – 3 lžíce
Vejce – 1 kus
Citronová kůra
Sůl – 1 lžička
Pepř – ½ lžičky
Směs na chlebíček – 1 kus
Brambora – 30 g
Mrkev – 20 g
Máslo
Postup:
Kapří filety nakrájejte asi na 1,5 cm široké proužky, dochuťte solí, pepřem, tymiánem a mletou paprikou. Nechte marinovat. Poté smíchejte hladkou mouku, škrob, kypřicí prášek, sůl a pepř a nakonec přidejte vejce a víno. Ze směsi vám vznikne těstíčko, které je konzistencí podobné těstu na palačinky. V něm obalte nakrájeného kapra. Okapané kapří hranolky smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Bramboru a mrkev nakrájejte na drobné kostičky a na másle dozlatova orestujte. Na pokrájenou veku nebo bagetu vrstvěte orestovanou směs brambor a mrkve, lehce zakápněte majonézou, navrch položte kapří hranolku a zasypte nadrobno nakrájenými hrachovými výhonky.
Vánoční chlebíček po americku
Suroviny na jeden chlebíček:
Krůtí prso – 50 g
Naložené brusinky na kyselo – 6 kusů
Philadelphia – 20 g
Vlašské ořechy – 1 lžíce
Rozmarýn – dvě snítky
Tymián – dvě snítky
Třtinový cukr – 1 lžička
Balzamikový ocet – 1 lžička
Čedar – v kostce – 15 g
Olivový olej – 1 lžíce
Sůl
Pepř
Bageta/veka
Suroviny na nálev na brusinky:
Voda – 500 ml
Vinný ocet červený – 200 ml
Bobkový list – 3 kusy
Balzamiko – 1 lžíce
Sůl – 1 lžička
Postup:
Krůtí prso nakrájejte na cca 1 cm silné plátky, dochuťte soli, pepřem, zakápněte olivovým olejem a nechte chvíli marinovat. Mezitím vložte sýr Philadelphia do mísy, dochuťte soli, pepřem a zakápněte olivovým olejem. Vše důkladně promíchejte. Ze surovin na nálev si udělejte horký rozvar, kterým přelijte brusinky a nechte marinovat. Troubu rozpalte na 180 °C. Čedar nastrouhejte na hrubém struhadle přímo na pečicí papír a vložte do trouby na cca 10 minut nebo až čedar zezlátne. Potom nechte ztuhnout a nalámejte ho na drobné kousky. Ořechy nasekejte najemno a lehce orestujte na suché pánvi. Poté zakápněte balzamikem, posypte třtinovým cukrem, tymiánem, rozmarýnem nakrájeným najemno a vše důkladně restujte, až cukr zkaramelizuje a balzamikový ocet se odpaří. Krůtí prso restujte na pánvi s trochou oleje dozlatova, cca 4 minuty z každé strany. Nechte chvíli odpočinout a ihned podávejte. Na veku nebo bagetu navrstvěte ochucený sýr Philadelphia, karamelizované ořechy, krůtí maso, čedar a brusinky nasekané najemno.
Ať už zvolíte českou nebo americkou verzi vylepšeného chlebíčku, skvěle jeho chuť doplní správně vychlazený nápoj Coca-Cola.
Zdroj a foto: Coca-cola