Cukr jako všudypřítomný zabiják. Ne vždy vede jeho zákaz k úspěchu
Narůstající počet lidí s obezitou není už dávno problémem pouze ve Spojených státech, ale všude na světě. Boj s obezitou zahájila řada států pomocí takzvané daně z cukru, jejíž znění a výše se liší stát od státu. Obecně však funguje jako spotřební daň, kterou známe například u tabáku či alkoholu: to pro výrobce znamená nutnost ubrat množství cukru, aby bylo možné udržet nízké ceny. Ne vždy je však tato daň spolehlivým nástrojem, jak konzumaci cukrů a s ní spojený výskyt obezity snížit.
Mezi hlavní příčiny obezity se řadí nedostatek pohybové aktivity a špatné stravovací návyky, u nichž je dlouhodobě zdůrazňována nadměrná konzumace cukru. Jedná se především o cukry přidané výrobcem, kuchařem či spotřebitelem, to znamená řepný, třtinový a hroznový cukr, fruktóza, glukózo – fruktózový sirup, koncentráty ovocných šťáv, med, slad, melasa, a dokonce i dnes oblíbené sirupy, například javorový, agávový, rýžový či datlový. Je prokázáno, že nadměrná konzumace těchto přidaných cukrů zvyšuje riziko vzniku obezity. V České republice má dle dat Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI) nadváhu téměř 70 procent dospělých mužů a 50 procent žen starších 18 let, obézních je 22 procent mužů a 18 procent žen. V současnosti proto Česko patří mezi 10 nejobéznějších zemí v rámci Evropské unie. „Obezita je v současnosti považována za onemocnění, které je zároveň rizikovým faktorem mnoha chorob, mimo jiné cukrovky 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění, metabolického syndromu a ztukovatění jater. To bude mít rozhodně dopad na národní systém zdravotní péče,“ uvedla Maika Ohno z Národního institutu SYRI.
Mnoho zemí se proto snaží proti konzumaci cukru zasáhnout. V boji za zdravím svých obyvatel zavádí nejčastěji daň z cukru, která má v jednotlivých státech různé podoby. V některých zemích se kupříkladu zavádí daň na slazené nápoje, v jiných se dotýká široké škály potravin. Jedním z nejpřísnějších pravidel na množství cukru mají Velká Británie, Portugalsko a Maďarsko. „Ve Velké Británii a Portugalsku se zdaňuje prostřednictvím daně na nealkoholické nápoje. Sazba je diferencována podle obsahu cukru,“ popisuje nutriční terapeutka Miroslava Karbanová ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V Maďarsku se cukr zdaňuje v rámci daně na produkty za účelem veřejného zdraví. „Tato daň se nezaměřuje pouze na snížení obsahu cukru, ale i alkohol, kofein a obsah soli. V praxi se jedná o balené slazené potraviny a produkty s obsahem kakaa, nealkoholické nápoje s přidaným cukrem, ovocné džemy, ovocná piva s přidaným cukrem, alkoholické nápoje, energetické nápoje a pochutiny s vysokým obsahem soli,“ dodává Miroslava Karbanová.
Redukci cukru tak musí řešit jak výrobci slazených nápojů, tak i potravin. A to především v případě, že chtějí být na daném trhu konkurenceschopní. Mezinárodní společnost Zeelandia, která vyrábí pekařské a cukrářské výrobky do 100 zemí světa, musí kupříkladu reagovat na opatření zavedené v Maďarsku, jenž rozšiřuje seznam produktů, které podléhají této dani z cukru. „Na maďarském trhu jsme jedním z významných dodavatelů ovocných náplní, kterých se tato speciální daň rovněž týká. Během ledna jsme proto museli tomuto opatření přizpůsobit vývojem a výrobou zcela nového produktového portfolia ovocných náplní se sníženým obsahem cukru nebo bez přidaného cukru,“ popisuje situaci Michaela Součková Jíšová, kontrolorka kvality v Zeelandii.
Daň z cukru je však prozatím velmi nejistým nástrojem k omezení konzumace přidaných cukrů a s tím snížení výskytu obezity. „I výzkumy ze zahraničí jsou velmi rozporuplné. Některé země, jako například Velká Británie, mají poměrně dobré výsledky. Naopak v Dánsku byla daň z cukru zrušena. Osobně si myslím, že lidé si v průměru budou výrobky kupovat, ať je jejich cena jakákoli. Z pohledu nutriční terapeutky se domnívám, že vhodnější cestou snížení konzumace cukrů by mohly být například besedy ve školách či školkách o zdravé výživě, navýšení pohybové aktivity a motivace ke snížení příjmu cukrů ve stravě,“ poznamenává Miroslava Karbanová s tím, že podle ní neexistují nezdravé potraviny a vždy je důležité však myslet na množství zkonzumované potraviny a dostatečný pohybový režim. S tím souhlasí i kontrolorka kvality v Zeelandii.„Při konzumaci cukru bychom měli vždy věnovat pozornost množství a zážitek z dobrého zákusku umocnit zážitkem z pohybu,“ říká Michaela Součková Jíšová.
Foto: archiv