Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Máte na to! Dodržte svá novoroční předsevzetí s recepty na zeleninové nutričně bohaté saláty

S novým rokem opět nastalo období nových zítřků, naděje a vizí! Podle průzkumu si polovina Čechů po svátečním hodování dává za předsevzetí soustředit se na své zdraví a duševní pohodu. Drůbežářský závod Klatovy proto přináší inspiraci na zdravé a nutričně plnohodnotné saláty – thajský, waldorf, vietnamský a jeden bohatý na bílkoviny!

Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček. 

Obecně známé pravidlo říká, že jídlo činí 80 % úspěchu a pohyb pouze 20 %. Proto se v novém roce zaměřte na komplexnost vašeho jídelníčku, pokud se chcete udržet v kondici, a soustřeďte se spíše na přirozený pohyb v duchu svižných procházek nebo plavání. 

Drůbežářský závod připravil čtyři recepty s kuřecím masem na chutné a nutričně bohaté saláty! Kuřecí maso má v jídelníčku zásadní postavení, ve srovnání s ostatními druhy masa má nižší energetickou hodnotu a naopak vyšší zastoupení hodnotných a lehce stravitelných bílkovin. 

Tím se skvěle hodí do většiny redukčních jídelníčků. Navíc je velmi oblíbené i mezi těmi nejvybíravějšími strávníky. Obsahuje vitamin B6, niacin, fosfor a již záměnné bílkoviny. Nechte si chutnat! 

LEHKÝ SALÁT S KUŘECÍM MASEM A VEJCI BOHATÝ NA BÍLKOVINY
Ingredience: 
2 prsní řízky z Drůbežářského závodu Klatovy, 
1 salátová okurka, 
3 vejce, 
2 hrsti naklíčených semínek dle chuti, 
1 balení cherry rajčátek, 
1 avokádo, 
sůl, pepř, sladká nebo chilli paprika na dochucení, 
panenský olivový olej, 
šťáva z ½ limetky, 
balsamico.

Postup: 
Připravte si kuřecí maso, které okořeňte sladkou paprikou, solí a pepřem. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a zprudka na ní opečte celý steak. Potom stáhněte plamen, podlijte troškovu vody a přiklopte pokličkou, nechte maso chvíli dusit. Mezitím si v menším kastrůlku uvařte vajíčka „na hniličko“. Nakrájejte okurku na kolečka a cherry rajčátka na půlky. Do větší mísy vyskládejte na kousky nakrájené maso, uvařená vajíčka a nakrájenou zeleninu. Vše zakápněte olivovým olejem, balsamicem a šťávou z limetky. Dochuťte solí a pepřem a dozdobte naklíčenými semínky.

SALÁT WALDORF S KUŘECÍM MASEM
Ingredience
2 prsní řízky z Drůbežářského závodu Klatovy, 
4 polévkové lžíce jablečného vinného octa, 
40 gramů medu, 
110 gramů opražených pekanových ořechů, 
400 gramů hroznového červeného vína, nejlépe bez pecek, 
2 kusy řapíkatého celeru, 
1 kus jarní cibulky, 
Mix listových salátů, 
1 jablko, 
1 granátové jablko, 
100 g sýra s modrou plísní, 
sůl, pepř, olivový olej a medová hořčice na dochucení.

Postup: 
Kuřecí maso očistěte a zprudka opečte z obou stran na olivovém oleji. Osolte a opepřete. Pro zachování šťavnatosti po vytvoření krusty podlijte troškou vody, přiklopte pokličkou a ještě na chvilku stáhněte plamen, maso bude si zachová šťávu. Listy salátu natrhejte na menší kousky a dejte do mísy. Jablko nakrájejte na tenké plátky, granátové jablko rozpulte a vyberte semínka. Do salátu přidejte filírovaná steak, jablka a kousky modrého sýra. Vinný ocet smíchejte s medem a trochou horké vody, můžete přidat i medovou hořčici, lehce osolte a opepřete. Salát zalijte medovou zálivkou a dozdobte pekanovými ořechy.

THAJSKÝ SALÁT S KUŘECÍM MASEM
Ingredience: 
2 prsní řízky z Drůbežářského závodu Klatovy, 
½ salátové okurky, 
1 červená cibule, 
140 g mungo klíčků, 
5 listů z hlávkového salátu, 
chilli paprička,
čerstvý koriandr, sůl a pepř
olivový olej, 
sezamová semínka. 

Na zálivku: 
1 lžíce arašídového másla, 
citronová šťáva, 
1 lžíce kari pasty  

Postup: 
Kuřecí prsa potřete olejem. Rozpalte pánev a maso na ní dozlatova opečte. Na konci ho vyjměte a jemně posolte a opepřete. Zatímco se kuře opéká, nakrájejte si okurku, cibuli a papričku. Roztrhejte listy salátu na menší kousky. Vše promíchejte. Navrch přidejte mungo klíčky, lístky koriandru nebo petrželky s olejem a citronovou šťávou. V misce promíchejte ingredience na zálivku; kari pastu přidávejte postupně – kolik jí tam dáte, záleží na její pálivosti. Maso nakrájejte na tenké proužky a přidejte navrch salátové směsi. Zakápněte polovinou zálivky a zbytek nechte v misce, aby si každý mohl posloužit sám podle chuti. Dozdobte sezamovými semínky.

VIETNAMSKÝ SALÁT S TRHANÝM KUŘECÍM MASEM
Ingredience: 
1 větší kuřecí prso od Drůbežářského závodu Klatovy (nebo zbytek pečeného kuřete), 
hlávkový salát, 
1 mrkev, 
½ červené papriky, 
sojové výhonky, 
1 malá cibule; 

Na zálivku: 
3 stroužky česneku, 
1 malá chilli paprička, 
4 lžíce balsamica, 
2 lžíce olivového oleje, 
8 lžic citronové šťávy, 
3 lžíce javorového sirupu, 
sůl, čerstvý koriandr, máta a sezamová semínka, 
limetka.

Postup:
Kuřecí maso uvařte metodou sous-vide doměkka, nebo dlouho pečte přiklopené a osolené v troubě podlité vodou na nízký stupeň, potom by mělo jít snadno roztrhat vidličkou. Na zálivku oloupejte česnek a nasekejte ho nadrobno, chilli papričku nakrájejte na tenké plátky a promíchejte se zbylými surovinami dohladka. Hluboký talíř vyložte natrhanými listy ledového salátu. Mrkev očistěte a nastrouhejte na nudličky. Papriku zbavte semeníku a nakrájejte na nudličky, maso natrhejte na jemné proužky. Promíchejte se sójovými výhonky a zálivkou. Naporcujte je na talíře s ledovým salátem. Bylinky natrhejte nebo nasekejte nahrubo a zasypte jimi salát spolu se sezamovými semínky a smaženou cibulí. Můžete podávat s limetkou vedle, aby si každý mohl salát dochutit podle sebe.

Zdroj a foto: http://www.dzklatovy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *