Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Vyzkoušejte recept na krůtí guláš: Tentokrát trochu zdravěji

Krutí maso bývá v kuchyni často opomíjené, přestože je vynikajícím zdrojem bílkovin a obsahuje méně tuku než maso kuřecí. Obsahuje složky jako je zinek, hořčík železo nebo vitamin B12. Ne nadarmo je tedy považováno za superpotravinu, která by neměla chybět v jídelníčku!  Potrpíte-li si na českou kuchyni, vyzkoušejte odlehčenou alternativu klasického guláše. Na rozdíl od tradičního servírování s knedlíkem, chutná skvěle v kombinaci s dietnějším kuskusem. A navíc vám jeho příprava nezabere více než 60 minut!

Základem toho nejchutnějšího guláše je bezpochyby kvalitní maso. Na přípravu krůtího guláše se nejvíce hodí prsa, která jsou šťavnatá a zároveň obsahují nejméně tuku. Přestože je jejich příprava relativně jednoduchá, existuje několik triků, jak je ještě vylepšit:

  • Půl hodiny před tepelnou úpravou krůtí maso vyndejte z ledničky. Docílíte tak propečenějšího a křupavějšího masa.
  • Aby nebylo maso po uvaření tuhé, dáváme ho vždy až na rozpálenou pánev a pečeme zprudka z obou stran.
  • Maso na pánvi obracíme teprve tehdy, když je propečené dozlatova. Pokud tento krok uspěcháme, narušíme tím strukturu masa, které ve výsledku bude méně šťavnaté.

Kuskus je tradiční severoafrická potravina, která si získala popularitu po celém světě nejen pro svou skvělou chuť, ale i pro všestranné využití. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá: Smíchejte kuskus s olivovým olejem, osolte a zalijte horkou vodou v poměru 1 díl kuskusu na 2 díly vroucí vody. Pro extra chuť, vyzkoušejte kuskus zalít kuřecím nebo zeleninovým vývarem.

Vyzkoušejte trik šéfkuchařů

  • Připravujte kuskus v co nejširší nádobě, ideálně v hlubší pánvi , a to v tenké vrstvě. Zakryjte pokličkou nebo potravinářskou fólií. Tímto způsobem dosáhnete rovnoměrného uvaření a zabráníte slepování na dně nebo nedovaření!

To nejdůležitější nakonec
Nenahraditelným základem poctivé omáčky je lžíce kečupu a kvalitní rajský protlak. „Při jeho výběru věnujte pozornost především podílu rajčat ve výrobku. Intenzivnější chuť mají protlaky s vyšším obsahem kvalitních rajčat,“ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak a dodává: „Například na výrobu 100 gramů našeho Master protlaku Spak spotřebujeme 400 g rajčat vyzrálých na přímém slunci.“

Krůtí guláš krok po kroku
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 1 hodina

Na 6 porcí potřebujete:
1 kg krůtích prsou
1 cibuli
400 g loupaných rajčat
1 lžíci rajčatového protlaku
½ lžičky drceného římského kmínu
1 snítku rozmarýnu
1 lžíci sladké mleté papriky
200 ml vývaru
Sůl, pepř
1 lžíci rajčatového protlaku Spak
3 lžíce kečupu Spak
olej

Na přílohu:
200 g kuskusu
olivový olej
sůl, pepř

Postup:
Maso nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Lístky rozmarýnu otrhejte. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli. Po chvíli přidejte maso a orestujte dozlatova. Přimíchejte kmín, papriku a protlak. Nechte vše rozvonět a poté do základu přidejte rajčat, kečup a rozmarýn. Vše důkladně promíchejte, přilejte vývar, směs osolte, opepřete a přiklopte. Přiveďte k varu a poté stáhněte plamen. Guláš nechte mírně probublávat. Vařte, dokud není maso zcela měkké. Mezitím nasypte do misky kuskus. Zakapejte ho olejem, osolte, opepřete a zalejte vroucí vodou. Misku přiklopte a nechte kuskus důkladně nasát. Bude to trvat asi 10 minut. Hotový guláš podávejte s kuskusem..

Gourmet jemný Spak 900 g
Tajemství lahodného kečupu v praktickém 900g balení je založeno na kvalitních rajčatech, která vyrůstají v Evropě na přímém slunci. Navíc na 100 g tohoto kečupu je spotřebováno 150 g rajčat. Neobsahuje přidaná aromata, zahušťovadla ani chemické konzervanty. Je tak vhodný i pro bezlepkovou dietu a vegany. Doporučená maloobchodní cena: 94,90 Kč

Master protlak Spak 180 g
Tento lahodný protlak je založen na vysoce kvalitních rajčatech, která dozrávají v Evropě na přímém slunci. Na výrobu 100 g protlaku je spotřebováno 400 g rajčat. Díky vysokému podílu rajčat je protlak velmi hustý a pro dosažení intenzivní rajčatové chuti pokrmu stačí přidat jen malé množství. Protlak je ideální pro tepelnou úpravu při přípravě omáček, polévek, pizzy nebo zapékaných pokrmů. Je bez konzervantů a je vhodný i pro bezlepkovou dietu a vegany. Doporučená maloobchodní cena: 34,90 Kč

Zdroj a foto: Spak

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *