Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Nemocnice Mělník otevírá svou zmodernizovanou porodnici

V pátek 19. ledna 2024 budou oficiálně slavnostně otevřeny nové prostory Porodnice Mělník. Tato dlouho plánovaná a očekávaná změna startuje v Nemocnici Mělník novou etapu porodní a poporodní péče. Došlo k rozsáhlé rekonstrukci, která zahrnovala nejen stavbu pátého patra budovy porodnice pro nadstandardní pokoje, ale i výstavbu moderních a komfortních porodních sálů apartmánového typu.

S bezkonkurenčně nejvyšším počtem nadstandardních pokojů se Porodnice Mělník stala, v tomto ohledu, nejvybavenější nemocnicí v rámci celé České republiky. Aby bylo možné uspokojit rostoucí poptávku žen ze Středočeského kraje i různých částí Prahy, nabízí nyní mělnická porodnice, jako jediná v republice, celkem 19 nadstandardních pokojů.  Reaguje tak na zvyšující se nároky žen, které si chtějí první chvíle s miminkem užít bez kompromisů a za přítomnosti svého partnera. Koncept porodnice hotelového typu, který zde vznikl, kombinuje útulné komorní prostředí s bezpečným zázemím nemocnice a množstvím žádaných, nad rámec běžně dostupných služeb.

“Už nějaký čas vnímáme zvýšený zájem o naši porodnici také od žen z Prahy a okolí, které pro porod svého miminka hledají místo s individuálním přístupem. Jsme zastánci otevřené komunikace a snažíme se rodičkám vyhovět s ohledem na maximální bezpečnost. Záleží nám na každém detailu v průběhu porodu. Unikátní komfortní prostory, které máme nyní v mělnické porodnici k dispozici, jsou ideálním doplňkem ke kvalitně a citlivě poskytované zdravotní péči. Tímto bych rád pozval všechny nastávající maminky z blízkého i dalekého okolí na prohlídku naší nové porodnice, která se koná každou středu. Těšíme se na vás.” Dodává primář gynekologicko-porodnického oddělení a lékařský ředitel, MUDr. Radek Havlas.

Rekonstrukce probíhaly za plného chodu, kdy byly jednotlivé etapy postupně uváděny do provozu. Nadstandardních pokojů si maminky užívají již pár měsíců a ohlasy na ně jsou více než pozitivní. Pokoje zajišťují veškeré pohodlí, maximální soukromí i příjemnou atmosféru. Maminky zde první dny po porodu najdou potřebné zázemí pro sebe i miminko. V nabídce je 14 jednolůžkových pokojů s přistýlkou pro partnera a 5 prostorných rodinných pokojů s manželským lůžkem. Všechny pokoje jsou klimatizovány a mají vlastní sociální zázemí. Součástí každého pokoje je přebalovací pult s vestavěnou vaničkou a výbavou pro péči o novorozence. Dále je připravena lednice, rychlovarná konvice, televizor a internetové připojení. Pro maminky pak fén, župan, osuška, ručník a bylinný kojící čaj. Na všech nadstandardních pokojích je součástí výbavy sprchový gel v bio kvalitě a další kosmetické produkty. Pro celou porodnici jsou zajištěny piknikové snídaně se širokou nabídkou čerstvých potravin. K dispozici je kávovar s kvalitní kávou včetně té bez kofeinu. Pro partnery a doprovod k porodu je nachystána relaxační místnost s pohodlným sezením a kávou.

S navýšením nadstandardních pokojů došlo ke konci roku také k modernizaci porodních sálů. Nyní je jich k dispozici 7 a jsou doplněny novým sekčním sálem na oddělení gynekologie. Porodní sály ve stylu apartmánů jsou prostorné a moderně vybavené. Nechybí zde vlastní koupelna se sprchovým koutem a toaletou. V nabídce je také relaxační pomůcka multitrack pro zpříjemnění přirozeného průběhu porodu. Polohovatelné křeslo je doplněno porodní stoličkou, rehabilitačním míčem, závěsným systémem s šálou a žíněnkou. Kombinace různých variant dovoluje maximální uvolnění zejména pro první dobu porodní, zaujmutí nejvhodnější polohy a možnost zapojení partnera či doprovodu. Jako další podpora psychické pohody a uvolnění je nabízena bylinná napářka, aromaterapie, poslech relaxační hudby a v neposlední řadě relaxační vana. Nadto jsou využívány i další pomůcky a techniky podporující relaxaci pánevního dna a analgezii např. gymnastické míče nebo masážní váleček. Samozřejmostí je možnost volby porodní polohy s využitím speciálního porodního lůžka. To vše poskytuje rodičkám i jejich případnému doprovodu pohodlí, soukromí, intimitu a komfort v průběhu celého porodu, se zajištěním bezpečnosti v každém ohledu.

Provozní ředitel Nemocnice Mělník, Ing. Květoslav Durana k modernizaci říká: „Není snadným úkolem rekonstruovat nemocniční oddělení za provozu. Bohužel jsme se ani my nevyhnuli dočasným přesunům částí pracoviště. S každou přestavbou je spojena určitá dávka nepohodlí, která byla i v našem případě nezbytná, abychom dosáhli plánovaných inovací. Velké poděkování za pochopení patří všem rodičkám, které rekonstrukce neminula a které nám i přes to daly důvěru. O to více jsme se snažili vše dokončit v co nejkratším možném čase. Děkuji i personálu GPO za trpělivost.”

Služby mělnické porodnice jsou v souladu s posledními trendy v oblasti porodnictví i poporodní péče a dostane se jich všem rodičkám. Zdravotní personál se maximálně snaží respektovat individuální přání sepsaná v porodním plánu. Po celou dobu porodu může být přítomen partner, jiná blízká osoba, dula nebo porodní asistentka. Porodnice disponuje také plně vybavenou jednotkou intenzivní péče a neonatologickým oddělením, poskytujícím péči fyziologickým novorozencům a lehce nezralým nedonošencům ve spolupráci s perinatologickými centry v Praze a Ústí nad Labem.

Porodnice Mělník pořádá pro budoucí maminky také předporodní kurzy, kurzy přípravy na kojení, k dispozici jsou služby laktační poradkyně, nutriční terapeutky a v neposlední řadě je zde výběr nadstandardních programů dle vlastních potřeb.

Společnost Mělnická zdravotní, a. s., realizovala rekonstrukci v rámci projektu „Modernizace a posílení odolnosti Nemocnice Mělník v rámci urgentního příjmu se zaměřením na gynekologicko-porodnické oddělení a radiodiagnostiku“, reg. č. CZ.06.6.127/0.0/0.0/21_121/0016264. Cílem tohoto projektu bylo mimo jiné: rekonstrukce a rozšíření pavilonu porodnice včetně gynekologické JIP, zvýšení kapacity lůžek a porodních boxů (navýšení z původních tří na sedm) a pořízení nových zdravotnických přístrojů pro zefektivnění práce lékařů a sester. Projekt rozšířil v rámci gynekologicko-porodnického pracoviště také operační sály tohoto oddělení, které jsou nově sdruženy do společného prostoru a mohou tak sdílet zázemí.

Zdroj a foto: https://www.porodnicemelnik.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *