Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Skončilo natáčení filmu ROK VDOVY podle deníkových zápisků Zuzany Pokorné

Režisérka Veronika Lišková v těchto dnech dokončila natáčení svého prvního celovečerního hraného filmu ROK VDOVY. Scénář k filmu napsal Eugen Liška podle stejnojmenných deníkových zápisků Zuzany Pokorné, které v letech 2014 a 2016 otiskl týdeník Respekt. Hlavních rolí filmu se ujali Pavla Beretová, Julie Šoucová, Zuzana Kronerová a Tomáš Bambušek.

Inspirací pro scénář filmu byly stejnojmenné deníkové zápisky Zuzany Pokorné, které v letech 2014 a 2016 otiskl týdeník Respekt. Tyto texty popisovaly, co pro duši i každodenní život člověka znamená ztráta životního partnera, a vyvolaly značný čtenářský ohlas. Manželskou tvůrčí dvojici zaujaly zejména tím, že jejich autorka bez patosu a současné sugestivně dokázala popsat nejen svůj emocionální stav, ale i společenské procesy a úřední úkony, které provázely její první rok po manželově smrti. Scénář filmu byl oceněn Filmovou nadací, která mu v roce 2018 udělila nejvyšší podporu ze všech hodnocených projektů.

Režisérka Veronika Lišková svůj film přibližuje slovy: „Film je pro nás médium, které dokáže nejkomplexněji uchopit složitá či přímo tabuizovaná témata a současně nabídnout prostor pro jejich prožití i reflexi. Setkání s konečností člověka v podobě úmrtí blízké osoby je nepochybně extrémní, přesto však zcela běžná lidská zkušenost. Co se však v čase proměňuje, jsou naše způsoby a vnitřní i vnější mechanismy, jimiž tuto zkušenost uchopujeme a zpracováváme. Byli bychom proto rádi, aby náš film znovu oživil společenskou debatu, kterou vyvolalo publikování deníku paní Pokorné před několika lety – debatu o tom, zda a jak je možné se na smrt blízkého člověka připravit a také o smysluplnosti a funkčnosti nastavení společenských a byrokratických opatření, se kterými se chtě nechtě musí pozůstalí vypořádat.

A k obsazení hlavních rolí režisérka dodává: „Hledali jsme herečku, která dokáže ztvárnit ženu v této situaci bez přílišného patosu a afektovanosti. Ideální představitelku Petry jsme nakonec našli v Pavle Beretové. S Pavlou jsme spolupracovaly už při psaní posledních verzí scénáře a některé z jejích reflexí a zkušeností se otiskly do finální verze.“ Další silnou ženskou postavu, Petřinu tchýni, pak ztvární Zuzana Kronerová a ústřední trojici představitelek v roli Petřiny dcery Dominiky uzavírá mladá slovenská herečka Julie Šoucová.

Producentka filmu Kristýna Michálek Květová k vlastnímu natáčení pak doplňuje: “Natáčení probíhalo na lokacích po celé České republice. Obzvlášť rádi jsme za možnost poprvé natáčet v nádherném funkcionalistickém výstavním pavilonu v Lounech v Ústeckém kraji, kam doposud filmaři nezavítali. Vybrali jsme si ho pro scénu maturitního plesu. V Plzeňském kraji jsme pro změnu natáčeli v budově Krajského soudu v Plzni. Poslední natáčecí den pak proběhl na Vinohradských hřbitovech v Praze.”

Pro Veroniku Liškovou a producentku Kristýnu Michálek Květovou je to jejich druhý společný film. Předchozí celovečerní dokument Návštěvníci měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu v srpnu 2022, od té doby je uváděn na festivalech po celém světě a byl například oceněn na MFDF Ji.hlava a získal i Cenu za nejlepší film v české soutěži festivalu Jeden svět. Dokumentární debut režisérky, Danielův svět, byl v roce 2016 uveden v sekci Panorama na Berlinale, na MFDF Ji.hlava získal Cenu diváků a byl nominován na Cenu české filmové kritiky.

Filmu vzniká v koprodukci Česka, Slovenska a Chorvatska, producenty filmu jsou Kristýna Michálek Květová a Tomáš Michálek (Cinémotif Films), slovenskými koproducenty Peter Kerekes a Anna Mach Rumanová (kerekesfilm) a chorvatskou koproducentkou je Miljenka Čogelja (Pipser). Distributorem filmu v ČR je CinemArt a na Slovensku jej uvede distribuční společnost Filmtopia.

Film ROK VDOVY vzniká za podpory českého Státního fondu kinematografie, Plzeňského a Ústeckého kraje, slovenského Audiovizuálneho fondu a chorvatského Hrvatski audiovizualni centar a fondu Eurimages. Scénář vznikl za podpory Filmové nadace a vývoj filmu byl podpořen z programu Kreativní Evropa – Media. Premiéra filmu Rok vdovy je naplánovaná na 10. října 2024.

ROK VDOVY
Premiéra: podzim 2024
Režie: Veronika Lišková
Námět: Eugen Liška, Zuzana Pokorná
Scénář: Eugen Liška
Dramaturgie: Vojtěch Mašek
Kamera: Dušan Husár
Zvuk: Jakub Jurásek
Střih: Hedvika Hansalová
Architektka: Kristýna Khinová
Kostýmy: Aneta Grňáková
Masky: Linda Vondrášková
Obsazení: Pavla Beretová, Julie Šoucová, Zuzana Kronerová, Tomáš Bambušek, Lucie Žáčková, Jaromíra Mílová, Jan Novotný, Marie Švestková a další

Producenti: Kristýna Michálek Květová a Tomáš Michálek (Cinémotif Films – CZ)
Koproducenti: Peter Kerekes a Anna Mach Rumanová (kerekesfilm – Slovensko), Miljenka Čogelja (Pipser – Chorvatsko)
Partneři filmu: UPP, EtikButik, Líčírna Organics

Foto: archiv filmu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *